Είναι η εποχή τέτοια που μας ωθεί στην παραλία για να κάνουμε ένα μπάνιο και να περάσουμε λίγο χρόνο μακριά από σπίτι. Συνήθως κουβαλάμε μαζί μας συσκευές για περάσουμε την ώρα μας όπως το κινητό μας, το tablet μας, σπάνια το laptop μας, ένα ηχείο για να ακούμε πιο δυνατά την μουσική ή ακόμα και για τους πιο τολμηρούς μια action camera. Το περιβάλλον της παραλίας όμως δεν είναι και το πιο φιλικό για τις συσκευές αυτές καθώς είναι γεμάτη νερό και “ύπουλη” άμμο.

Είναι εύκολο να εντοπίσουμε το νερό που έχει πέσει σε κάποια συσκευή και μπορούμε να το σκουπίσουμε πριν γίνει κάποια ζημιά. Σε αντίθεση με το νερό, η άμμος μπαίνει σε σημεία που δύσκολα μπορούμε να εντοπίσουμε, όπως στο ηχείο, στις θύρες φορτιστή,ακουστικών ή usb.

Σε αυτό το άρθρο θα προτείνουμε τρόπους για να αφαιρέσετε την άμμο από τις συσκευές σας όσο πιο απλά γίνεται και με υλικά από το σπίτι.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τα tips στο τέλος προτού ξεκινήσετε την διαδικασία καθαρισμού!

Κινητό τηλέφωνο και Tablet

Πως να καθαρίσετε την άμμο από τις συσκευές σας

Το κινητό τηλέφωνο είναι η συσκευή που είναι κολλημένη πάνω μας. Λογικό να την έχουμε και στην παραλία. Ένα σημείο όπου η συσκευή γεμίζει συχνά με άμμο είναι συνήθως στο ηχείο, κάνοντας κακή την ποιότητα του ήχου. Το έχουμε συχνά στα χέρια μας ή κοντά μας σε κάποιο τραπεζάκι κάνοντας το αυτόματα εκτεθειμένο στην άμμο.

Τα tablet δεν είναι τόσο της μόδας αυτή την εποχή, όμως θεωρητικά είναι μεγάλα smartphones, επηρεάζονται και καθαρίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Τι γίνεται όμως όταν καταλάβουμε ότι το κινητό/tablet μας έχει πάρει άμμο σε κάποιο σημείο; Αρχικά να σημειωθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση, καθαρίζουμε ολόκληρο το κινητό/tablet γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μπει άμμος και σε άλλα σημεία.

Πως το καθαρίζουμε;

Παλαιοτέρα επικρατούσε η άποψη ότι μια μπατονέτα στεγνή ή με οινόπνευμα είναι αρκετή για διώξει την άμμο από την συσκευή. Αυτό δεν ισχύει αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και η μικρότερη μπατονέτα δεν είναι αρκετά μικρή για χωρέσει σε όλες τις τρύπες ενός κινητού τηλεφώνου/tablet. Παρόμοια ίσχυαν και για τις οδοντογλυφίδες που ενώ μπορούν να χωρέσουν σε μικρές τρύπες, δεν αφαιρούν αποτελεσματικά την άμμο.

Αυτά που θα χρειαστούμε για τον καθαρισμό ενός κινητό από άμμο είναι: κολλητική ταινία και μια συσκευή που φυσάει δυνατά αέρα.

Αυτό που δουλεύει σίγουρα είναι το δυνατό φύσημα σε όλο το κινητό/tablet με κάποια συσκευή που βγάζει πολύ δυνατά αέρα. Λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσετε κάποια θύρα όπως με μια οδοντογλυφίδα.  Διαφορετικά αν δεν έχετε τέτοια συσκευή μπορεί να χρησιμοποιήσετε κολλητική ταινία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να κόψετε ένα κομμάτι και να το φέρετε σε σχήμα κώνου με την κόλα να βρίσκεται εξωτερικά έτσι ώστε να κολλήσει πάνω η άμμος. Μετά βάζετε την άκρη που ουσιαστικά είναι μια μικρή μύτη σε κάθε τρύπα του κινητού/tablet (ηχείο, θύρα ακουστικών κτλπ).

