Ενώ η προηγούμενη γενιά του Toyota Yaris που πωλήθηκε στη Βόρεια Αμερική ήταν ουσιαστικά ένα ανανεωμένο Mazda 2, συμβαίνει το αντίστροφο με το νέο σουπερμίνι που διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιβεβαιώνοντας τις φήμες πριν από περίπου έναν χρόνο και όπως απέδειξαν κάποιες πρόσφατες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το Mazda 2 τέταρτης γενιάς καταφθάνει στη Γηραιά Ήπειρο ως Yaris.

Η σχέση μεταξύ των δύο ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών επιτρέπει στη Mazda να λανσάρει το πρώτο της πλήρες υβριδικό στην Ευρώπη. Το Mazda 2 κινείται σε μικρές ταχύτητες αμιγώς ηλεκτρικά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υβριδικά της Toyota, χάρη στην μπαταρία που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα 79 ίππων.

Ο ηλεκτροκινητήρας συνεργάζεται με έναν ατμοσφαιρικό, τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα που έχει κυβισμό 1,5 λίτρων και 91 ίππους. Με την ισχύ και των δύο συνδυασμένων, το Mazda 2 του 2022 αποδίδει 114 ίππους, που είναι περισσότερο από ό,τι θα χρειαστείτε ποτέ από ένα μικρό χάτσμπακ σχεδιασμένο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Η επιτάχυνση στα 100 χλμ/ώρα γίνεται σε 9,7 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τα 175 χλμ/ώρα.

Ανάλογα με το μέγεθος των τροχών (15 ή 16 ίντσες), το Mazda 2 θα καταναλώνει έως και 3,8 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα στον συνδυασμένο κύκλο WLTP και θα εκπέμπει μόλις 87 g/km στην πιο οικονομική του διαμόρφωση. Εφόσον φορτίζεται μόνο του, το υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του αυτοκινήτου κάνει όλη τη δουλειά και ξέρει πώς να κατανέμει την ισχύ για να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία μεταξύ της απόδοσης της κατανάλωσης καυσίμου.

Η ιαπωνική εταιρεία θα πουλήσει το ανανεωμένο Yaris της με μια επιλογή από τρία επίπεδα εξοπλισμού: Hybrid Pure, Hybrid Agile και Hybrid Select. Η χωρητικότητα φορτίου των 286 λίτρων και το μεταξόνιο 2.560 χιλιοστών είναι προφανώς πανομοιότυπα με εκείνα του Yaris. Όπως αυτό, έτσι και το νέο Mazda 2 διαθέτει βαθμολογία πέντε αστέρων στο Euro NCAP. Αναμένεται στην Ελλάδα την άνοιξη του 2022.