fbpx

Nintendo: Γιατί κυκλοφόρησε παιχνίδια με ημερομηνία λήξης;

Η Nintendo είχε ανακοινώσει από την αρχή της επετείου για τα 35 χρόνια Super Mario ότι όλα τα επετειακά προϊόντα θα εξαφανίζονταν στις 31 Μαρτίου 2021. Πολλοί δεν την πίστεψαν, θεωρούσαν ότι όταν θα πλησιάζουμε στην καταλυτική ημερομηνία η εταιρία θα έβγαζε μία ανακοίνωση που θα αναιρούσε την αρχική.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και πλέον τα Super Mario 3D All-Stars, Super Mario Bros. 35 και Game & Watch Super Mario Bros. αποτελούν παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κατέβηκε από το Nintendo e-shop ενώ και η Nintendo σταμάτησε να προμηθεύει τα καταστήματα με τη retail έκδοση του παιχνιδιού, πράγμα που σημαίνει ότι, όταν τα καταστήματα ξεπουλήσουν δε θα είναι δυνατόν να αγοράσουμε επίσημα τη συλλογή σε οποιαδήποτε μορφή.

Στο Super Mario Bros. 35 έκλεισαν οι servers οπότε ακόμα και αν έχετε κατεβασμένο το παιχνίδι στην κονσόλα σας δε μπορείτε να παίξετε ούτε στη λειτουργεία εξάσκησης αφού και για εκεί απαιτείται σύνδεση στο ίντερνετ. Για το Game & Watch Super Mario Bros. ισχύει το ίδιο με τη φυσική έκδοση του Super Mario 3D All-Stars, καθώς η εταιρία σταμάτησε να προμηθεύει τα καταστήματα.

Πολλά ερωτηματικά είχαν δημιουργηθεί, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η προθεσμία, σχετικά με το κατά πόσο μία τακτική σαν και αυτή είναι φιλική προς τον καταναλωτή αλλά και τελικά πόσο ωφέλιμη είναι για τα ταμεία της εταιρίας. Την δικιά του απάντηση έρχεται να δώσει developer, που προτιμάει να μείνει ανώνυμος, λέγοντας ότι με αυτή την κίνηση η εταιρία δημιούργησε ένα φαινόμενο που ονομάζεται FOMO [fear of missing out]. Με το χρονικό περιορισμό που δημιούργησε η Nintendo έβαλε σαν προτεραιότητα στο μυαλό των fans την αγορά του Super Mario 3D All-Stars γιατί δημιούργησε το φόβο ότι δε θα προλάβουν να πιάσουν στα χέρια τους το προϊόν και αυτό έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο ώστε να το αγοράσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Με αυτή την άποψη φαίνεται να συμφωνούν και αναλυτές, όπως ο Morris Garrard, προσθέτοντας και το γεγονός ότι τα media ασχολήθηκαν με αυτή την παράδοξη, σε πρώτη ανάγνωση, κίνηση από τη Nintendo προσφέροντας δωρεάν διαφήμιση. Στα ίδια μήκη κύματος βρίσκεται και η άποψη ότι η Nintendo επίτηδες μας έδωσε μια συλλογή η οποία δεν προσέθεσε κάτι στην αξία των παιχνιδιών, όπως έκανε η Activision με την τριλογία του Crash Bandicoot . Όλα τα παιχνίδια τρέχουν απλά σε emulator, ενώ έχουμε παραδείγματα με τριλογίες που οι developers δούλεψαν ώστε να μας δώσουν remakes των παιχνιδιών που εκμεταλλεύονταν τη δύναμη των καινούριων συστημάτων. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι η Nintendo “ξέχασε” να συμπεριλάβει το Super Mario Galaxy 2, ίσως το παιχνίδι που περιμένανε οι περισσότεροι από τη συλλογή, πυροδότησε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις στο ίντερνετ με αποτέλεσμα να γίνεται πρώτο θέμα και να απασχολεί για αρκετό καιρό έως και σήμερα. Σίγουρα αυτή η κατάληξη ήταν κάτι που μπορούσε να προβλέψει η Nintendo και ίσως τελικά αυτό να επιδίωκε.

