Τίτλος: Borderlands 3
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13/9/2019
Διαθέσιμο σε: PC/PS4/Xbox One/Stadia
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: Shooter-looter
Εταιρεία ανάπτυξης: Gearbox Software
Εκδότρια εταιρεία: 2K Games
Διανομέας: CD Media

Η αλήθεια είναι ότι η σειρά Borderlands έχει αφήσει την δική της ιστορία στην gaming βιομηχανία. Κατά πολλούς, τα Borderlands είναι ο πατέρας των shooter-looter παιχνιδιών. Είναι το νούμερο ένα στο είδος του και αυτό που μας έδειξε μια άλλη οπτική των shooter παιχνιδιών. 

Το τρίτο κύριο μέρος της σειράς, Borderlands 3, κυκλοφόρησε στις 13 Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες εντυπώσεις θέλουν το παιχνίδι να είναι μια απίστευτα καλή προσπάθεια από την εταιρεία. Υπάρχει βελτίωση σε πολλούς τομείς και αυτό φαίνεται κατά την διάρκεια του gameplay. Ωστόσο, θα ήθελα εξ αρχής να δηλώσω πως δεν είναι ο απόλυτος γνώστης της σειράς, μιας και δεν έχω ασχοληθεί έντονα με τους προηγούμενους τίτλους. Το Borderland 3 ήταν, θα έλεγα, η παρθενική μου επαφή με την σειρά αυτή και μου άφησε αρκετές καλές εντυπώσεις. 

Borderlands 3(

Στο Borderlands 3 μπορούμε να έχουμε τέσσερις βασικούς χαρακτήρες, οι οποίοι ανήκουν στο Vault Hunter. Αυτοί είναι η Amara, ο Fl4k, η Moze και ο Zane. Όλοι, με διαφορετικές ικανότητες και νοοτροπία, έρχονται να εκτοξεύσουν την gameplay εμπειρία. Η ιστορία μας εκτυλίσσεται πέρα από τα σύνορα της Pandora, μιας και για πρώτη φορά εξερευνούμε και νέους πλανήτες. Διαφορετικά σκηνικά, αλλαγές στους όρους του παιχνιδιού, μειωμένη βαρύτητα, sci-fi τοπία και περίεργα φυτά είναι λίγα από τα μέρη που θα συναντήσουμε. Με τον τρόπο αυτό, η Gearbox, κρατάει θα έλεγα ζωντανό το ενδιαφέρον μιας και σε βάζει σε νέο κόσμο κάθε φορά.

Loot Loot Loot

Το παιχνίδι κατάφερε να με κερδίσει λίγο πριν την κυκλοφορία του. Από το trailer που είδα και τα ελάχιστα gameplay πλάνα μου άφησε μια θετική εντύπωση. Ενδιαφέρθηκα να το δοκιμάσω και να δω τι πραγματικά αξίζει σε τέτοιου είδους παιχνίδια και τα θέλουν όλοι. Και τελικά το εντόπισα. Η ευκολία που σου προσφέρει ο τίτλος στο loot και η βελτίωση που θες να κάνεις στον εξοπλισμό σου από level σε level είναι πραγματικά εθιστική. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να θέλει να αλλάξει όπλο μόνο και μόνο επειδή το νέο που βρήκα κάνει 2 damage παραπάνω. Οι ποικιλία των όπλων που προσφέρει το παιχνίδι είναι πραγματικά τεράστια. Οι developers κάνουν λόγο για εκατομμύρια όπλα στο σύνολο του τίτλου. Και πραγματικά, τις ώρες που έπαιξα και όσα όπλα και να άλλαξα δεν βρήκα ποτέ ένα ίδιο με το άλλο. Υπάρχουν απλά πιστόλια, αυτόματα SMG, sniper rifles, καραμπίνες και assault rifles σαν είδη. Το καθένα από αυτά έχει τις δικές του εκδοχές και όλα έρχονται με διαφορετικά στατιστικά. 

