Το budget είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για τον καθένα. Για κάποιους είναι αρκετά περιορισμένο και θέλουν να μη το σπαταλήσουν. Άλλοι έχουν πιο διευρυμένο αλλά δεν θέλουν να δώσουν πολλά χρήματα για περιφερειακά. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα πληκτρολόγια, ποντίκια, ακουστικά, ηχεία και οθόνες που μπορείτε να βρείτε με χαμηλό σχετικά κόστος. Σε κάθε υποκατηγορία θα αναλύσουμε και το τι ψάχνουμε, καθώς αναφερόμαστε σε τελείως διαφορετικά πράγματα. Κοινός παρονομαστής σε κάθε κατηγορία είναι να μην είναι ευτελές το προϊόν, αλλά να αντέχει, και φυσικά να είναι εμφανίσιμο.

Τα αντικείμενα θα προσπαθήσουν να είναι επικεντρωμένα στο gaming, επομένως μην περιμένετε το ποντίκι της Microsoft. Μπορεί να είναι ιδανικό, αλλά όχι για αυτό το άρθρο.

Πληκτρολόγια

Τι ψάχνουμε:

 1. Σχέση ποιότητας τιμής. Εφόσον κυμαινόμαστε σε 20 και 40 ευρώ με τις παρακάτω επιλογές αντίστοιχα, πρέπει να έχουμε και ανάλογες απαιτήσεις από το καθένα. Το να περιμένει κανείς από το πρώτο μηχανικά πλήκτρα ή από το δεύτερο να είναι και ασύρματο είναι λίγο εκτός πραγματικότητας.
 2. Αντοχή στο χρόνο. Αυτό σημαίνει να μην σταματήσουν να λειτουργούν πλήκτρα και λαμπάκια λόγω χρόνου με φυσιολογική χρήση, όχι να αντέξουν μπουνιά και πέταγμα στον τοίχο σαν να είναι αντικείμενα σφαιροβολίας.
 3. Κατασκευή. Όταν το πληκτρολόγιο είναι από φθηνό πλαστικό φαίνεται και στην κατασκευή, αλλά και μετά από ένα διάστημα χαλάει η επιφάνεια των πλήκτρων. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε αυτό.

Trust GXT 830-RW Avonn

Ένα ιδανικό entry-level πληκτρολόγιο χαμηλού κόστους από γνωστή εταιρεία. Πλήκτρο για gaming mode, 12 media keyes και τα γνώριμα led φώτα κάτω από τα πλήκτρα. Με 2 ευρώ παραπάνω υπάρχει και η camo επιλογή, γα αυτούς που θέλουν κάτι άλλο.

Βρείτε το εδώ.

Philips SPK8614

Μηχανικό πληκτρολόγιο με πλήκτρο για έλεγχο έντασης χρωμάτων και αρκετά χαμηλή τιμή. Gaming εμφάνιση χωρίς υπέρογκα ποσά.

Βρείτε το εδώ.

Razer Cynosa Chroma

Λίγο πιο τσιμπημένη επιλογή, και επιστροφή στη μεμβράνη, αλλά αυτή τη φορά πλήρως customizable LED, είναι αρκετά στιβαρό και ταιριάζει με κονσόλες, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται.

Βρείτε το εδώ.

Ποντίκια

Τι ψάχνουμε:

 1. Σχέση ποιότητας τιμής. Εφόσον κυμαινόμαστε σε 15 και 30 ευρώ με τις παρακάτω επιλογές αντίστοιχα, πρέπει να έχουμε και ανάλογες απαιτήσεις από το καθένα. Η ασύρματη σύνδεση ή τα πολλά πλήκτρα δεν είναι και πολύ ρεαλιστικές απαιτήσεις.
 2. Αντοχή στο χρόνο. Αυτό σημαίνει να μην σταματήσουν να λειτουργούν πλήκτρα και ροδέλες λόγω χρόνου με φυσιολογική χρήση, όχι να αντέξουν χτυπήματα και πετάγματα.
 3. Θέση στο χέρι. Ιδανικά θέλουμε το χέρι να βολεύεται στο ποντίκι, όπως στην περίπτωση του Deathadder, ή οι άκρες των δακτύλων να “αρπάζουν”το ποντίκι εύκολα.