Η ιδέα του ότι άμα δημιουργηθεί έλλειψη διαθεσιμότητας στο μυαλό του καταναλωτή θα τον οδηγήσει πιο εύκολα σε αγορά δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά. Αυτό συνέβαινε και με το Disney Vault όπου ταινίες γινόντουσαν διαθέσιμες για περιορισμένο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα οι πωλήσεις τους να ήταν ιδιαιτέρως υψηλές στο διάστημα αυτό, αλλά με το Disney+, που όλες οι σειρές και ταινίες είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή, φαίνεται πως η εταιρία έχει απομακρυνθεί από τέτοιες τακτικές. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την κυκλοφορία των limited ή collector’s edition ορισμένων παιχνιδιών, που βλέπουμε συνέχεια, όμως η μεγάλη διαφορά, σε σχέση με την πρόσφατη κίνηση της Nintendo, είναι ότι το βασικό παιχνίδι υπάρχει σε σχετική αφθονία σε φυσική και ψηφιακή μορφή.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Nintendo of America, Doug Bowser, δικαιολόγησε την τακτική αυτή αναφέροντας ότι, τα παιχνίδια αυτά αποτελούν μέρος μιας γιορτής για τα 35 χρόνια του Super Mario, όποτε είναι λογικό όταν ολοκληρωθεί η επέτειος να εξαφανιστούν τα παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνει συνήθεια της εταιρίας να κυκλοφορεί τίτλους με αυτόν τον τρόπο. Η απάντηση δεν ικανοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των fans και αυτό γιατί στην ίδια ημερομηνία και άλλο ένα παιχνίδι της εταιρίας θα εξαφανιζόταν. Το Fire Emblem: Shadow Dragon & The Blade Of Light κυκλοφόρησε για το Nintendo Switch για τα 30 χρόνια του franchise και είχε την ίδια μεταχείριση όπως το Super Mario 3D All-Stars. Για όσους δε γνωρίζουν, πρόκειται για παιχνίδι της σειράς Fire Emblem και είχε κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία, όποτε ήταν η πρώτη φόρα που θα κυκλοφορούσε στον υπόλοιπο κόσμο και θα ήταν μεταφρασμένο στα Αγγλικά. Δεν υπήρχε έκδοση σε φυσική μορφή καθώς ακόμα και η collector’s edition που κυκλοφόρησε στα καταστήματα ερχόταν με download code, οπότε όταν κατέβηκε από το Nintendo e-shop εξαφανίστηκε για πάντα.

Ακόμα και τώρα, οι fans του Super Mario ελπίζουν ότι κάποια στιγμή τα παιχνίδια του Super Mario 3D All-Stars θα κυκλοφορήσουν ξεχωριστά στο Nintendo e-shop αλλά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δίνει ελπίδες σε αυτό το σενάριο.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα στο μυαλό των ανθρώπων που παίρνουν τις αποφάσεις στη Nintendo, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι οι πωλήσεις του Super Mario 3D All-Stars ήταν εξαιρετικές αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον αριθμό προπαραγγελιών παιχνιδιών όπως το The Last of Us Part 2 και οι συνολικές πωλήσεις σίγουρα θα είναι παραπάνω από ικανοποιητικές για την εταιρία. Ερωτήματα όπως αν όλα ήταν μέρος κάποιου σχεδίου, αν η Nintendo με αυτή την κίνηση της άφησε λεφτά στο τραπέζι ή αντιθέτως έβγαλε περισσότερα θα μείνουν αναπάντητα.

Gaming PC Builds
guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,485FansLike
727FollowersFollow
287FollowersFollow
1,950SubscribersSubscribe