fbpx

Endless Legend – Review

Release Date: 18/09/2014
Platforms: PC
Mode: x4 / Turn-based strategy
Developer: AMPLITUDE Studios
Publisher: Sega 

Το Endless Legend είναι ένα πανέμορφο strategy game που κάθε fantasy fan πρέπει να δοκιμάσει, ακόμα και εάν είναι λίγο χάος πληροφοριών στην αρχή.

Όποτε ακούω strategy game, στο μυαλό μου έρχονται τίτλοι όπως Starcraft 2, Red alert 2 κ.ά. Το πρόβλημά μου είναι ότι ποτέ μου δεν μπόρεσα να απολαύσω παιχνίδια όπως το Civilization, μιας και χρειάζονται αρκετά πολύ χρόνο ενώ και τα visuals του παιχνιδιού δεν ενθουσιάζουν. Πριν αρκετά χρόνια, δοκίμασα το Endless Legend και βρήκα κάτι που δεν υπήρχε στο Civilization, ένα “βαθύ” story. Για αυτό και το review αυτό θα είναι λίγο διαφορετικό.

GAMEPLAY 

Το gameplay του Endless Legend παραπέμπει σε ένα turn-based strategy game, όπου θυμίζει αρκετά τα Civilization games αλλά με αρκετές, εμφανείς διαφορές. Αντί να διαλέγεις χώρα ή πολιτισμό και να όλα να παίζουν πάνω κάτω τα ίδια, στο Endless Legend έχουμε 13 διαφορετικά factions, όπου κάθε ένα είναι με διαφορετικά units, διαφορετικά κτήρια και διαφορετικούς κανόνες.

Τα βασικά υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι πέντε. Food(Φαγητό) όπου με αυτό αυξάνεται ο πληθυσμός στις πόλεις. Industry(Βιομηχανία) όπου μειώνει τους γύρους που χρειάζονται τα κτήρια και τα units για να φτιαχτούν. Science(Επιστήμη) όπου ξεκλειδώνεις καινούριες τεχνολογίες για την αυτοκρατορία σου πιο γρήγορα. Influence(Επιρροή) που με αυτό μπορείς να διαπραγματευτείς με άλλα βασίλεια αλλά και να περάσεις καινούριες πολιτικές. Και τέλος Dust(μαγική σκόνη) που σχεδόν τα πάντα περιτριγυρίζονται γύρο από αυτή και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να αγοράσεις ξεχωριστά units αλλά και να τελειώσεις τα κτήρια αμέσως.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο και για το combat system. Οι μάχες γίνονται σε turn-based style με βάση την λογική του πέτρα-ψαλίδι-χαρτί. Όσο και να θέλω να το σώσω όμως, το combat είναι βαρετό. Για καλή μας τύχη, το combat έχει auto match που είναι αρκετά δίκαιο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ελάχιστα units έχουν ικανότητες ή ξόρκια, οπότε τα σενάρια όπου θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά είναι λίγες. Επίσης ο στρατός μπορεί να τροποποιηθεί και αλλάζοντας όπλα και πανοπλίες μπορείς να αλλάξεις τον ρόλο του στρατιώτη. Τέλος, έχουμε τα hero units όπου μπορείς να τους βάλεις μέσα σε squad ή και μέσα στις πόλεις ως commanders.

VISUALS / SOUNDS

Ειλικρινά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω με τα visuals του Endless Legend. Κάθε εξάγωνο, έχει το δικό του theme με ξεχωριστό art. Επίσης οι αλλαγές στις εποχές είναι εμφανείς όχι μόνο στο gameplay αλλά και στον χάρτη. Κάθε unit έχει το δικό του model και ανάλογα με το faction, κάθε πόλη είναι διαφορετική.

Το concept art είναι πανέμορφο και αρκετά από τα αισθητικά τα έχω πετύχει σαν desktop wallpaper σε άτομα που δεν ξέρουν καν το παιχνίδι. Επίσης, τα intro cinematic κάθε faction είναι ίσως ο λόγος που δοκίμασα το Endless Legend εξαρχής. Άκρως εντυπωσιακά και επιβλητικά, σου προκαλούν ένα συναίσθημα πολέμου και επιβίωσης. Τέλος, με τα αρκετά DLCs έχουν προσθέσει και άλλα visuals, όπως το Dust ecplipce που προσφέρει αρκετά bonuses στα units καθώς και καινούρια tiles.

