Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα δύσκολο μέρος για να περιηγηθούν άτομα που είναι τυφλά ή έχουν χαμηλή όραση. Ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου στο διαδίκτυο είναι οπτικό και αν οι δημιουργοί ιστοσελίδων δεν χρησιμοποιούν κείμενο για την ετικέτα των εικόνων τους, είναι δύσκολο για τους χρήστες των συσκευών ανάγνωσης οθόνης ή των οθονών Braille να γνωρίζουν τι δείχνουν.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Google ανακοίνωσε μια νέα λειτουργία για το Chrome, το οποίο θα χρησιμοποιήσει την εκμάθηση μηχανών για να αναγνωρίσει τις εικόνες και να προσφέρει περιγραφές κειμένων για το τι δείχνουν. Βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν εικόνες με λέξη-κλειδί και η περιγραφή της εικόνας δημιουργείται αυτόματα.

“Η ατυχής κατάσταση είναι τώρα ότι υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια και εκατομμύρια εικόνες χωρίς ετικέτα στον ιστό”, δήλωσε η Laura Allen, ανώτερος υπεύθυνος προγράμματος για την ομάδα προσβασιμότητας Chrome. Αντιλαμβάνεται το θέμα, καθώς έχει την ίδια τη χαμηλή όραση. “Όταν πλοηγείτε σε έναν αναγνώστη οθόνης ή σε μια οθόνη Braille, όταν φτάσετε σε μια από αυτές τις εικόνες, θα ακούσετε ουσιαστικά” εικόνα “ή” μη επισημασμένο γραφικό “ή το αγαπημένο σας, μια πολύ μεγάλη σειρά αριθμών που είναι το όνομα του αρχείου, το οποίο είναι εντελώς άσχετο. ”

Ένα παράδειγμα περιγραφικού κειμένου που δίνεται από το χαρακτηριστικό γνώρισμα θα είναι “φαίνεται να είναι φρούτα και λαχανικά στην αγορά” για μια εικόνα ενός εμπορικού χώρου. Οι περιγραφές διατυπώνονται με “φαίνεται να είναι” έτσι οι χρήστες γνωρίζουν ότι παράγονται από έναν υπολογιστή και μπορεί να μην είναι πλήρως ακριβείς.

Η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες με συσκευές ανάγνωσης οθόνης που εκπέμπουν προφορικά σχόλια ή Braille. Οι περιγραφές των εικόνων θα διαβαστούν από το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης, αλλά δεν θα εμφανιστούν οπτικά στην οθόνη.

Για να ενεργοποιήσετε τις περιγραφές εικόνων στο Chrome, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και έπειτα στο Σύνθετο στο κάτω μέρος της σελίδας ρυθμίσεων. Εντοπίστε την ενότητα “Προσιτότητα” και ενεργοποιήστε την “Λήψη περιγραφών εικόνας από την Google”. Η λειτουργία μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί για μεμονωμένες ιστοσελίδες κάνοντας δεξί κλικ για να εμφανιστεί το μενού περιβάλλοντος και να επιλέξετε “Λήψη περιγραφών εικόνας από την Google”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here