fbpx

NieR Replicant Ver. 1.22474487139… – PC Review

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προλάβει το αρχικό παιχνίδι στο PlayStation 3, οπότε ίσως κρίνω το παιχνίδι διαφορετικά από κάποιον που τον χτυπάει η νοσταλγία από το πρώτο κιόλας λεπτό του παιχνιδιού. Ακόμα και χωρίς αυτό το στοιχείο βέβαια, μπόρεσα να εκτιμήσω το NieR Replicant, το “upgrade” του αρχικού τίτλου που πρωτοκυκλοφόρησε το 2010. Το παιχνίδι ίσως να μην είναι τέλειο, ίσως να υστερεί σε πολλούς τομείς και ίσως να έχει τα προβλήματά του, αλλά ακόμα και έτσι παραμένει μια καταπληκτική εμπειρία που βασίζεται πολύ στα ερωτηματικά που αφήνει.

Πριν πάμε στο ίδιο το παιχνίδι, πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα τμήματά του είναι ο ίδιος ο Director του, καθώς και η συνολική νοοτροπία που ακολουθεί. Το NieR Replicant Ver. 1.2247 δεν είναι σχεδόν ποτέ ξεκάθαρο στο story του. Μάλιστα, μπερδεύει τον παίκτη στην αρχή αρκετά ώστε να μην καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, ενώ και η συνέχεια δεν είναι ξεκάθαρη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στον παίκτη “τροφή” για να συνεχίζει να παίζει.

Το παιχνίδι ξεκινάει το καλοκαίρι του 2049 με δύο αδέρφια, τον κεντρικό πρωταγωνιστή που παίρνει ό,τι όνομα ορίσει ο παίκτης και την αδερφή του Yonnah, η οποία πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια. Μετά από μια επίθεση από “Shades”, τους κακούς του παιχνιδιού, τα δύο αδέρφια πεθαίνουν ακουμπώντας δύο περίεργα βιβλία. Έπειτα, το παιχνίδι μας μεταφέρει αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, ακολουθώντας δύο αδέρφια με τα ίδια ακριβώς ονόματα αλλά και φαινομενικά την ίδια εμφάνιση. Όλα πάνε καλά μέχρι που η μικρή κολλάει το “Black Scrawl”, μια θανατηφόρα αρρώστια που κάνει τα άτομα να έχουν περίεργα σύμβολα στο σώμα τους. Έτσι, ο παίκτης ξεκινάει σε ένα ταξίδι για να βρει πώς να θεραπεύσει την αδερφή του.

Το παιχνίδι χειρίζεται μαεστρικά την ιστορία του. Εάν απλά παρουσίαζε τα πάντα στην αρχή θα είχε απλά ένα ενδιαφέρον το οποίο θα χανόταν γρήγορα. Φροντίζει όμως να δίνει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες με το σταγονόμετρο, κάνοντας τις μεγάλες αποκαλύψεις στο τέλος. Όσοι είχαν παίξει τα αρχικά Nier στο PS3 γνωρίζουν τι εννοώ, αλλά για τους υπόλοιπους, ουσιαστικά στο τέλος του παιχνιδιού ένας χαρακτήρας που δεν περίμενε ο παίκτης αποκαλύπτει τα πάντα για τον κόσμο, τα Shades, ακόμα και τον ίδιο το χαρακτήρα. Φυσικά plot twists περιμένουν τον παίκτη και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δίνοντας πάντα ένα επιπλέον κίνητρο.

