Το Batman Arkham Asylum είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς Batman Arkham. Κυκλοφόρησε το 2009 από την Rocksteady Studios και τη Feral Interactive. Είχε ιδιαίτερα θετική αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους reviewers. Το διαδέχτηκαν τα εξίσου πετυχημένα Arkham City, Arkham Origins και Arkham Knight, όλα ακολουθώντας την ίδια ιστορία. Το Arkham Asylum κυκλοφόρησε για PC, PS3 και Xbox 360, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε remastered ως Batman: Return to Arkham για PS4.
Story Mode
Στο Arkham Asylum, ο Batman συλλαμβάνει τον Joker όπου τον οδηγεί στο ομώνυμο ίδρυμα. Εκεί όμως ο Joker, λειτουργώντας εκ των έσω με τη βοήθεια της Harley Quinn, καταλαμβάνει το ίδρυμα. Ο Batman αναλαμβάνει να συλλάβει τον Joker και τους συνεργούς του και να επαναφέρει τη τάξη στο άσυλο. Την ίδια ώρα προσπαθεί να βρει και να καταστρέψει ένα δηλητήριο, το Titan, το οποίο παράγει ο Joker και δίνει στους χρήστες του υπερβολικές δυνάμεις. Τέλος, ο Batman προσπαθεί, μέσω διαφόρων στοιχείων, να βρει τον Riddler και να σταματήσει τα σχέδια του, τα οποία δεν είναι και τα πιο ξεκάθαρα. Περιλαμβάνονται πολλοί από τους χαρακτηριστικούς αντιπάλους του Batman, όπως ο Bane, η Poison Ivy, και φυσικά ο Joker.
Gameplay
Τα mechanics του παιχνιδιού είναι ιδιαίτερα απλά. Το χτύπημα και το μπλοκάρισμα είναι οι δύο βασικές κινήσεις που μπορούν να αναδείξουν τον Batman νικητή κάθε σχεδόν μάχης. Από κει και πέρα υπάρχουν τα διάφορα gadget τα οποία μπορούν να διευκολύνουν μια απλή μάχη, ή είναι απαραίτητα σε μάχες με Titans. Για κάθε gadget υπάρχει και η ανάλογη συντόμευση στο πληκτρολόγιο, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι είναι υπερβολικά πιο απλό σε χειριστήριο, κυρίως τα πιο σημαντικά όπως τα Batarang και το Grapple. Από κει και πέρα ο Batman με ιδιαίτερη έως υπερβολική ευκολία μπορεί να πετάγεται από τον έναν κακό ποιο στον άλλο, χτυπώντας και μπλοκάροντας επιθέσεις.
Εκτός από τις απλές ομάδες κακοποιών που πετυχαίνει κανείς, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου ο Batman βρίσκεται σε μια αίθουσα γεμάτη ενόπλους κακούς. Η καλύτερη προσέγγιση είναι βεβαίως η ήσυχη, καθώς ο Batman δεν είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικός στις σφαίρες. Στις περιπτώσεις αυτές είναι επιτακτική σχεδόν η χρήση των gadgets, ενώ κάποιες μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Game Design
Αυτό που κάνει αμέσως εντύπωση στο game είναι ο σχεδιασμός τους. Η φιγούρα του Batman και η ζημιά που παθαίνει η στολή και τα τη διάρκεια της αποστολής του είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αλλά όχι το κυριότερο. Τα βλέμματα καταφέρνει να αιχμαλωτίσει το ίδιο το νησί του Ασύλου. Τα διάφορα κτίρια, τα δέντρα, το περιβάλλον, ακόμα και η νύχτα που επικρατεί δίνουν στο όλο παιχνίδι και στην εξερεύνηση έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα. Το κάθε κτίριο έχει τον δικό του χαρακτήρα, και όμως όλα βρίσκονται σε αρμονία. Το εσωτερικό του εκάστοτε κτιρίου είναι μο άδικα σχεδιασμένο και ταιριαστό στη λειτουργία του. Η ανατολική πτέρυγα, που επηρεάστηκε από τα φυτά της Poison Ivy, με τον Βοτανικό Κήπο και την Έπαυλη του Arkham, είναι σε κάθε σχεδόν χαρακτηριστικό διαφορετική από τη Δυτική ή τη Βόρεια πτέρυγα, και όμως έχουν κοινά στοιχεία που τα συνδέουν.
Η μουσική του παιχνιδιού είναι πολύ καλή, διαμάντι όμως είναι το voice acting, κυρίως από τον Joker, τον οποίο ενσαρκώνει ο μοναδικός Mark Hamill, ο οποίος τον υποδυόταν και στα παιδικά, και απογειώνει τον χαρακτήρα.
Τέλος, το παιχνίδι έχει δυο ειδών collectibles:
Από τη μια είναι οι γρίφοι του Riddler, οι οποίοι περιλαμβάνουν τρόπαια σε σχήμα ερωτηματικού, βαμμένα ερωτηματικά, τα οποία φαίνονται μόνο αν ο παίχτης βλέπει μέσω του Detective Vision, μασέλες του Joker, και κάποια άλλα αντικείμενα. Η εύρεση όλων αυτών θα οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Από την άλλη είναι κάποιες πλάκες του “Πνεύματος του Arkham”. Αυτές αφηγούνται την ιστορία κάποιου διευθυντή του ιδρύματος, ο οποίος είναι αρκετά βίαιος και εν μέρει διεστραμμένος, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι ο ιδρυτής του ιδρύματος Amadeus Arkham.
Τελική Ετυμηγορία
Το παιχνίδι με μάγεψε έξι χρόνια πριν που το πρωτοέπαιξα, με μάγεψε ακόμα περισσότερο όταν το ξαναέπαιξα κάποια χρόνια μετά. Δεν δυσκολεύεται καθόλου να βάλει τον παίχτη στο κλίμα και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να πάρει και τις κατάλληλες αποφάσεις για να το κάνει αυτό. Το περιβάλλον, το voice acting, οι μάχες, όλα βοηθάνε να χτιστεί το κατάλληλο κλίμα για ένα τέτοιο game. Τα collectibles έχουν νόημα ύπαρξης, ενώ το Spirit of Arkham με συγκλόνισε όταν αποκάλυψε την ταυτότητα του. Πολλοί από τους γρίφους του Riddler είναι αναφορές σε άλλους κακούς που όμως δεν υπάρχουν στο game, όπως ο Firefly, ο Ras Al Ghul και ο Calendar Man, και σίγουρα θα τα εκτιμήσουν οι πιο φανατικοί οπαδοί του Batman.
Το παιχνίδι μένει πιστό και στα διάφορα comics, με τις πρέπουσες αναφορές. Ταυτόχρονα στήνει υπέροχα το επόμενο game της σειράς, Arkham City, χωρίς όμως να του είναι αναγκαίο για να υφίσταται ως μια ωραία ιστορία. Τα stages με τον Scarecrow είναι επίσης πολύ ωραία σχεδιασμένα, και τοποθετημένα σε ωραίες στιγμές του παιχνιδιού. Το game αφηγείται την ιστορία του με πολύ ωραίο τρόπο, δίνοντας βάρος στους πάντες. Είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, που ανεπιφύλακτα θα σύστημα στον καθένα.