Το Gaming Mouse Guide είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός ρυθμίσεων για το ποντίκι σου, κυρίως για gaming ενασχόληση. Παρακάτω, θα αναλύσουμε τις ρυθμίσεις ενός ποντικιού, τα DPI, το Mouse Acceleration και πολλές άλλες λειτουργίες. Ένα καλό ποντίκι καθώς και καλές ρυθμίσεις σε αυτό, μπορούν να σε βοηθήσουν να εκτοξευτείς σαν gamer. Σωστές ρυθμίσεις σημαίνει σωστή κίνηση, καλύτερος στόχος, περισσότερες νίκες. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα πως να ρυθμίσουμε σωστά ένα gaming ποντίκι.

Ρυθμίσεις ποντικιού μέσω των Windows

Το πρώτα πράγμα που θα πρέπει να ρυθμίσουμε στο ποντίκι μας είναι οι ρυθμίσεις των Windows. Αυτές θα τις βρει κανείς στον Πίνακα Ελέγχου των Windows. Αφού πάμε στην καρτέλα Pointer Options θα πρέπει οι ρυθμίσεις να μοιάζουν με αυτές της εικόνας που ακολουθεί:

Gaming Mouse Guide

Pointer Speed

Η ταχύτητα του δείκτη του ποντικιού είναι κάτι που παίζει μεγάλο ρόλο στην συνολική εμπειρία χρήσης. Η default επιλογή των Windows είναι στην μέση στην 6η γραμμή από τις 11 συνολικά. Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία θα συνιστούσαμε να αφήσετε την επιλογή αυτή ως έχει. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε την καλύτερη δυνατή κίνηση του ποντικιού αλλά και βελτιωμένο στόχο. Μάλιστα, είναι ένας εύκολος τρόπος να μην χάνετε τις ρυθμίσεις της κίνησης του ποντικιού σας έπειτα από πιθανό format. Αν χρειαστεί να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο πόσο γρήγορα ή αργά κινείται το ποντίκι μας, είναι προτιμότερο να γίνουν μέσω των επόμενων ρυθμίσεων.

Enhance pointer precision

Μια επιλογή που θα έπρεπε οπωσδήποτε να απενεργοποιηθεί. Η ρύθμιση αυτή είναι by default επιλεγμένη στους περισσότερους χρήστες στα Windows. Αυτή λειτουργεί ως μια μορφή Mouse Acceleration, κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβαίνει κατά την διάρκεια του gaming. Οπότε, αν η επιλογή αυτή είναι ενεργοποιημένη, σιγουρευτείτε ότι θα την απενεργοποιήσετε.

Πως λειτουργεί το Mouse Acceleration και γιατί δεν το θέλουμε;

Η επιλογή αυτή είναι άσχημη για το gaming. Χωρίς το Mouse Acceleration το ποντίκι μας θα πάει ακριβώς εκεί που το ορίζουμε εμείς να πάει. Ακριβώς εκεί που δείχνει ο δείκτης στην οθόνη, με την παραμικρή λεπτομέρεια στα εκατοστά που το κουνάμε. Έχοντας ενεργοποιημένο το Mouse Acceleration, αν κουνήσουμε το ποντίκι κατά 1 εκατοστό θα έχουμε διάφορες αλλαγές. Αν κουνήσουμε αργά το ποντίκι τότε πιθανόν ο δείκτης να κουνηθεί κατά 0,8 εκατοστά ενώ αν το κουνήσουμε γρήγορα μπορεί να κουνηθεί 5 εκατοστά. Όπως είναι φανερό, λοιπόν, το Mouse Acceleration δίνει μια άλλη διάσταση στην κίνηση του ποντικιού και παίζει μεγάλο ρόλο το πόσο γρήγορα ή αργά κουνάει κανείς το ποντίκι. Όταν μιλάμε για gaming κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο καθώς θέλουμε να έχουμε τον παραμικρό έλεγχο στις κινήσεις μας και κάθε κίνηση του ποντικιού να μεταφέρει στα ίδια εκατοστά το ποντίκι μας.

