Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα έφτασε στα αφτιά μας από το ΑΠΘ τις τελευταίες μέρες. Ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν την ταχύτερη RAM του κόσμου, χρησιμοποιώντας φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα.

Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κάνει τον γύρω του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Όπως ανέλυσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Χρήστος Βαγιωνάς, η συγκεκριμένη λύση προτείνεται προς το παρόν για υπερυπολογιστές. Ζούμε στην εποχή του cloud και των τεράστιων δεδομένων, κάτι που απαιτούν ταχύτατη επεξεργασία των data. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθηθεί με πολύ γρήγορες μνήμες RAM. Οι απόψεις του δρ Βαγιωνά για την βιωσιμότητα της μνήμης ωστόσο δεν είναι απόλυτα θετικές. Ο μέσος καταναλωτής δεν μπορεί να αντιληφθεί την διαδικασία, την διαφορά και την χρησιμότητα μιας τέτοιας μνήμης. Έτσι, υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο τουλάχιστον 10 ετών για την πλήρη ανάπτυξη των μνημών και την εγκατάστασή τους στα mainstream συστήματα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Οι ερευνητές του ΑΠΘ αντικατέστησαν στην ουσία την ηλεκτρονική μνήμη με ένα αντίστοιχο κύκλωμα οπτικής μνήμης RAM. Το κύκλωμα αυτό υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων της τάξης των 10Gb/s (10 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία μέσα σε ένα δευτερόλεπτο). Η βάση μιας οπτικής μνήμης αποτελείται από ταχύτατους οπτικούς διακόπτες συνδεδεμένους σε μια πρότυπη οπτική διάταξη δύο καταστάσεων, “0” και “1”. Ωστόσο, ένας τρίτος οπτικός διακόπτης ελέγχει αν θα εκτελεστεί η λειτουργία της ανάγνωσης ή της εγγραφής στη μνήμη.

Ως γνωστόν, το φως δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να περιοριστεί σε έναν χώρο. Αντίθετα, τα ηλεκτρόνια μπορούν. Έτσι, η ερευνητική ομάδα υλοποίησε μια τεχνική που αξιοποιεί δύο αλληλοεξαρτώμενα, αλλά διαφορετικά μήκη κύματος. Όταν το ένα μήκος κύματος κυριαρχεί μέσα στην προτεινόμενη μνήμη, τότε αναγκάζει το άλλο να παραμένει σβηστό, οπότε αντιστοιχώντας τα ψηφία 1 και 0 στα δύο διαφορετικά μήκη κύματος επιτυγχάνεται ψηφιακή αποθήκευση. Έτσι, με τον τρόπο αυτό βελτιστοποιείται ο χρόνος αποθήκευσης των δεδομένων και ταυτόχρονα μειώνεται ο χρόνος προσπέλασης των διεργασιών.

Ο δρ Βαγιωνάς στην απάντησή του για το πως βλέπει το μέλλον για την ταχύτερη RAM στον κόσμο, έδωσε αρκετά θετικά μηνύματα. “Σε βάθος τριετίας σκοπεύουμε αφενός να αναπτύξουμε πολλαπλά bit μνήμης και να δείξουμε όλες τις λειτουργικές δυνατότητες και αφετέρου να εργαστούμε πάνω στη γρήγορη μεταφορά δεδομένων σε routers και network switches”, δήλωσε.

Από μεριάς μας δεν έχουμε παρά να δώσουμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ. Το threepixelslab.gr θέλει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις πρωτοβουλίες αυτές. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

 

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here