Και όμως όχι, δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Η γνωστή σε όλους Xiaomi ανακοίνωσε πως σχεδιάζουν να μπουν στον κόσμο της (ηλεκτρικής) αυτοκίνησης και να επενδύσουν $10 δις. μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Xiaomi θα δημιουργήσει θυγατρική που θα ανήκει εξ’ολοκλήρου στην ίδια, ενώ στα πλαίσια της αρχικής φάσης των επενδύσεων η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 10 δισεκατομμύρια Γιουάν (1,52 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο CEO της Xiaomi, Lei Jun θα είναι επίσης και ο CEO της νέας θυγατρικής. «Η Xiaomi ελπίζει να προσφέρει ποιοτικά και έξυπνα ηλεκτρικά οχήματα ώστε να βοηθήσει όλον τον κόσμο να απολαύσει την έξυπνη ζωή, οποτεδήποτε, οπουδήποτε», δήλωσε η εταιρεία στην δήλωσή της.

Η αλήθεια είναι αυτή είναι μια αρκετά τολμηρή κίνηση για την εταιρεία, καθώς η Xiaomi παρ’όλο που είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της κίνας (και ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone) προσπαθεί να μπει σε μια άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία. Γιατί ξέρουμε ήδη ότι η βιομηχανία αυτή είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, αλλά στην Κίνα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Η Xiaomi όχι μόνο θα ανταγωνιστεί με γνωστές εταιρείες όπως Volkswagen, Ford, Tesla κτλ. αλλά με τοπικούς κολοσσούς όπως η Geely η BYD αλλά και επιτυχημένες upstarts όπως η Nio και η Xpeng Motors.

xiaomi electric vehicle

Δείτε επίσης: Voltswagen, Η νέα επωνυμία που λανσάρει η γερμανική εταιρεία

Και το παιχνίδι δεν σταματά εκεί, καθώς κινέζικες “big tech” εταιρείες μπαίνουν και αυτές στην αρένα. Για παράδειγμα η Baidu (η εταιρεία πίσω από την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας) ξεκίνησε την δική της standalone εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων μόλις πριν από δύο μήνες.

Η αγορά των EV έχει εκτοξευθεί στα ύψη τον τελευταίο καιρό στη Κίνα χάρις την ισχυρή υποστήριξη τους από τις πολιτικές του Πεκίνου, όπως τις επιδοτήσεις. Παρόλο που κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν μειωθεί, έρευνες δείχνουν πως στο έτος 2021 αναμένεται να πωληθούν 1.9 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην χώρα, αντιπροσωπεύοντας μια ετήσια αύξηση τάξης 51%.