Ρυθμίσεις ποντικιού μέσω software

Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις των Windows, μπορούμε να προχωρήσουμε με τρίτα λογισμικά που προσφέρουν πολλές εταιρείες. Τέτοια μπορεί να είναι το Razer Synapse ή το Logitech Gaming Software. Μέσω αυτών, μπορούμε να πειράξουμε αρκετές ρυθμίσεις στο gaming ποντίκι μας και να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Gaming Mouse Guide

Στην φωτογραφία παραπάνω, φαίνεται το gaming software Razer Synapse για το ποντίκι Razer Deathadder V2. Το Deathadder V2 είναι ένα από τα καλύτερα ποντίκια της αγοράς και μπορείτε να βρείτε το βίντεο της παρουσίασής του εδώ.

Αλλαγή των DPI

Η πρώτη ρύθμιση που κάνουμε μέσω ενός gaming software για το ποντίκι μας είναι η αλλαγή των DPI. Ο όρος DPI βγαίνει από τις λέξεις Dots Per Inch, που σημαίνει πόσες κουκκίδες θα μετατοπίζεται ο δείκτης στην οθόνη σε σχέση με τις ίντσες που κινείται το ποντίκι. Τα Dots, όταν μιλάμε για το περιβάλλον εργασίας των Windows ή παιχνίδια 2D/Isometric αλλάζει σε Pixel. Έτσι, όταν παίζουμε ένα platformer παιχνίδι για παράδειγμα ο όρος DPI μεταφράζεται ως το πόσα Pixels θα μετατοπιστεί ο δείκτης στην οθόνη σύμφωνα με τις κινήσεις μας. Προφανώς, όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης DPI τόσο πιο γρήγορα θα κινείται το ποντίκι.

Όσον αφορά στην ρύθμιση των DPI δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει αριθμούς. Ο κάθε χρήστης έπειτα από πολλές αλλαγές και δοκιμές, βρίσκει τον δικό του αριθμό DPI που προτιμάει να παίζει. Ωστόσο, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των DPI είναι η κίνηση και η στάση του σώματος του παίχτη, η ανάλυση της οθόνης, τα αντανακλαστικά και η δεξιοτεχνία κάποιου.

Αν μπορούμε να δώσουμε έναν μπούσουλα για αρχή με ένα πολύ γενικό νούμερο DPI, αυτό θα ήταν τα 1200. Συνήθως, στα περισσότερα σύγχρονα monitors με 1080p ανάλυση, ο αριθμός των 1200 DPI θα δουλέψει σωστά.

Υψηλό ή χαμηλό DPI;

Ίσως το βασικότερο ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους gamers. Να παίξω με υψηλά DPI και το ποντίκι μου να κουνιέται σαν τρελό για να προλαβαίνω να στρίβω γρήγορα ή να χαμηλώσω το DPI μου ώστε να έχω καλύτερο και πιο σταθερό στόχο; Πραγματική απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει, καθώς εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια, πολλά διαφορετικά παιχνίδια και πολλοί τρόποι που μπορεί να λειτουργεί ο κάθε gamer. Έτσι, το ιδανικό είναι να προσπαθήσει κανείς, να δοκιμάσει αρκετές ρυθμίσεις και στο τέλος να καταλήξει σε αυτό που ταιριάζει στο στυλ του.

Η δική μας πρόταση για DPI, θα ήταν σίγουρα κάτι κάτω από 1000. Ειδικότερα αν μιλάμε για FPS παιχνίδια όπως CS:GO ή Call of Duty, οι κινήσεις πρέπει να είναι αστραπιαίες και ακριβείς. Με DPI μικρότερα του 1000(ας πούμε 800) διατηρούμε μια ισορροπία στην ταχύτητα και την ακρίβεια, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα.