Razer Deathadder Essential

Ίσως κάποιοι να τρομάξουν με το “Razer”, αλλά σε αντίθεση με άλλα προϊόντα της σειράς, το συγκεκριμένο ποντίκι προσφέρει πολλά για τα όσα προσφέρει. Εξαιρετική άνεση και σχεδίαση, πάντα με το σύμβολο της Razer στο πίσω μέρος. Η επένδυση σε ένα τέτοιο ποντίκι αξίζει, αφού πολλοί μιλάνε για την αξιοπιστία και την αντοχή του.

Βρείτε το εδώ.

Zeroground MS-3000G RGB Soriin

Gaming ποντίκι με λιτή εμφάνιση, RGB, ρυθμιστή για DPI και για τα φώτα. Πλαϊνές rubber επιφάνειες για καλύτερο κράτημα στο χέρι.

Βρείτε το εδώ.

Bundles

Πριν πάμε στις οθόνες, υπάρχουν τα bundle περιφερειακών, τα οποία περιλαμβάνουν συνήθως πληκτρολόγιο και ποντίκι, αλλά υπάρχουν και εκείνα που έχουν όλα τα περιφερειακά, όπως το εξής. Προφανώς ισχύουν τα ίδια κριτήρια με τις πάνω κατηγορίες. Διαλέξαμε να περιλάβουμε δυο, με ελαφρά ανεβασμένες βέβαια τιμές, καθώς δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα να βάζαμε τα ίδια με παραπάνω, αλλά σε bundles. Πάλι θα παραμείνουμε σε budget επιλογές, απλά λίγο ανεβασμένες.

CoolerMaster MS110

Ένα αρκετά όμορφο bundle της Coolermaster, με όμορφο πληκτρολόγιο υβριδικών mem-chanical διακοπτών και ένα απλό σχετικά ποντίκι. Τα LED δεν μπορεί να τα προγραμματίσει κανείς, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Από άποψη τιμής δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, αφού όπως διαπιστώσει κανείς, δεν περνάει την τιμή των δύο ακριβότερων παραπάνω αθροιστικά.

Βρείτε το εδώ.

Corsair 3-in1 Gaming Bundle

περιφερειακά

Ένας συνδυασμός ποιοτικού πληκτρολογίου, ποντικιού και mousepad από την Corsair, και το πρώτο μέχρι τώρα με customizable LED μέσω του προγράμματος iCue. Ίσως για κάποιους να ξεφεύγει ως προς το θέμα τιμή, αλλά θεωρούμε ότι είναι από τις καλύτερες επιλογές, παραμένοντας εντός ενός μέσου budget.

Βρείτε το εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις επόμενες δύο κατηγορίες, ακουστικά και οθόνη, η δεύτερη επιλογή θα είναι αισθητά πιο ακριβή από την πρώτη. Θεωρώ ότι σε αυτές τις κατηγορίες αξίζει κανείς να επενδύσει λίγα χρήματα παραπάνω, ιδίως στην οθόνη, διότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα περιφερειακά, εκεί αποτυπώνεται το αποτέλεσμα όλης της δύναμης του υπολογιστή.

Ακουστικά

Τι ψάχνουμε:

 1. Καλά drivers. Δεν αρέσει σε κανέναν να χάνει τις μισές συχνότητες ή να αλλοιώνεται ο ήχος από ένα επίπεδο έντασης και πάνω.
 2. Μικρόφωνο. Ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θα είναι χρήσιμο, αλλά καλύτερα μια μικρή δαπάνη για ένα ενσωματωμένο παρά μια πολύ μεγαλύτερη για ένα ξεχωριστό.
 3. Άνεση. Έρχεται καλοκαίρι και όσοι γνωρίζουν πως είναι να ιδρώνουν τα αυτιά από τα ακουστικά θα συμφωνήσουν ότι δεν είναι ωραίο. Ακόμα δεν είναι ωραίο να μην κάθονται καλά στο κεφάλι τα ακουστικά. Προσπαθούμε να λύσουμε τουλάχιστον το δεύτερο, με το πρώτο να είναι ευχάριστη έκπληξη όπου συμβαίνει.

Zeroground HD-2400G Keiji

περιφερειακά

Over Ear gaming ακουστικά με αρκετά καλές κριτικές και εξίσου καλή τιμή. Μια οικονομική λύση για όποιον θέλει να έχει κάτι εμφανίσιμο και καλό ηχητικά χωρίς υπερβολικά ποσά.

Βρείτε τα εδώ.

Sennheiser GSP-300

Πολύ καλά ακουστικά εταιρείας που γνωρίζει πως να ασχολείται με τον ήχο. Πολύ καλός ήχος και μικρόφωνο σε μια προσιτή σχετικά τιμή.
Βρείτε τα εδώ.