Η μουσική μετά από 100+ ώρες gameplay ακόμα σαγηνεύει και σε κάνει να χάνεσαι στον πανέμορφο κόσμο του Endless Legend. Αν και το παιχνίδι δεν έχει voice actors για τους διαλόγους, η μουσική στο background είναι μαγική. Μόνο έτσι μπορώ να το περιγράψω μιας και όποτε λέω να κάτσω να παίξω 2-3 ώρες, καταλήγω να έχω περάσει 6+ ώρες χωρίς να το έχω αντιληφθεί.

STORY 

Ελπίζω να μην σας τελείωσαν τα popcorn ακόμα, γιατί κάθε faction έχει την δική του οπτική στο story. Για αυτό θα χρειαστεί να μιλήσω και για τα 13 factions του Endless Legend. Αλλά πριν μπω σε λεπτομέρειες ας μιλήσω για την γενική ιδέα. Βρισκόμαστε στον φανταστικό κόσμο του Auriga.

Ο κόσμος αυτός, εκτός από όμορφος είναι και αρκετά επικίνδυνος, με τις άγριες μορφές ζωής που φιλοξενεί αλλά και το ασταθές κλίμα του. Ο κόσμος αυτός, αποτελούσε σπίτι μιας αρχαίας φυλής των Endless, όπου εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στα ξαφνικά χωρίς κανένας να ξέρει το πως ή το γιατί. Καθώς ο κόσμος του Auriga πλησιάζει προς το τέλος του, κάθε faction έρχεται αντιμέτωπο με το τέλος.

Ας ξεκινήσουμε με τους Wild Walkers(Elfs) που ίσως είναι το πιο απλό faction. Οι Wild Walkers εκτός από νάρκισσοι είναι και καταπληκτικοί κατασκευαστές. Όταν οι πόλη τους είναι μέσα σε κάποιο δάσος παίρνουν αρκετά buffs και επίσης τα units τους είναι αρκετά αμυντικά.

Οι Broken Lords, από την άλλη, είναι κάτι σαν Dust Vampires. Χωρίς πραγματικό σώμα, ζουν μέσα σε πανοπλίες και τρέφονται με Dust είτε από πηγές είτε από ζωντανά πλάσματα. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν χρειάζονται καθόλου Food, αλλά το γεγονός ότι εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το Dust τους κάνει να ξεχωρίζουν. Στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, είναι αρκετά επιθετικοί, μιας και η καλύτερη λύση που έχουν είναι να κατακτήσουν τους πάντες.

Ένα διαφορετικό faction, οι Vaulters είναι πρακτικά άνθρωποι που έχουν επιβιώσει στον κόσμο του Auriga, μετά την πτώση του διαστημόπλοιου τους. Γενιές αργότερα μετά την συντριβή, οι απόγονοι χωρίς να γνωρίζουν την ιστορία τους, σε μια προσπάθεια να βρουν λύση για το τέλος του κόσμου, ανακαλύπτουν κομμάτια από το σκάφος τους αλλά και από την χαμένη ιστορία τους. Σαν faction, οι Vaulters έχουν βάση την τεχνολογία και τα units τους είναι αρκετά balanced.

Τα Necrophages είναι ένα faction από undead bugs. Με την ατελείωτη πείνα που έχουν και το Hivemind που τα καθοδηγεί, κανένας δεν είναι ασφαλείς από αυτά. Σαν μην έφτανε αυτό, λόγω του Hivemind κανένας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί μαζί τους. Επίσης όσο περισσότερο πολεμάνε παίρνουν food από τους στρατούς που σκοτώνουν, και μετά από ένα σημείο αρχίζουν να σηκώνουν τους νεκρούς ως minions.

Ένα ακόμα ανθρώπινο faction, είναι οι Ardent Mages. Μάγοι που έχουν βασίσει την μαγεία τους πάνω στο Dust, αλλά και σε αρνητικά αισθήματα όπως την οργή και την απόγνωση. Σαν faction είναι από τα λίγα που τα units τους έχουν ξόρκια, ενώ επίσης μπορούν να κάνουν ξόρκια πάνω από τις πόλεις για περιορισμένα turns.

