Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Jim Ryan, πρόεδρος της Sony Interactive Entertainment, ρωτήθηκε για την τακτική που θα ακολουθήσει η εταιρία όσον αφορά στην κυκλοφορία του PlayStation 5. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε αν η τακτική αυτή θα είναι η ίδια με αυτή του PS4. Η απάντηση ήταν ότι… δεν υπάρχει απάντηση, όχι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Ο ίδιος βέβαια τόνιζε ότι η τρίμηνη καθυστέρηση στην κυκλοφορία του PlayStation 4 στην Ιαπωνία ήταν σε μεγάλο βαθμό δική του απόφαση.

Σχετικά με την παραπάνω δήλωση, o Ryan αναφέρει ότι εκείνη την εποχή φαινόταν μια λογική κίνηση. Ωστόσο, με βάση το πώς εξελίχθηκε, μάλλον δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα. “Υπήρξε μεγάλη κουβέντα για την απόφαση αυτή, αλλά ίσως να υπήρχαν και άλλες λύσεις.”, υποστήριξε.

Η μη ταυτόχρονη κυκλοφορία του PS4 παγκοσμίως, είναι πολύ πιθανό να έβλαψε τις συνολικές πωλήσεις της κονσόλας, στην “πατρίδα” της. Το γεγονός βέβαια ότι σχετίζονται τα δύο γεγονότα, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν μεταξύ τους σχέση “αιτίου-αποτελέσματος”. Οι συνολικές πωλήσεις στην Ιαπωνία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ήταν στα 8,67 εκατομμύρια κομμάτια. Από την άλλη, το Nintendo Switch, που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες αγορές, έχει 11,15 εκατομμύρια πωλήσεις. Παρότι κυκλοφόρησε 3 χρόνια μετά το PlayStation 4. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το PlayStation 3, που έχει λιγότερες πωλήσεις από το PS4 συνολικά αλλά κυκλοφόρησε πρώτα στην Ιαπωνία, έχει περισσότερες πωλήσεις εκεί με 10,47 εκατομμύρια.

Το PlayStation 5 μπορεί να μην έχει την ίδια μοίρα, ειδικά με τη νέα τακτική που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ο Ryan. Άλλωστε, ο ίδιος είχε αναφέρει το Νοέμβριο ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί η εταιρία τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση. Με αυτό πιθανόν να εννοούσε να “χτυπήσει” ταυτόχρονα τις τρεις κύριες αγορές: την Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Η στρατηγική της Sony για το PlayStation 5 λογικά θα αποκαλυφθεί σύντομα. Ειδικά από τη στιγμή που οι διαδικασίες του marketing, όπως η αποκάλυψη του logo έχουν ξεκινήσει.

Με παράτησε η κοπέλα μου γιατί έπαιζα πολύ μπάσκετ. Επίσης, όταν δεν γράφω άρθρα, πίνω μπύρες. Πολλές μπύρες!