Λίγο ή πολύ έχει τύχει σε όλους να κατεβάσουμε ένα αρχείο ή μια εφαρμογή όπου οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν εμφανίζονται σωστά. Συγκεκριμένα αντί για τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου παρατηρούμε ακατανόητα σύμβολα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κατανοήσουμε αυτά που γράφτηκαν. Γιατί συμβαίνει αυτό; Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε βήμα προς βήμα την επίλυση αυτού του προβλήματος θεωρώντας δεδομένο πως το αρχείο ή εφαρμογή έχουν δημιουργηθεί χωρίς προβλήματα.

Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Αρχικά πρέπει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στο Unicode. Το Unicode είναι ένα πρότυπο κωδικοποίησης χαρακτήρων το οποίο καθορίζει ένα σύνολο γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις γραπτές γλώσσες στον κόσμο. Η χρήση του είναι αυτονόητη στον χώρο της πληροφορικής.

ελληνικοί χαρακτήρες

Ανάλογα με τον τρόπο κωδικοποίησης της εφαρμογής ή του αρχείου, ενδέχεται να μην εμφανίζονται σωστά όλοι οι χαρακτήρες, κυρίως γιατί κάποιες γλώσσες δεν χρησιμοποιούνται από το σύστημα μας. Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε πλήρως τι συμβαίνει σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι χαρακτήρες θεωρούνται ως μη Unicode και προσπαθούν να εμφανιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Πώς θα εμφανίζονται σωστά οι ελληνικοί χαρακτήρες;

1ος τρόπος

Ο πρώτος προτεινόμενος τρόπος επίλυσης τους προβλήματος είναι αρκετά απλός και πιστεύουμε πως μπορεί να τον ακολουθεί ο καθένας. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, αρκεί μόνο να ακολουθήσετε τα βήματα όπως τα αναφέρουμε παρακάτω.

  1. Αρχικά ανοίγετε τις ρυθμίσεις (Settings στα Αγγλικά) και επιλέγετε Ώρα και γλώσσα (Time & Language στα Αγγλικά).

ελληνικοί χαρακτήρες

2. Αφού έχετε μπει στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιλέγεται Γλώσσα (Language στα Αγγλικά) από το αριστερό menu και μετά κοιτάτε προς κάτω στα κατεβασμένα πακέτα και ελέγχετε εάν υπάρχει τα ελληνικά. Αν δεν υπάρχουν πρέπει να κάνετε λήψη.

settings

Σε περίπτωση που το ελληνικό πακέτο δεν υπάρχει το κατεβάζετε και ξαναπροσπαθείτε να ανοίξετε το αρχείο ή την εφαρμογή. Όσοι το έχετε ήδη κατεβασμένο και το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει ακολουθείστε έναν από τους παρακάτω τρόπος επίλυσης.

Να πούμε την αλήθεια, ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι και τόσο αποδοτικός οπότε ίσως ακολουθήσετε και κάποιον από τους παρακάτω έτσι και αλλιώς.

2ος τρόπος

Εφόσον τα πράγματα δεν δούλεψαν πρέπει να απευθυνθούμε στον παλιόφιλο.

  1. Ανοίγετε τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel στα Αγγλικά) και επιλέγετε το Ώρα και Περιοχή (Clock and Region στα Αγγλικά).

Πίνακας ελέγχου2. Από τις δύο “μεγάλες” επιλογές στο παράθυρο επιλέγετε την Περιοχή (Region στα Αγγλικά). Στο επιπλέον παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγετε την καρτέλα Διαχείριση (Administrative στα Αγγλικά). Εκεί θα βρείτε ένα κουμπί αλλαγής τοπικών ρυθμίσεων συστήματος (Change System Locale στα Αγγλικά). Στο τρίτο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγετε τα Ελληνικά στο πλαίσιο που υπάρχει.

control panel control panel

Αυτό ήταν. Πατάτε “οκ” και “Εφαρμογή” (Apply) όπου χρειάζεται και ξανά προσπαθείτε να ανοίξετε το αρχείο ή την εφαρμογή. Υπάρχει τεράστια πιθανότητα το πρόβλημα να έχει επιλυθεί.

3ος τρόπος

Αν το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει ή θέλετε να ακολουθήσετε κάποιον άλλον τρόπο τότε διαβάστε παρακάτω. Σε αυτό τον τρόπο θα κάνουμε import ένα .reg αρχείο στην registry.

  1. Αρχικά πρέπει να κατεβάσετε το .reg αρχείο από εδώ.

Screenshot2. Μόλις κατεβάσετε το αρχείο, κάνετε διπλό click στο αρχείο έτσι ώστε να ανοίξει και απαντά θετικά ώστε να το αρχείο να ενσωματωθεί στην registry σας.

Αυτό ήταν.

Κατά πάσα πιθανότητα το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί και οι ελληνικοί χαρακτήρες θα εμφανίζονται κανονικά στις εφαρμογές και τα αρχεία σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα στο Facebook Page ή να κάνετε ένα post στο Facebook Group και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημά μαζί σας.

Σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε άνετα με τους παραπάνω τρόπους επίλυσης του προβλήματος απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.