Roving clans ή καλύτερα οι βασιλείς της σκόνης. Οι Roving clans είναι νομάδες όπου έχουν τον έλεγχο του marketplace, οπότε κάθε φορά που κάποιος αγοράζει κάτι αυτοί παίρνουν ένα ποσοστό από την αγορά. Εάν και έχουν γρήγορο στρατό, είναι αρκετά αδύναμοι, αλλά στο κάτω κάτω γιατί να πολεμάς όταν απλά μπορείς να εξαγοράσεις τους εχθρούς σου. Επίσης, μιας και μιλάμε για νομάδες, οι πόλεις τους είναι φτιαγμένες στις πλάτες τεράστιων σκαθαριών, οπότε άμα δουν στρατό να έρχεται, απλά τα μαζεύουν και φεύγουν.

Οι Drakken είναι μια περήφανη φυλή δράκων που πιστεύουν στην παγκόσμια ειρήνη. Εάν και είναι ειρηνοποιοί ξεκινάνε γνωρίζοντας πάντα την θέση των αντιπάλων τους, και είναι οι πιο σπαστικοί διαπραγματευτές στο παιχνίδι. Μπορεί την μια στιγμή να σου προσφέρουν ειρήνη, ενώ την άλλη στιγμή να είναι σε πόλεμο μαζί σου, απλά επειδή έφτιαξες δεύτερη πόλη. Τα δυνατά ιπτάμενα units τους αποτελούν μεγάλη απειλή, οπότε καλό είναι να μην τους υποτιμάς.

Οι Cultist of the Eternal End είναι ένα faction από ανδρείκελα που κινούνται σπαστικά. Επίσης το faction αυτό φτιάχτηκε από παίχτες, που ψήφισαν για την εμφάνιση αλλά και για το concept art του. Δεν μπορούν να φτιάξουν δεύτερη πόλη, αλλά μπορούν να επεκταθούν αφομοιώνοντας ουδέτερα factions. Πολύ αδύναμος στρατός, αλλά δίνουν  αρκετά buffs στα ουδέτερα units.

Το τελευταίο ανθρώπινο faction, οι Forgotten, είναι εξόριστοι δολοφόνοι, ληστές και κατάσκοποι όπου έχουν φτιάξει ένα κρυφό βασίλειο. Όλα τους τα units είναι steαlth και για όλες τις τεχνολογίες, βασίζονται στους εχθρούς τους είτε κλέβοντας είτε απλά εξαγοράζοντάς τους. Αρκετά διαφορετικό playstyle και έτσι για την ιστορία, ποτέ μου κατάφερα να κερδίσω game με τους Forgotten.

Ίσως οι μοναδικοί “πραγματικοί” κάτοικοι του Auriga είναι οι Allayi. Ένα faction από ανθρωπόμορφους σκόρους. Ακούγοντας την φωνή του κόσμου, είναι οι μοναδικοί που προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο. Ο στρατός τους είναι γεμάτος γρήγορα ιπτάμενα units, που όταν πέφτει ο χειμώνας και κάθε faction είναι αδύναμο, οι Allayi αλλάζουν χρώμα και γίνονται πιο δυνατοί από ποτέ.

Εάν σας αρέσουν τα lovecraftian stories, τότε οι Morgawr είναι το faction για εσάς. Αποτυχημένα πειραματόζωα που το έχουν σκάσει από τα κελιά τους, μετά από χιλιάδες χρόνια κάτω από την θάλασσα. Εκτός του ότι τo DLC τους ήρθε με full naval combat, οι Morgawr έχουν esper units που μπορούν να ελέγξουν άλλα ουδέτερα units. Όσο έχουν θάλασσα κοντά είναι απίστευτα δυνατοί, αλλά στην στεριά είναι σαν το ψάρι έξω από το νερό.

Οι Kapaku είναι ένας εξωγήινος λαός όπου τους έφεραν στον Auriga οι Endless λίγο πριν εξαφανιστούν. Το φυσικό περιβάλλον των Kapaku είναι τα ηφαίστεια και η λάβα, δηλαδή καμία σχέση με τον Auriga. Για να επιβιώσουν, οι Endless τους έδωσαν την τεχνολογία να μπορούν να τροποποιήσουν τον κόσμο. Με την τεχνολογία αυτή οι Kapaku ανοίγουν ηφαίστεια όπου θέλουν, καταστρέφοντας έτσι το κλίμα εκεί για όλους εκτός από τους εαυτούς τους.