Gaming Mouse Guide

Όλα τα gaming softwares σου επιτρέπουν να ελέγξεις τα DPI στο σημείο που εσύ θέλεις. Σου δίνουν επιλογές για διάφορα στάδια DPI ώστε να μπορείς να τα ελέγχεις μέσω των φυσικών πλήκτρων του ποντικιού σου. Το Razer Synapse προσφέρει έως και 5 διαφορετικά στάδια DPI στα gaming ποντίκια της Razer.

Polling Rate

Ο όρος Polling Rate έχει να κάνει με την απόκριση που έχει ένα ποντίκι. Πόσο συχνά δηλαδή στέλνει σήματα πίσω στον υπολογιστή. Υψηλά επίπεδα Polling Rate, μπορούν να μειώσουν το latency του ποντικιού και οι κινήσεις να γίνουν πιο ακριβείς και σωστές. Τα περισσότερα gaming ποντίκια έχουν ενσωματωμένες ρυθμίσεις για το Polling Rate και μπορούν να αλλάξουν μέσω των gaming softwares που τα συνοδεύουν. Το default Polling Rate για ένα απλό ποντίκι ορίζεται στα 125Hz, ενώ για ένα gaming ποντίκι στα 1000Hz. Μιλάμε για ένα νούμερο που είναι 8 φορές μεγαλύτερο, οπότε και προσφέρει πολύ καλύτερη απόκριση στα παιχνίδια. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε δικαίωμα αλλαγής του Polling Rate, μπορείτε να το θέσετε στο υψηλότερο δυνατό σημείο.

Το Polling Rate εδώ και χρόνια συνοδεύεται από μια “κατάρα”. Αν επιλέξουμε υψηλό Polling Rate, τόσο ο επεξεργαστής του ποντικιού μας όσο και ο επεξεργαστής του υπολογιστή μας αναγκάζονται να τρέχουν πιο συχνά και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουν πολλές φορές τα FPS στα παιχνίδια, να παρουσιάζονται κολλήματα ή να χάνεται η απόκριση του ποντικιού. Ωστόσο, οποιοδήποτε σύστημα που τρέχει Windows 7 ή πιο πρόσφατα και έχει πάνω από 2 πυρήνες στον επεξεργαστή του, δεν θα έχει το πρόβλημα αυτό.

Ρυθμίσεις ποντικιού μέσα από τα παιχνίδια

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που βασανίζει πολλούς gamers, είναι το αν θα πρέπει να πειράξουν τα DPI τους μέσω του gaming software ή του παιχνιδιού. Η αλήθεια είναι πως ο μέσος χρήστης και gamer δεν θα καταλάβει διαφορά στις εναλλαγές αυτές. Πάμε όμως να δούμε τι ισχύει και ποιά από τις δύο επιλογές είναι καλύτερη.

Το να χρησιμοποιεί κανείς το ποντίκι για να στοχεύσει σε ένα FPS παιχνίδι είναι τελείως διαφορετικό από το να χρησιμοποιεί το ποντίκι για να μετακινήσει τον κέρσορα στην επιφάνεια εργασίας των Windows ή σε παιχνίδι όπως το LoL και το StarCraft. Όταν κινούμε το ποντίκι στην επιφάνεια εργασίας μας έχουμε τους περιορισμούς της ανάλυσης της οθόνης μας. Αντίθετα, όταν παίζουμε ένα FPS παιχνίδι δεν υπάρχει ο περιορισμός της ανάλυσης μιας και η οθόνη μεταφέρεται σε κάθε σημείο παράλληλα με την κίνηση του ποντικιού. Έτσι, η ακρίβεια του στόχου μας έχει να κάνει τόσο με την κίνηση του χεριού μας, όσο και με την μηχανή ευαισθησίας της κίνησης του παιχνιδιού. Μέχρι να μάθουμε να κινούμε απόλυτα σωστά το χέρι μας, μπορούμε σίγουρα να εκμεταλλευτούμε την μηχανή του παιχνιδιού επιλέγοντας υψηλά νούμερα DPI.