Borderlands 3

Για το loot σύστημα του παιχνιδιού πραγματικά θα μπορούσα να μιλάω για ώρες. Είναι αρκετά εθιστικό και σε προκαλεί να δοκιμάσεις τα πάντα. Μπορείς να μεταφέρεις στο Inventory σου κάποια αντικείμενα όπως και στο Backpack σου. Όπλα, ασπίδες, χειροβομβίδες και διάφορα άλλα είναι λίγα από αυτά που μπορείς να έχεις μαζί σου. Η Gearbox, ως γνώστης του συστήματος αυτού, έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στο loot και σου προσφέρει ακριβώς αυτά που πρέπει. Μάλιστα, για μια ακόμα φορά η εταιρεία κάνει την υπέρβαση και αλλάζει τους κανόνες του loot. Πλέον, στο Borderlands 3 ο κάθε παίχτης έχει το δικό του loot. Αυτό σημαίνει πως σε co-op παιχνίδι, το κάθε σεντούκι θα πετάει διαφορετικά όπλα και αντικείμενα στον κάθε παίχτη, ανάλογα με τα level και την εμπειρία του στο παιχνίδι. Έτσι, εξαλείφονται όποιες διαμάχες μεταξύ συμπαικτών για τον διαμοιρασμό του loot που προκύπτει είτε από μικρά τυχαία σεντούκια είναι από τον θάνατο ενός μεγάλου boss.

Βελτιωμένο gameplay

Πέρα όμως από το loot, έχουμε αρκετά βελτιωμένα skill trees. Αυτός είναι ένας νέος και έξυπνος τρόπος από την εταιρεία για να διαφοροποιήσει το gameplay και τους βασικούς χαρακτήρες. Ο κάθε παίχτης μπορεί να ξεκλειδώσει διαφορετικό μονοπάτι στα skill tress για τον δικό του ήρωα. Έτσι, ακόμα και σε co-op, δύο παίχτες με τον ίδιο ήρωα μπορούν να έχουν δύο τελείως διαφορετικά είδη gameplay. Ο τρόπος που λειτούργησε η εταιρεία είναι αρκετά έξυπνος και προσφέρει μεγάλη ποικιλία στον τρόπο παιξίματος. Αρκετές φορές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω τα skills που έμαθα μέσω του skill tree μου κατά την διάρκεια μιας μάχης προκειμένου να βγω νικητής.

Borderlands 3

Για την ιστορία…

Τα Borderlands ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα παιχνίδια. Πολύ όμορφα και “παράξενα” γραφικά, ιδιαίτερο gameplay, σάτιρα, καυστικά σχόλια και πρωτοπορίες, είναι κάποια από τα στοιχεία που τα χαρακτηρίζουν. Το Borderlands 3 έρχεται για να επιβεβαιώσει και να ενισχύει κάθε ένα από αυτά. Παρατήρησα μέσα στο παιχνίδι όλα τα παραπάνω στοιχεία, άλλα πιο ήπια και ομαλά ενώ άλλα πιο έντονα. Ευχάριστη είναι η παρουσία του θρυλικού Claptrap, με επικές ατάκες και αξεπέραστη παρουσία. Ως προς την βασική ιστορία τώρα, όπως πάντα, τα Borderlands δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν. Μια ορθά δουλεμένη ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία και απρόσμενες ανατροπές. Υπάρχουν σημεία στο παιχνίδι που κρίνονται και ως προβλέψιμα, ενώ άλλα ίσως περνούν και αδιάφορα.

Ναι με ακούτε;

Ακούγομαι; Εγώ; Ναι γεια σας! Με ακούς τι σου λέω; Πήγαινε εκεί! Έλα εδώ! Κάπως έτσι είναι τα ηχητικά του παιχνιδιού, και όχι, δεν υπερβάλλω. Ως προς τον ήχο ένιωσα αρκετές φορές σα να με ενοχλεί στα αφτιά μου. Την στιγμή που μιλούσα με έναν χαρακτήρα, πεταγόταν και ένας δεύτερος και μου μιλούσε. Άκουγα φωνές την μια πάνω από την άλλη και όλοι να δίνουν συμβουλές και οδηγίες. Υπάρχουν πολλές φωνές που ακούγονται λες και σου μιλάνε μέσα από ασύρματο ενώ σε κάποια σημεία ένιωσα ότι υπάρχουν και ελλείψεις σε ορισμένα ηχητικά εφέ. Παρ’ όλα αυτά, η μουσική που συνοδεύει το παιχνίδι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ευχάριστο soundtrack που σε συνοδεύει στην όλη επαφή με το gameplay. Ωστόσο, βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα και σωστά τα voice overs στους χαρακτήρες, με έξυπνες ατάκες και ταιριαστές φωνές.