Το τελευταίο faction είναι οι Mykara, ένα faction που εξαπλώνεται σαν μύκητας. Τρέφονται εξαπλώνοντας τις ρίζες τους σε ουδέτερα χωριά και έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται. Ο μοναδικός τους στόχος, είναι να αντιμετωπίσουν τα Urkans, αρχαία όντα όπου προσφέρουν αρκετή δύναμη στα faction που τα ελέγχουν. Απλά εκνευριστικοί αντίπαλοι μέχρι να τους κόψεις τους πόρους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Για ένα τόσο παλιό game, το Endless Legend έχει αρκετά θέματα. Καταρχάς δεν έχει campaign. Στο παιχνίδι θα βρει κανείς μόνο skirmish όπου αν θέλεις ακολουθείς το main story, ενώ αν θέλεις μπορείς απλά να κάνεις και πράγματα του κεφαλιού σου. Το learning curve είναι ένα κτήνος από μόνο τους, ενώ το μέσο match κρατάει 12+ ώρες. Πολλές φορές μάλιστα, τα objectives είναι σκέτοι γρίφοι. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες μέχρι να κατανοήσετε το game. Το combat είναι κακό, το auto match σώζει λίγο την κατάσταση αλλά με μερικά faction, π.χ. Broken lords καλό είναι να κάνετε τα fights χειροκίνητα. Γενικά το παιχνίδι φαίνεται να υστερεί λίγο στην διαχείριση των factions και στην ετοιμασία για πόλεμο.

Το Endless Legend είναι ένα ακριβό παιχνίδι. Μπορεί το βασικό game να είναι στα 30€ στο Steam, αλλά μαζί με όλα τα DLC φτάνει στα 100€. Υπάρχει η λύση να παίξεις online με κάποιον που έχει τα DLC, έτσι ώστε να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και εσύ, αλλά για κάποιον σαν εμένα που μου αρέσει να παίζω solo είναι αρκετά ακριβό. Τέλος, δεν είμαι σίγουρος εάν έφταιγε το παιχνίδι ή απλά ζητούσα πάρα πολλά από το PC μου, αλλά αρκετές φορές το παιχνίδι άρχιζε να υπερφορτώνει τις μνήμες. Με ένα απλό κλείσιμο και ξανά άνοιγμα το παιχνίδι όλα έφτιαχναν, οπότε τα auto saves σώζουν.

ΤΕΛΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ; 

Θα έλεγα ότι το Endless Legend είναι από αυτά τα guilty pleasure παιχνίδια, που μου έχουν κοστίσει μέσα στα χρόνια, αλλά έχει βγάλει τα λεφτά του τελικά. Αποτελεί ίσως το μοναδικό παιχνίδι που μπορώ να χαθώ με τις ώρες. Και επειδή μου αρέσει να παίζω fantasy games, και είμαι και λίγο δύσκολος στο θέμα με τα turn-based strategy games, πιστεύω ότι το Endless Legend είναι η επιλογή που πάντα ψάχνατε.

READ MORE

Τέλος οι McLaren εκδόσεις των κινητών της OnePlus

H OnePlus κυκλοφορεί ορισμένες "σπέσιαλ εκδόσεις" των κινητών της εδώ και μερικά χρόνια. Το OnePlus 5T βγήκε με το Star Wars: The Last Jedi...

Βελτιώστε τα γραφικά του Grand Theft Auto 5 με το NaturalVision

Το 2013 κυκλοφόρησε για τις κονσόλες και έναν χρόνο αργότερα για το PC. Το Grand Theft Auto 5 είναι 7 χρονών ωστόσο όσο καλά...

Ο νέος driver της NVIDIA βελτιώνει τα FPS του Valorant

Η αναβάθμιση του Μαΐου για τα Windows θα κυκλοφορήσει σύντομα και όταν αυτό γίνει οι κάτοχοι των NVIDIA καρτών γραφικών θα είναι προετοιμασμένοι. Ο...

FIND US ON

5,140FansLike
730FollowersFollow
311FollowersFollow
1,490SubscribersSubscribe