Ένα ακόμα στοιχείο που δίνει η ιστορία και το παιχνίδι στον παίκτη, εκούσια ή όχι, είναι η κούραση μετά από ένα τέτοιο ταξίδι. Ο παίκτης σε κάθε του ταξίδι προς οποιοδήποτε προορισμό και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θα έρθει αντιμέτωπος με Shades, είτε αυτά είναι τα μικρότερα και πιο ασήμαντα στην αρχή του παιχνιδιού, είτε αυτά είναι τα πιο δυνατά και ανθεκτικά αργότερα. Έτσι, πρακτικά κάθε ταξίδι καταλήγει να ακολουθείται και από μια τεράστια “σφαγή”, η οποία στην αρχή και ειδικά όσο ο παίκτης ξεκλειδώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις είναι εντυπωσιακή, αλλά στη συνέχεια γίνεται όλο και πιο κουραστική και εξουθενωτική. Αυτό γίνεται από τη μία μεταφορικά από τον μεγάλο όγκο αντιπάλων που ο παίκτης καλείται να αντιμετωπίσει και από την άλλη κυριολεκτικά, μιας και οι αντίπαλοι από ένα σημείο και έπειτα γίνονται απλά σφουγγάρια damage και δέχονται ανενόχλητοι πολλές συνεχόμενες επιθέσεις.

nier replicant

Ένα μεγάλο στοιχείο του παιχνιδιού και το επίκεντρο του πρώτου μισού της ιστορίας είναι τα Sealed Verses, τα οποία θα θεραπεύσουν την Yonnah. Αυτά, όταν τα ξεκλειδώνει ο παίκτης, δεν είναι παρά νέες μαγικές επιθέσεις που διαθέτει ο παίκτης στο οπλοστάσιό του. Υπάρχουν άλλες αρκετά χρήσιμες και άλλες λιγότερο, ανάλογα βέβαια την περίσταση στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Το καλό, αλλά και το κακό, είναι ότι ο παίκτης έχει στη διάθεσή του αρκετά Verses, αλλά μονάχα 4 κενές θέσεις για να τα αντιστοιχίσει, στις οποίες πρέπει να μπουν και τα Evade αλλά και Block, τα οποία το παιχνίδι αντιλαμβάνεται επίσης ως ικανότητες.

Όσον αφορά στο gameplay του Nier Replicant καθαρά, έχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία το οποίο μπορεί να κεντρίσει συνήθως το ενδιαφέρον του παίκτη. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ένα κλασσικό JRPG παιχνίδι με υπερβολικά έντονα effects σε κάθε μάχη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το παιχνίδι αποκτά μια άλλη οπτική, όπως για παράδειγμα bottom-up, δίνοντας μια πληρέστερη άποψη της μάχης, αλλά κάνοντας δυσκολότερη τη χρήση μαγικών. Αλλού το παιχνίδι μαυρίζει και γίνεται απλά κείμενο, το οποίο για να είμαι ειλικρινής βρήκα αρκετά κουραστικό, μιας και στο τέλος του αποκτά τη μορφή απρόοπτου τεστ.

Μεγάλο μέρος του παιχνιδιού είναι και τα boss fights, τα οποία, είτε μικρότερα είτε κυριότερα, κυριαρχούν στο παιχνίδι. Ο παίκτης καλείται να επιτεθεί αρκετές φορές, ώστε να τους μειώσει τη ζωή και να κάνει κάποιο μέλος τους ευάλωτο, ώστε να επικεντρωθεί εκεί και να το καταστρέψει. Το πρόβλημα είναι ότι σπάνια με την πρώτη μπορεί να καταστραφεί το όποιο μέλος, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το health bar ξαναγεμίζει μέχρι ένα σημείο και ο παίκτης καλείται πάλι να επιτεθεί ώστε να μειώσει εκ νέου το health του αντιπάλου και αυτή τη φορά να κάνει το ευάλωτο σημείο ακόμα πιο αδύναμο.

