Η AMD πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πανίσχυρο Threadripper 3990X, έναν επεξεργαστή με 128 threads, με single-core boost στα 4,3 GHz. Το … τέρας αυτό εκμεταλλεύεται στο έπακρο την αρχιτεκτονική Zen 2 7nm, διαθέτοντας 64 πυρήνες. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν εκπληκτικό αριθμό πυρήνων και threads που δεν έχουμε ξαναδεί.

Το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί δημιουργεί ωστόσο προβληματισμό για το αν υπάρχει κατάλληλο λογισμικό για να το υποστηρίξει. Απ’ ότι φαίνεται, τα Windows 10 Pro δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα 128 threads. Τα Windows 10 Home Edition δεν μπορούν να διαχειριστούν περισσότερα από 64. Ωστόσο, η έκδοση Pro θεωρητικά θα έπρεπε να συνεργάζεται αρμονικά με το πανίσχυρο chip.

Τα Windows 10 Pro καταλήγουν να χωρίζουν τα 128 threads σε δύο ομάδες των 64, γεγονός που επηρεάζει τις επιδόσεις. Το θέμα μπορεί εν μέρει να λυθεί απενεργοποιώντας το SMT (simultaneous mutlithreading), πράγμα που επίσης κοστίζει όσον αφορά στις επιδόσεις. Επομένως, αν θέλετε να έχετε ενεργοποιημένο το SMT, θα πρέπει να προτιμήσετε ένα πιο ισχυρό λειτουργικό σύστημα.

Η διαθέσιμη λύση είναι τα Windows 10 για επιχειρήσεις. Αυτά είναι σε θέση να χειριστούν μέχρι και 256 πυρήνες. Αυτό όμως δεν είναι και μεγάλο θέμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο AMD Threadripper 3990X κοστίζει $3.990, όσοι είναι σε θέση να τον αγοράσουν δε θα δυσκολευτούν να δώσουν λίγα παραπάνω για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το θηρίο αυτό.

Προφανώς, κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν επηρεάζει τους χρήστες Linux. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι η Microsoft ίσως μπορέσει να λύσει το θέμα με τα Windows 10 Pro μέσω update. Μέχρι τότε, τα Windows 10 για επιχειρήσεις είναι η λύση.

Με παράτησε η κοπέλα μου γιατί έπαιζα πολύ μπάσκετ. Επίσης, όταν δεν γράφω άρθρα, πίνω μπύρες. Πολλές μπύρες!