Πριν από μερικές ώρες, το πρωί της Παρασκευής, η Xiaomi και λίγο αργότερα και η Motorola παρουσίασαν τις νέες τεχνολογίες τους ασύρματης φόρτισης. Η Xiaomi, μιλώντας για το Mi Air Charge, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία “απομακρυσμένης φόρτισης” θα μπορεί να φορτίζει πολλές συσκευές ταυτόχρονα, όπως π.χ. ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε εκείνη την στιγμή «ενώ περπατάτε στον χώρο ή ακόμα και αν υπάρχει κάτι μεταξύ της συσκευής και του φορτιστή».

Η Xiaomi μάλιστα περίγραψε πώς λειτουργεί η τεχνολογία περιγραφικά σε ένα blogpost. Ο “πομπός” που μοιάζει με ένα τετράγωνο τραπεζάκι σαλονιού, μπορεί να “στείλει” 5W φόρτισης ασύρματα σε οποιαδήποτε συσκευή που βρίσκεται κοντά του εκείνη την στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τεχνολογία δεν έχει καμία σχέση με το Qi standard. Οι συσκευές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με μία «μικροσκοπική συστοιχία κεραιών με μια ενσωματωμένη “κεραία-φάρο” και μία “κεραία-λήψης”». Το smartphone θα είναι εξοπλισμένο με 14 κεραίες ώστε να μετατρέπει ένα mmWave (millimeter Wave) σήματος το οποίο θα εκπέμπει η “βάση”, σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός κυκλώματος ανορθωτή.

Η Xiaomi πιστεύει ότι σύντομα στο μέλλον, το Mi Air Charge ίσως κυκλοφορήσει στην αγορά και σκοπός τους είναι να υποστηρίζει και συσκευές όπως smartwatches, fitness bands και άλλα.

Από την άλλη πλευρά, η Motorola μίλησε στο Weibo, μια κινεζική ιστοσελίδα micro-blogging, όπου ανάρτησε ένα βίντεο που παρουσίαζε μια πρωτότυπη ασύρματη βάση φόρτισης, με το όνομα “Motorola One Hyper”. Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, βλέπουμε δύο τηλέφωνα να φορτίζονται ασύρματα, σε αποστάσεις 80 και 100 εκατοστών αντίστοιχα. Τα smartphones στο video ίσως είναι δύο Motorola Edge, αλλά είναι άγνωστο τι τροποποιήσεις έχουν (ή αν έχουν γενικότερα). Η Motorola φαίνεται να βλέπει τελείως διαφορετικά το concept της ασύρματης φόρτισης μιας και βλέπουμε ότι σε αντίθεση με την Xiaomi, ο φορτιστής σταματά αμέσως την διαδικασία φόρτισης εάν κάποιο αντικείμενο, ή άνθρωπος, μπει ανάμεσα στον φορτιστή και στη συσκευή, πιθανόν για λόγους υγείας.

Σε αντίθεση με τη Xiaomi, η Motorola επέλεξε να μην αποκαλύψει το πώς λειτουργεί η δική της πατέντα. Παρόλο που η εταιρεία “tease-αρε” τους fans της στο Weibo ρωτώντας τους εάν θα ήθελαν να δουν την τεχνολογία αυτή σε κάποια συσκευή, δεν έχουν επιβεβαιώσει το αν είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο προϊόν στο ευρύ κοινό. Όπως σχολίασε και το XDA-Developers σε ένα άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα, τα υλοποιητικά και διαρθρωτικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και δε γνωρίζουμε τον τρόπο προσέγγισης της εταιρείας ακόμα.

Από την άλλη, ούτε η Xiaomi επιβεβαίωσε εάν το Mi Air Charge θα φτάσει ποτέ στην αγορά. Μέχρι στιγμής το μόνο που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι πολύ ακριβό. Παρόλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει όλο αυτό, μιας και είναι πολύ πιθανό ότι το μέλλον βρίσκεται στην ασύρματη φόρτιση οποιουδήποτε είδους και για οποιαδήποτε συσκευή.