Δυστυχώς, όμως, το παιχνίδι ακολουθεί την κλασσική JRPG τακτική “νικάω τα πάντα στο παιχνίδι αλλά τα βρίσκω σκούρα στα cutscenes”. Με άλλα λόγια μπορεί στο παιχνίδι ο παίκτης να κατακρεουργεί κάποιο boss, αλλά μόλις ξεκινήσει κάποιο cutscene με κάποιον μαγικό τρόπο το Boss να πάρει το πάνω χέρι και να κάνει μεγάλη ζημιά. Ακόμα, στα cutsenes μπορεί να δει κανείς τον παίκτη ή κάποιον άλλο χαρακτήρα να δέχεται ένα κατά τα άλλα θανατηφόρο πλήγμα, αλλά να το ξεπερνάει σαν να μην είναι τίποτα, ή απλά να του παίρνει κάποια λίγα δευτερόλεπτα, το οποίο προφανώς αφαιρεί την όποια αίσθηση αγωνίας από το παιχνίδι. Συγκεκριμένα, όταν ένας χαρακτήρας καρφώθηκε σχεδόν σε όλο του το σώμα από ένα αιχμηρό αντικείμενο, η σκέψη μου ήταν πως απλά “θα ζήσει, σιγά”.

nier replicant

Από εκεί και πέρα αξίζει να αναφερθεί ότι τα boss fights σαν μάχες είναι ιδιαίτερα καλοζυγισμένες και η τακτική “ορμάμε” δεν είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική, τουλάχιστον όχι μετά τα αρχικά στάδια του παιχνιδιού. Ο παίκτης καλείται να μάθει να χειριστεί τα μαγικά που έχει στα χέρια του, όχι μόνο για να επιτίθεται αλλά και για να μπορεί να αμύνεται επιθέσεις που κατά τα άλλα θα έκαναν πολύ damage.

Πέρα από αυτό, υπάρχουν αρκετά mechanics που ο παίκτης μπορεί να μάθει να χειρίζεται ώστε να έχει πιο εύκολα το πάνω χέρι στο παιχνίδι, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή λέξεων στις επιθέσεις και σε items, καθώς και την αναβάθμιση των όπλων. Οι λέξεις είναι κυριολεκτικά…λέξεις που μπορεί να βρει κανείς σαν items και να τις εφαρμόσει πάνω σε όπλα δίνοντας κάποιο μικρό buff.

Βλέποντας το παιχνίδι από μια συνολικότερη άποψη, το NieR Replicant κατορθώνει σε κάθε μέρος να φτιάξει έναν καταπληκτικό κόσμο που καταφέρνει με ευκολία να βυθίσει τον παίκτη. Το χωριό στο οποίο ξεκινάς με τη βιβλιοθήκη να δεσπόζει επιβλητικά πάνω από τους κάτοικους, το Seafront, που θυμίζει ελληνικό νησί με τον φάρο του, η έρημος με τις αχανείς εκτάσεις και την σκαμμένη πόλη, το Lost Shrine που αποτελεί κειμήλιο μιας άλλης εποχής όπως και το Junk Heap, τα Aerie και Forest of Myth που αφήνουν μια αίσθηση που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα με λόγια, όλα συνθέτουν έναν απίστευτο χάρτη.

Στον χάρτη αυτό και τα διάφορα τοπία του έρχεται να δέσει και το καταπληκτικό soundtrack του παιχνιδιού, το οποίο συχνά καταφέρνει να ταξιδέψει τον παίκτη, κυρίως σε κάποιες συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως το Aerie ή ακόμα και σε κάποιες μάχες όπου πραγματικά ξεχωρίζει και δίνει μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

nier replicant

Ένα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι και μία από τις νέες προσθήκες του Nier Replicant, το ερειπωμένο καράβι που καταφθάνει στο Seafront στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού και συνεισφέρει στο να πλαστεί μια ανατριχιαστική αλλά και παράλληλα μελαγχολική ιστορία με ένα ιδιαίτερο και αρκετά διαφορετικό Shade, το οποίο στο τέλος ο παίκτης καταφέρει να νικήσει με τον ίσως πιο ανορθόδοξο τρόπο.