φωτογραφία από Youtube video (InnoRative)

Για ένα καλύτερο καθαρισμό, πρώτα φυσάτε το κινητό/tablet με μια συσκευή που βγάζει δυνατά αέρα και μετά χρησιμοποιείτε την ταινία για ό,τι έμεινε.

Σε κινητά/tablet με σπασμένες οθόνες επιμένουμε λίγο παραπάνω με το φύσημα. Όσο για την κολλητική ταινία, την κολλάμε και την αφαιρούμε από όλη την οθόνη αφού βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεκολλήσει κάποιο κομμάτι της οθόνης. Επαναλαμβάνουμε μερικές φορές.

 Ηχείο Bluetoothηχείο bleutooth

Αρκετά συχνά παίρνουμε μαζί μας στην παραλία κάποιο bluetooth ηχείο για να ακούμε πιο δυνατά την μουσική. Συνήθως το σχήμα τους είναι κυλινδρικό που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει εύκολα στην άμμο ακόμα και όταν βρίσκεται κάπου ψηλά. Εκτός από αυτό μερικοί συνηθίζουν να το αφήνουν στην άμμο και να παίζει μουσική ανενόχλητο. Μεγάλο λάθος.

Αν είναι εύκολο να μπει άμμο στις λίγες τρύπες ενός κινητού ή tablet φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να γεμίσει με άμμο ένα ασύρματο ηχείο.

Πως το καθαρίζουμε;

Αυτά που θα χρειαστείτε για τον καθαρισμό ενός bleutooth ηχείου είναι: ένα πανάκι, ένα εξάρτημα για να αφαιρέσετε το “εξάρτημα με τις πολλές τρύπες” ( ή όπως λέγεται) και κολλητική ταινία.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, εκτός από το σημείο που πρέπει να αφαιρέσετε το προστατευτικό με τις τρύπες ( μπορείτε να δείτε στο internet πως, ανάλογα με το μοντέλο σας). Αφού το βγάλετε μπορείτε να το καθαρίσετε ξεχωριστά, βάζοντας το κάτω από μια βρύση.

photo

φωτογραφία από Youtube video (Pratik’s Life)

Όσο για το εσωτερικό όπου βρίσκονται τα ηχεία, σκουπίζετε με στεγνό πανάκι ή ελάχιστα βρεγμένο (για να κολλήσει πάνω η άμμος). Δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Μπορείτε να φυσήξετε με κάποια συσκευή και να μετά να βάλετε μέσα το πανάκι, άλλα ίσως και να μην χρειάζεται.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την κολλητική ταινία με το τρόπο που δείξαμε παραπάνω για να αφαιρέσετε την άμμο που πολύ πιθανόν να έχει μπει και στις θύρες της συσκευής.

Action Camera

action-camera-beach

Κάποιοι θα αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν οι action κάμερες στην λίστα για καθαρισμό από άμμο και όχι για νερό. Αυτό έγινε γιατί η περισσότερες είναι αδιάβροχες και παρόλο που μπορεί να έχουν κάποια προστασία από σκόνη και διάφορα παρόμοια, παρατηρείται ότι ακόμα και έτσι μπορεί να βρεθεί άμμος, σκόνη και τα λοιπά σε μερικά σημεία. Ενώ υπάρχουν και θήκες που προστατεύουν από μια τέτοια κατάσταση, τι γίνεται όμως όταν δεν έχουμε;

Πως το καθαρίζουμε;

Συγκεκριμένα μπορούμε να βρούμε άμμο στο γυαλί του φακού, κάτω από τον φακό και στις θύρες της κάμερας. Αυτά που θα χρειαστείτε για να την καθαρίσετε είναι: πανάκι, πινέλο και μια συσκευή που φυσάει δυνατά αέρα.

Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να φυσήξετε όλη την συσκευή και να επιμένετε στις θύρες και κάτω από τον φακό. Μετά με ένα πινέλο προσεκτικά σκουπίζετε τον φακό και την οθόνη της κάμερας, απαλά απαλά. Μόλις βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άμμος στον φακό και στην οθόνη σκουπίζετε και με ένα πανάκι. Αν έχει μείνει άμμος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γρατζουνίσει την οθόνη όταν την σκοπήσετε με πανάκι.

