Η Alfa Romeo Tonale έκανε μόλις το ντεμπούτο της ως τη τελευταία προσθήκη στη μικρή μεν, μαγευτική δε, γκάμα της ιταλικής μάρκας, πλάι στη Giulia και το Stelvio. Είναι ένα αυτοκίνητο που περιμέναμε πολύ καιρό, πάνω από 3 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως η αναμονή άξιζε. Ας περάσουμε όμως απευθείας στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Συνολικά η Tonale θα διατεθεί με 6 διαφορετικούς κινητήρες. Η βασική έκδοση θα τροφοδοτείται από έναν ήπια υβριδικό κινητήρα 48V 1,5 λίτρων με απόδοση 130 ίππων, ενώ ο ίδιος κινητήρας θα υφίσταται και με 160 ίππους. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση θα μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 7 σχέσεων. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία έκδοση πετρελαίου με κινητήρα 1,6 λίτρων και απόδοσης 130 ίππων.

Στη κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται μία plug-in υβριδική έκδοση συνολικής απόδοσης 272 ίππων, ισχύς που θα προέρχεται από έναν βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων και 180 ίππων στους μπροστά τροχούς και από έναν ηλεκτροκινητήρα 121 ίππων που θα δίνει ώθηση στους πίσω τροχούς. Η Tonale αυτή θα μπορεί να κινείται αμιγώς ηλεκτρικά για έως και 48 χιλιόμετρα χάρη στη μπαταρία των 15,5 kWh που τροφοδοτεί των ηλεκτροκινητήρα, ενώ η επιτάχυνση από 0-100 χλμ/ώρα απαιτεί μόλις 6,2 δευτερόλεπτα.

Ο τελευταίος κινητήρας είναι και ο πιο ελκυστικός στους αυθεντικούς οπαδούς της αυτοκίνησης και ιδίως της οδηγικής συμπεριφοράς των Alfa Romeo. Είναι ένας 2λιτρος κινητήρας τεσσάρων κυλίνδρων συνολικής απόδοσης 256 ίππων και 400Nm ροπής που στέλνει την ισχύ και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 9 σχέσεων. Εδώ όμως έρχονται και τα άσχημα νέα καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτή η έκδοση του Tonale δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμη για τις ευρωπαϊκές αγορες.

Το μπροστινό μέρος του Tonale διαθέτει την παραδοσιακή μάσκα της Alfa σε σχήμα ασπίδας. Πλάι του, υπάρχουν στάνταρ, full LED προβολείς με φώτα πορείας τριών στοιχείων σε κάθε πλευρά. Τα πίσω φώτα έχουν στυλ που ταιριάζει με την εμφάνιση του φωτισμού στο μπροστινό μέρος. Οι τροχοί στη κλασσική γραμμή των 5 οπών που θυμίζουν όσο τίποτε άλλο την ιστορία της Alfa Romeo.

Το μήκος του Tonale είναι 4,53 μέτρα, το πλάτος 1,84 μέτρα ενώ το ύψος του οχήματος ανέρχεται στα 1,6 μέτρα. Διατίθεται στάνταρ με ψηφιακό σύμπλεγμα οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνη infotainment 10,25 ιντσών. Η τεχνολογία εκτελείται στη σουίτα λογισμικού Uconnect 5 που υποστηρίζει ενημερώσεις over-the-air. Το σύστημα διαθέτει ασύρματη συνδεσιμότητα για Apple CarPlay και Android Auto. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για την Alexa της Amazon.

Alfa Romeo Tonale

Το απρόσμενο νέο όμως είναι αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω. Η Alfa Romeo θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα με το Tonale όπου κάθε όχημα θα συνοδεύεται από ένα μη ανταλλάξιμο κουπόνι (NFT) που αρχικά θα καταχωρεί πληροφορίες όπως το χρώμα και τις επιλογές του οχήματος. Ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει το NFT με την αγορά του οχήματος.

Από εκεί, η Alfa θα μπορεί να ενημερώνει το NFT όποτε το Tonale βρίσκεται στον αντιπρόσωπο για σέρβις ή συντήρηση. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό αρχείο καταγραφής για ολόκληρο το ιστορικό του οχήματος. Προς το παρόν, η επωνυμία δεν αποκαλύπτει με ποια εταιρεία συνεργάζεται για τη δημιουργία αυτών των NFT.

Σύμφωνα με την εταιρεία, μία χρήση του NFT θα είναι η αύξηση των υπολειμματικών αξιών των μεταχειρισμένων οχημάτων επειδή θα υπάρχει μόνιμη καταγραφή του ιστορικού συντήρησης. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα εάν δεν θέλουν οι πληροφορίες σχετικά με το Tonale τους να παρακολουθούνται με NFT.

Οι τιμές τις κάθε έκδοσης της Alfa Romeo Tonale δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.

Πηγή – Alfa Romeo