Και ενώ όλα μέχρι τώρα ήταν σε γενικές γραμμές θετικά, δεν αναφερθήκαμε ακόμα στο ίσως πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού, τους χαρακτήρες του. Και είναι το πιο δυνατό σημείο γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι τέλειοι. Αντιθέτως, ο καθένας έχει και αυτή τη μια, τουλάχιστον, ατέλεια που τον κάνει προσεγγίσιμο, τον κάνει ίσως “πραγματικά άνθρωπο”. Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι μεν γενναίος και θαρραλέος, αλλά είναι υπερβολικά αισιόδοξος, ενώ πολλές φορές αποτυγχάνει να έχει την απαραίτητη ενσυναίσθηση για να μπει στη θέση των άλλων. Η Kaine είναι πολύ οξύθυμη, ενώ δυσκολεύεται να εμπιστευτεί άλλους. Ο Emil κατηγορεί τον εαυτό του για πολλά πράγματα και πολλές φορές, ειδικά μετά από ένα σημείο τροπής στην ιστορία, δεν έχει καθόλου αυτοπεποίθηση. Αυτοί οι τρεις χαρακτήρες, μαζί με τον Grimoire Weiss, το εγωκεντρικό βιβλίο που βρίσκεται πλάι στον παίκτη, συνθέτουν ίσως την πιο ανθρώπινη και κατανοητή ομάδα που θα μπορούσε να έχει το παιχνίδι. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λάθη και ότι θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά στο τέλος της ημέρας ουδείς είναι τέλειος.

Βέβαια, μιας και αναφέραμε όλα τα θετικά του Nier Replicant, πρέπει να κάνουμε μια νύξη και στα αρνητικά του. Πολλά από τα quests, κυρίως τα side quests αλλά και τα κεντρικά είναι ιδιαίτερα κουραστικά, καθώς απαιτούν από τον παίκτη να πηγαίνει από περιοχή σε περιοχή, συχνά μπρος πίσω χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Ακόμα, το παιχνίδι έχει κάποια bugs, με τα σημαντικότερα που βρήκα να σχετίζονται με το inventory και το marker των αποστολών στον χάρτη. Επιπλέον, ενώ πολλά textures και κυρίως οι χαρακτήρες αναβαθμίστηκαν και μπορούν να θυμίζουν κάτι σημερινό, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η οπτική αναβάθμιση ήταν αρκετά μικρή, με τα τοπία να μοιάζουν άδεια.

Κλείνοντας, να πούμε ότι το παιχνίδι έχει 5 διαφορετικά endings, τα οποία για να ξεκλειδώσει ο παίκτης απαιτούνται πολλές επιπλέον ώρες, τις οποίες όχι μόνο δε διαθέτω τώρα, αλλά και το παιχνίδι φαντάζει πολύ κουραστικό αμέσως μετά το πρώτο playthrough, κυρίως λόγω του προβλήματος με τις μάχες που αναφέρθηκε παραπάνω. Για όσους είχαν ξαναπαίξει το παιχνίδι να αναφέρουμε μόνο ότι έχει προστεθεί ένα ακόμα ending, το Ending E, δίνοντας κίνητρο και σε παλιούς παίκτες να το δοκιμάσουν.

Συνοψίζοντας, το NieR Replicant είναι μια καταπληκτική εμπειρία, τόσο για τους άπειρους όσο και για τους βετεράνους των JRPG παιχνιδιών και δη των fans της σειράς NieR. Το παιχνίδι αφηγείται στον παίκτη μια ωραία ιστορία, με απρόβλεπτες αλλαγές και καταπληκτικούς χαρακτήρες. Σίγουρα θα ανταμείψει όλους όσους αποφασίσουν να αφιερώσουν αρκετές ώρες παραπάνω στο παιχνίδι, αλλά δε θα απογοητεύσει και αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό.

SCORE

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΙΤΛΟΥ

Τίτλος: Nier Replicant Ver. 1.22474487139...
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23/4/2021
Διαθέσιμο σε: PC, XONE, PS4
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: JRPG,Action, Adventure
Προγραμματιστής: Square Enix, Toylogic
Εκδότης: Square Enix
Διανομέας: CD Media

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Το Nier Replicant προσφέρει μια καταπληκτική εμπειρία με καλογραμμένους χαρακτήρες σε ένα απίστευτο και απρόβλεπτο story, ανταμείβοντας παράλληλα τους παλιούς παίκτες με νέο περιεχόμενο.
guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια