Αν ασχολείσαι έστω και λίγο με το PC Gaming, τότε το πιο πιθανό είναι να έχεις ακούσει και έννοιες όπως FreeSync, Input Lag, Refresh Rate κ.ά. Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα όλη η hardware και η PC gaming κοινότητα έχει δεχτεί έναν βομβαρδισμό πληροφοριών από εταιρείες του χώρου. Ωστόσο, γι’ αυτό είμαστε εδώ εμείς. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε αναλυτικά μια από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στον χώρο, αυτή του FreeSync της AMD.

Ξεκινώντας από τα βασικά, να πούμε πως το FreeSync είναι μια δωρεάν τεχνολογία που προσφέρεται με ορισμένο hardware της AMD. Με πολύ απλά λόγια, το FreeSync είναι αυτό που φροντίζει να αναπαράγονται στην οθόνη μας τα γραφικά όσο το δυνατόν ομαλότερα.

Ενδεχομένως πολλοί από εσάς να έχετε παρατηρήσει φαινόμενα όπως screen tearing, shosting, blur και άλλα. Αν δεν καταλαβαίνετε ακόμα τι λέω, αναφέρομαι σε αυτές τις στιγμές που φαίνεται πως η οθόνη σας κάνει διακοπές, “σκίζεται” η εικόνα στα δύο, τρεμοπαίζει, χαλάνε τα γραφικά χωρίς λόγο κτλ. Όλα αυτά τα φαινόμενα, έχουν να κάνουν με τον λανθασμένο συγχρονισμό της κάρτας γραφικών και της οθόνης. Η αντιμετώπιση αυτών, ακούει στα ονόματα V-Sync, G-Sync της Nvidia και FreeSync της AMD.

FreeSync

Η τεχνολογία FreeSync εφαρμόζεται στις οθόνες για υπολογιστή. Δεν είναι κάποιο πρόγραμμα που πρέπει να περάσουμε εμείς, ούτε κάποιο λογισμικό που πρέπει να αγοράσουμε. Το “κακό” της υπόθεσης είναι πως οι τεχνολογίες αυτές κοστίζουν, και πολλές φορές πολύ ακριβά μάλιστα. Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι οθόνες που είναι AMD FreeSync συμβατές κοστίζουν αρκετά λιγότερα χρήματα από τις αντίστοιχες της Nvidia με G-Sync τεχνολογία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FREESYNC;

Στην παραπάνω εικόνα, αν παρατηρήσετε λίγο καλύτερα το τσιμέντο πάνω από τον αντίχειρα του παίκτη, θα παρατηρήσετε ένα “σκίσιμο” στο πεζούλι. Σαν να έχουν μετακινηθεί τα γραφικά λίγο πιο δίπλα. Το φαινόμενο αυτό έρχεται να εξαλείψει το FreeSync. Η τεχνολογία αυτή προσπαθεί είτε απευθείας είτε δυναμικά να ισορροπήσει το refresh rate των γραφικών που παράγει η κάρτα γραφικών, με αυτό της οθόνης. Οι περισσότερες οθόνες στις μέρες μας είναι “κλειδωμένες” στα 60Hz refresh rate, ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και με 75Hz, 120Hz, 144Hz ακόμα και με 240Hz. Η χρήση της FreeSync τεχνολογίας εφαρμόζεται κάθε φορά που ο ρυθμός ανανέωσης των γραφικών που παράγονται από την κάρτα γραφικών μας έχει ανάγκη να συμβαδίζει με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν και θα εξαλειφθούν τελείως φαινόμενα όπως το screen tearing που αναφέραμε πιο πάνω.

FreeSync

Ένα παράδειγμα όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω είναι το εξής. Σκεφτείτε ένα νέο high end PC να παίζει Assassin’s Creed: Odyssey σε 4Κ ανάλυση. Σε περίπτωση που τα γραφικά τα έχουμε ορίσει στα Ultra, υπάρχει τεράστια πιθανότητα το PC να μην μπορεί να ανταποκριθεί, τα FPS που μπορεί να παράξει να είναι γύρω στα 40 με 50, κάτι που σημαίνει πως θα είναι αισθητά λιγότερα από τα 60Hz της οθόνης μας. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο tearing θα αρχίσει να υφίσταται και θα είναι άκρως ενοχλητικό. Σε περίπτωση όμως που έχουμε μια οθόνη με Nvidia G-Sync ή AMD FreeSync τεχνολογία, τότε η εξομάλυνση της εικόνας και η συνολική απόδοση θα αλλάξουν και η εμπειρία του χρήστη θα είναι πολύ καλύτερη.

ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΩ ΤΟ FREESYNC;

Το βασικότερο εργαλείο που χρειάζεται κανείς για να “ενεργοποιήσει” το AMD FreeSync, είναι μια οθόνη που να το υποστηρίζει. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το FreeSync δεν είναι κάτι μπορεί να αγοράσει κανείς ή να προσθέσει έξτρα, αλλά πρόκειται για μια τεχνολογία που υπάρχει εργοστασιακά εγκατεστημένη σε ορισμένες οθόνες. Ένα από τα καλύτερα μοντέλα οθονών στην αγορά με υποστήριξη FreeSync είναι το ASUS MG279Q. Περισσότερα μοντέλα οθονών που υποστηρίζουν το FreeSync μπορείτε να βρείτε στην επίσημη λίστα της AMD.

FreeSync

Πέρα από την συμβατή οθόνη, χρειάζεται μια κατάλληλη συνδεσμολογία. Η τεχνολογία FreeSync είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο με συνδέσεις μέσω HDMI και Display Port καλωδίων. Τα παλαιότερα VGI και DVI δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία αυτή. Η συνδεσμολογία από κει και πέρα, μπορεί να γίνει σχεδόν με οποιαδήποτε κάρτα γραφικών τελευταίας γενιάς της AMD. Από οικονομικά μοντέλα μέχρι και την Radeon VII, όλες οι κάρτες γραφικών ακόμα και οι Ryzen APUs επεξεργαστές είναι ικανοί να υποστηρίξουν το FreeSync.

FreeSync

Το τελικό βήμα που πρέπει να κάνει κανείς για να απολαύσει την AMD FreeSync εμπειρία είναι ναι δώσει στην οθόνη του το δικαίωμα να προβάλει εικόνα μέσα από την τεχνολογία αυτή. Θα χρειαστεί να κατεβάσουμε στο PC μας την τελευταία έκδοση του AMD Catalyst λογισμικού και μέσα από αυτή να πατήσουμε απλά στο κουμπί ενεργοποίησης του FreeSync. Με τον τρόπο αυτό, η κάρτα γραφικών μας θα στείλει ένα “μήνυμα σύνδεσης” στην συμβατή οθόνη μας και πλέον θα απολαμβάνουμε την όλη εμπειρία. Από κει και μετά, δεν χρειάζεται καμία άλλη ρύθμιση και τα πάντα θα λειτουργούν από μόνα τους.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here