Η ταινία του NETFLIX: Άλμα στην κορυφή (High Flying Bird) του σκηνοθέτη Steven Soderbergh γυρίστηκε με ένα smartphone, αποδεικνύοντας την εξέλιξη της τεχνολογίας στο τρόπο καταγραφής ταινιών, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Η ταινία που γυρίστηκε με το iPhone 8

Άλμα στην κορυφή

Αν κάποιος δει την ταινία, δύσκολα θα καταλάβει ότι είναι γυρισμένη με ένα iPhone 8 και την χρήση Moondog Labs Anamorphic Adapter και Moment 2Xtele. Η ταινία Άλμα στην κορυφή, είναι η δεύτερη ταινία του Soderberg που γυρίστηκε με iPhone, μετά την ταινία του Unsane του 2018, η οποία γυρίστηκε με ένα Moment Lens πάνω σε ένα iPhone 7 Plus. Το πρόχειρο πρώτο cut της ταινίας ήταν έτοιμο μόλις τρεις ώρες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

Σε μια ερώτηση του Christopher Nolan, σκηνοθέτη της τριλογίας του The Dark Knight και του Dunkirk για το εάν ο Steven θα γυρίσει ποτέ στην χρήση σελλιλόιντ (φιλμ) ο σκηνοθέτης απάντησε «Όταν ο Chris (Nolan) αρχίσει να γράφει με μολύβι»

«Εύχομαι η τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε αυτή την ταινία (Άλμα στην Κορυφή), να ήταν διαθέσιμη όταν ήμουν 15» είπε ο Soderbergh «Τότε, μαζεύαμε κάποια χρήματα, νοικιάζαμε έναν εξοπλισμό, περνάμε το φιλμ, γυρίζαμε την ταινία και μετά περιμέναμε μερικές εβδομάδες να πάρουμε πίσω το υλικό. Όπου κάποιο φαινόταν καλό κάποιο άλλο όχι.»

Γυρίζοντας μια μεγάλου μήκους ταινία με smarptphone

Ο Soderbergh στα γυρίσματα του Unsane

Ο Soderbergh στα γυρίσματα του Unsane

Το αγαπημένο μέρος του Soderbergh για τη χρήση του iPhone είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει και να εκτελέσει δημιουργικές αποφάσεις με μια camera τόσο μικρή. «Είναι μια πολυτέλεια να μπορείς  να τραβήξεις υλικό παίρνοντας μια camera και κολλώντας την απλά σε τοίχο με velcro”, είπε. «Αν θέλω τον φακό στον τοίχο, δεν χρειάζεται να κόψω μια τρύπα στον τοίχο και να βάλω τον φακό πίσω από εκεί. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο.»

Άλμα στην κορυφή

Η επίσημη περίληψη της ταινίας είναι. «Ένα νοκ άουτ στο NBA βγάζει εκτός παιχνιδιού τον μεγάλο πελάτη ενός ατζέντη, ο οποίος ετοιμάζει κάτι τολμηρό για να σώσει τις καριέρες τους και να διακόψει το πρωτάθλημα.»

Δείτε το trailer στο Youtube:

 

Μία σκέψη για το τέλος 

Πόσο δίκαιο όμως έχει ο Nolan; Είναι άραγε ο «παραδοσιακός» τρόπος γυρίσματος μιας ταινίας και καλύτερος;