Gaming Mouse Guide

Raw Input

Πολλά σύγχρονα παιχνίδια, και ιδιαίτερα FPS τίτλοι, δίνουν την επιλογή Raw Input. Μια τέτοια επιλογή θα έπρεπε να είναι ενεργοποιημένη για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στο παιχνίδι να πάρει εντολές κατευθείαν από το ποντίκι και όχι από το λειτουργικό σύστημα. Σε αντίθετη περίπτωση, με το Raw Input κλειστό, οι εντολές εισόδου για το ποντίκι μπορεί να αλλαχθούν και κάτι τέτοιο θα περιορίσει την ακρίβεια, τις κινήσεις και την μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του δείκτη.

In-Game Sensitivity vs Mouse DPI

Μια κόντρα που κρύβει πολλά μυστικά και βασανίζει πολλά μυαλά. Ας δούμε τα πράγμα όμως ως έχουν. Το In-Game Sensitivity είναι αυτό που μας επιτρέπει το πόσο γρήγορα θα στρίβουμε σε ένα παιχνίδι. Η επιλογή αυτή βρίσκεται μέσα σε κάθε παιχνίδι που υπάρχει, συνήθως στην καρτέλα των ρυθμίσεων της κίνησης. Το κάθε παιχνίδι, ανάλογα την μηχανή κίνησης που έχει, αντιλαμβάνεται αλλιώς τις μονάδες που του ορίζουμε. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι ίδιος για όλα. Όσο πιο χαμηλό το In-Game Sensitivity τόσο πιο αργά θα στρίβουμε, ενώ όσο πιο ψηλό τόσο πιο γρήγορα.

Έχοντας μπροστά μας το In-Game Sensitivity και τα DPI του ποντικιού, θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα ορίσουμε. Ο ιδανικότερος τρόπος, είναι να θέσουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερα το In-Game Sensitivity και όσο το δυνατόν ψηλότερα τα DPI του ποντικιού. Αυτό πάντα θα πρέπει να γίνεται με ένα μέτρο και όχι με τρελά δυσανάλογα νούμερα. Για αρχή θα πρέπει να ορίσουμε ένα χαμηλό In-Game Sensitivity που μας κάνει να νιώθουμε λίγο πιο αργοί από το φυσιολογικό. Ειδικά σε έναν FPS τίτλο, μπορούμε να ορίσουμε το In-Game Sensitivity σε ένα σημείο που πιστεύουμε πως δεν είναι το ιδανικό για εμάς, ενώ θα θέλαμε να πάει λίγο πιο πάνω. Στο σημείο αυτό, είναι που πρέπει να πάμε στο gaming software που έχουμε και να ανεβάσουμε τα DPI του ποντικιού. Έτσι θα έχουμε πετύχει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό και θα είμαστε όσο πιο ευνοημένοι γίνεται από την μηχανή κίνησης.

Γιατί το χαμηλότερο In-Game Sensitivity είναι καλύτερο;

Το χαμηλότερο In-Game Sensitivity προσφέρει πολύ καλύτερη απόκριση και ακρίβεια. Για παράδειγμα στο παιχνίδι CS:GO, αν θέσουμε το In-Game Sensitivity στο 1, τότε για κάθε Dot(Dots Per Inch) που κινείται το ποντίκι ο χαρακτήρας περιστρέφεται κατά 0,02199 βαθμούς. Αν θέσουμε το In-Game Sensitivity στο 10, ο χαρακτήρας προφανώς θα περιστρέφεται κατά 0,2199 βαθμούς. Εμείς θέλουμε ο αριθμός αυτός να είναι όσο πιο μικρός γίνεται, για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη ακρίβεια. Όταν προσπαθούμε να πετύχουμε στόχους σε μακρινές αποστάσεις, το χαμηλό In-Game Sensitivity είναι αυτό που θα παίξει τεράστιο ρόλο και θα μας δώσει προβάδισμα.