Laptop

laptop-sand

Δεν συνηθίζεται αλλά μερικές φορές παίρνουμε και το laptop μαζί μας στην παραλία, για να σερφάρουμε πιο εύκολα ή για να παίξουμε κάποιο παιχνίδι με τους φίλους μας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να γεμίσει με άμμο μια οποιαδήποτε συσκευή στην παραλία, επομένως και τα laptop ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Πως το καθαρίζουμε;

Εκεί που μαζεύεται περισσότερο η άμμος είναι στα πλήκτρα, λόγω των χεριών μας, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί άμμος και στο εσωτερικό του laptop. Αυτά που θα χρειαστούμε για τον καθαρισμό είναι: μια συσκευή που φυσάει δυνατά αέρα και κάποια κατσαβίδια για να ανοίξουμε το laptop.

Επειδή θα χρειαστεί να ανοίξετε το laptop και να αφαιρέσετε κάποια κομμάτια, εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα είστε προσεκτικοί και θα τα καταφέρετε τότε αναθέστε το σε κάποιον ειδικό.

Αρχικά το απλό “κομμάτι” του καθαρισμού είναι να αφαιρέσετε όλα τα πλήκτρα ( μπορείτε να τα πλύνετε ή να τα σκουπίσετε αν θέλετε) και να φυσήξετε με την συσκευή στο “γυμνό” πλέον πληκτρολόγιο για να φύγει η άμμος. Είναι πιο αποτελεσματικό το πληκτρολόγιο να κοιτάει προς τα κάτω όταν το φυσάτε έτσι ώστε να πέφτει η άμμος κάτω.

Όσο για το εσωτερικό του πρέπει να ανοίξετε το laptop και να το φυσήξετε όλο, αφού η άμμος μπορεί να βρίσκετε παντού. Βγάζετε προστατεύτηκα, RAM ίσως, επιμένετε σε γωνίες που μπορεί να συσσωρεύεται άμμος. Καλό είναι πάλι, το laptop να κοιτάει προς τα κάτω έτσι ώστε να πέφτει η άμμος καθώς το φυσάτε.

Γενικά tips/συμβουλές:

  1. Το ότι αναφερόμαστε μόνο στον καθαρισμό της άμμου δεν σημαίνει ότι με τις παραπάνω τεχνικές καθαρίζεται μόνο η άμμος. Μπορείτε κάλλιστα να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα (και κάτι παραπάνω) για να κάνετε ένα γενικό καθάρισμα στις συσκευές.
  2. Καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε πανάκι για να καθαρίσετε τις οθόνες και τους φακούς των συσκευών αν δεν είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει άμμος πάνω τους, διαφορετικά θα δημιουργήσετε γρατζουνιές.
  3. Όλες οι διαδικασίες είναι εύκολες και δύσκολα θα δημιουργήσετε κάποιο πρόβλημα στις συσκευές με εξαίρεση το laptop όπου χρειάζεται μια πιο “λεπτή” δουλειά. Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρετε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
  4. Να καθαρίζετε τις συσκευές σε μέρος όπου δεν υπάρχουν υγρά ή αντικείμενα που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην συσκευή. Καλό θα ήταν και εσείς να μην φοράτε κοσμήματά (δαχτυλίδια, βραχιόλια κτλ) όταν επιχειρήσετε να καθαρίσετε την συσκευή σας.
  5. Για να αποφύγετε όλα τα παραπάνω μπορείτε να αγοράσετε ειδικές θήκες ή προστατευτικά που προστατεύουν από άμμο, σκόνη, νερό και τα λοιπά. Αν δεν θέλετε να δώσετε χρήματα προσπαθήστε να μην έχετε μαζί σας συσκευές που δεν είναι απαραίτητες. Όσο προσεκτικοί και να είστε οι παραλίες είναι γεμάτες άμμο και νερό. Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί “πρόβλημα” στην συσκευή.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα στο Facebook Page ή να κάνετε ένα post στο Facebook Group και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα παρέα.