Ηχεία

Τι ψάχνουμε:

 1. Δύναμη. Το να αναγκάζεται ο χρήστης να βάλει την ένταση στο τέρμα για να ακούει με άνεση αυτό που παίζει δεν είναι κάτι καλό. Θέλουμε τα ηχεία από μόνα τους να παράγουν αρκετό ήχο.
 2. Καθαρό ήχο. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να του αρέσει να αλλοιώνεται ο ήχος ή να έχει παράσιτα. Αυτό βέβαια ισχύει γενικά, όχι μόνο για τα games.

Logitech Z333

2.1 κανάλι, μεγάλα ηχεία και ακόμα μεγαλύτερο μπάσο. Ακόμα, υπάρχει ξεχωριστή θύρα για ακουστικά. Ίσως η καλύτερη επιλογή για αυτά τα χρήματα.

Βρείτε τα εδώ.

Creative Pebble

Μια φθηνότερη επιλογή, χωρίς κάποιο μπάσο, αλλά ακόμα και έτσι πολύ δυνατά και καθαρά. Μια πολύ καλή επιλογή για πιο περιορισμένο budget, και μικρά για να δένουν με τα υπόλοιπα περιφερειακά.

Βρείτε τα εδώ.

Οθόνες

Τι ψάχνουμε:

 1. Καλή εικόνα. Για την κάθε ανάλυση ψάχνουμε μια αντίθεση μεγαλύτερη του 1000:1, και ιδανικά παραπάνω από 60 Hz. Έχουμε στο νου μας έναν μικρό χρόνο απόκρισης, αλλά δεν θα αποκλείσουμε κάποια λόγω αυτού.
 2. Φυσιολογικό μέγεθος. Μια πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη οθόνη θα κουράζει τα μάτια και δεν θα βολεύει σε διεργασίες όταν βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

1080p

Philips V Line 200V4QSBR

Οθόνη 19,5 ιντσών, με σχετικά αργό χρόνο απόκρισης αλλά ικανοποιητική, 3000:1 αντίθεση.

Βρείτε την εδώ.

Philips 248E9QHSB

περιφερειακά

Οθόνη 23,6 ιντσών, curved, με καλό χρόνο απόκρισης, ικανοποιητική αντίθεση και 75 Hz. Άριστη οθόνη για περιορισμένο budget.

Βρείτε την εδώ.

1440p

Η 2K οθόνη που παραθέτουμε παρακάτω δεν συμβαδίζει τόσο με την έννοια του “budget”, αλλά είναι ο’τι πιο Value For Money μπορεί να βρει κανείς σε αυτή την ανάλυση. Εξάλλου, εάν κάποιος σκοπεύει να κάνει ένα build που να σηκώνει παιχνίδια σε 2K ανάλυση, η οθόνη είναι το τελευταίο από τα περιφερειακά που πρέπει να δοθούν λίγα χρήματα. Δεν θα εξετάσουμε παραπάνω επιλογές γιατί εκεί απλά πλέον δεν μιλάμε για budget αλλά για επένδυση.

Samsung CJG50

Θα βρείτε και πολύ πιο φθηνές, αλλά δεν αξίζει. Αυτή η οθόνη προσφέρει υψηλή ανάλυση, υψηλή αντίθεση, υψηλό ρυθμό ανανέωσης , μικρό χρόνο απόκρισης και curved πάνελ σε μια εξαιρετική τιμή. Αν όντως πάτε για 2K build, καλύτερα να μαζέψετε λίγα παραπάνω και να το ευχαριστηθείτε. Μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο μας πάνω σε αυτή την οθόνη εδώ.

Βρείτε την εδώ.

Δεν φταίει το ποντίκι που πέτυχες το περιστέρι στον ουρανό αντί για headshot, και δεν φταίει το πληκτρολόγιο που το αμάξι πέταξε περισσότερο πίσω μέρος και τερμάτισες πάλι τελευταίος. Επομένως η συμβουλή μας είναι απλή. Μην χτυπάς τα περιφερειακά σου. Ιδανικά μην τα πετάς κιόλας. Με φυσιολογική χρήση και ένα καθάρισμα μια στο τόσο, ακόμα και τα σχετικά φθηνά μπορούν να αντέξουν στο χρόνο και να συνοδεύσουν τον χρήστη αρκετό καιρό ώστε να νιώθει πως δεν σπατάλησε τα χρήματά του.

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για budget περιφερειακά; Πείτε μας στα σχόλια στο πεδίο κάτω από το άρθρο.