Έτσι, επιλέγοντας χαμηλά νούμερα για το In-Game Sensitivity και υψηλά DPI, αναγκάζουμε το ποντίκι μας να στέλνει περισσότερα σήματα στον υπολογιστή μας για κάθε Dot που κινείται. Με τον τρόπο αυτό ο στόχος μας περνάει πάνω από κάθε πιθανό Pixel της εικόνας που βλέπουμε χωρίς να υπερπηδά σημεία, κάνοντας στον στόχο μας αισθητά καλύτερο.

Ρύθμιση του καλωδίου του ποντικιού

Μια συμβουλή που μπορεί να φαίνεται αδιάφορη σε πολλούς, είναι η βελτίωση της θέσης του καλωδίου του ποντικιού. Ως συνήθως, τα καλώδια στα περιφερειακά μας έρχονται από το πίσω μέρος του γραφείου μας. Κάτι τέτοιο στην περίπτωση του ποντικιού έχει δυσάρεστα αποτελέσματα όμως μιας και το βάρος του καλωδίου κουνάει το ποντίκι μας. Στα FPS παιχνίδια που θέλουμε τον απόλυτο στόχο, κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό. Έτσι, μια καλή συμβουλή είναι να δώσετε λίγο περιθώριο στο καλώδιο του ποντικιού πάνω στο γραφείο σας. Το ποντίκι θα πάψει να είναι πια βαρύ, δεν θα κινείται από μόνο του και ο στόχος θα είναι σταθερός.

Ρύθμιση της επιφάνειας που κυλάει το ποντίκι

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η επιφάνεια πάνω στην οποία κυλάει το gaming mouse μας. Υπάρχουν πολλών ειδών mousepads και επιφάνειες οι οποίες είναι ικανές να προσφέρουν ομαλή εμπειρία. Όταν μιλάμε για gaming σε shooter παιχνίδια, με ένα σχετικά χαμηλό αριθμό DPI θα χρειαστούμε ένα mousepad τουλάχιστον 25×25 εκατοστά. Όσο μεγαλύτερο χώρο δώσουμε στο ποντίκι μας να κυλάει ομαλά, τόσο καλύτερες και ακριβέστερες κινήσεις θα έχουμε. Ωστόσο, η επιλογή mousepad είναι καθαρά στο χέρι του καθενός και στις προτιμήσεις του.

Ρύθμιση της στάσης του σώματος και του γραφείου

Δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες ως προς τις κινήσεις του ποντικιού και την ακρίβεια του στόχου είναι η στάση του σώματος και του γραφείου μας. Όταν κάποιος gamer είναι ξαπλωμένος στην αναπαυτική καρέκλα του, η στάση του σώματός του δεν του επιτρέπει απότομες και ακριβείς κινήσεις. Αντίθετα, η σωστά στάση και η ορθότητα της σπονδυλικής στήλης μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τον στόχο αλλά και τις κινήσεις του χεριού.

Ασφαλώς, μεγάλο ρόλο παίζει και η θέση του γραφείου. Ο κάθε χρήστης έχει συνηθίσει την δική του περίπτωση, ωστόσο ένα γραφείο δεν θα έπρεπε να είναι ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Το χέρι πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο κορμό και έτσι να είναι δυνατόν να κάνει όλες τις κινήσεις με μεγάλη ευκολία.

Gaming Mouse Guide

Αυτές ήταν οι συμβουλές και οι ρυθμίσεις του Gaming Mouse Guide που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον στόχο σας. Μην ξεχνάτε πως κάθε gamer έχει τα δικά του στάνταρ και τις δικές του ρυθμίσεις. Δεν χρειάζεται να δίνουμε απόλυτη προσοχή στα νούμερα και να αντιγράφουμε ρυθμίσεις άλλων. Ωστόσο, μπορούμε να ακολουθούμε τους άτυπους κανόνες για πιο ομαλή gaming εμπειρία.

Αν έχετε να προτείνετε κι άλλες συμβουλές στους φίλους gamers και αναγνώστες μας, θα χαρούμε να τις διαβάσουμε στα σχόλια. Μέχρι τότε, καλό gaming σε όλους!