Borderlands 3

Πέρα από την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού και το άκρως ευχάριστο gameplay, οφείλω να ομολογήσω ότι εντόπισα και κάποια bugs. Το παιχνίδι, δυστυχώς, δεν κυκλοφόρησε τελειοποιημένο καθώς, όπως ανακάλυψα και από άλλους χρήστες στο διαδίκτυο, αντιμετώπισαν προβλήματα. Αν εξαιρέσουμε τα του ήχου, που ανήκουν καθαρά στο κομμάτι που έχει πατήσει το παιχνίδι, προσωπικά αντιμετώπισα τρία κύρια προβλήματα. Το ένα αφορά στις επιδόσεις του παιχνιδιού σε PC, απ’ όπου και το έπαιξα. Σε ένα σύστημα με Ryzen 7 1700, 16GB μνήμης RAM και GTX 1080 κάρτας γραφικών, εντόπισα αρκετές φορές χαμηλά FPS. Η συνολική εμπειρία μου με το παιχνίδι ήταν αρκετά ομαλή, ωστόσο πολλές φορές είδα τα FPS μου να αγγίζουν μέχρι και τα 30. Το παιχνίδι το δοκίμασα σε Ultra Settings και θεωρώ πως ένα σύστημα σαν και αυτό που δοκιμάστηκε δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Δεύτερο και ίσως σημαντικότερο πρόβλημα, είναι ότι το παιχνίδι μου κόλλησε δύο φορές. Κατά την διάρκεια του gameplay μου, σε δυο εντελώς τυχαίες και διαφορετικές μεταξύ τους στιγμές, το Borderlands 3 “έφαγε” crash, με το αποτέλεσμα να φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Έπειτα από αυτό, έγινε κανονικά η επιστροφή μου στο παιχνίδι με το load από την τελευταία φορά που είχε γίνει save. Ένα τέτοιο θέμα ίσως να μην έπρεπε να επιβαρύνει το όνομα της σειράς Borderlands, ειδικότερα για τον νέο τίτλο που τόσα χρόνια περιμέναμε.

Τέλος, ένα τρίτο bug που αντιμετώπισα τόσο εγώ όσο και άλλοι χρήστες του διαδικτύου, είναι η απώλεια του περιεχομένου. Δυο-τρεις φορές έτυχε να κλείσω το παιχνίδι και να επανέλθω σε αυτό έπειτα από λίγες ώρες, και προς έκπληξή μου να δω ότι δεν έχει αποθηκευτεί μέχρι το σημείο που είχα φτάσει. Έτσι, έχασα και τα όπλα που κατάφερα να βρω, καθώς και τα level και τα XP που είχα μαζέψει. Για κάποιους είναι μικρό το κακό, μιας και θα τα αποκτήσεις πίσω ξανά, αλλά θα μπορούσε να μην συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Τελικά αξίζει;

Αν πρέπει να δώσω μια και μόνο απάντηση στην ερώτηση αυτή, θα πω ναι. Το Borderlands 3 αξίζει από κάθε άποψη και είναι ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι. Αν αφήσουμε στην άκρη τα λίγα ψεγάδια που βρίσκουμε, πρόκειται για έναν εκπληκτικό shooter-looter τίτλο, για μια ακόμα φορά από την Gearbox. Η εμπειρία που προσφέρει, η ευχαρίστηση και η “τρέλα” που σε πιάνει κατά το gameplay είναι πραγματικά μοναδικά. Η όλη εμπειρία εκτοξεύεται κατά την συνεργασία παιχτών στο co-op και σίγουρα υπάρχουν ξεκαρδιστικές και όμορφες στιγμές. Πιστεύω αξίζει κανείς να επενδύσει τα χρήματά του στο Borderlands 3, καθώς θα του προσφέρει αρκετές ώρες παιχνιδιού και ικανοποίησης.

Περισσότερα για τον τίτλο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here