fbpx

eFootball PES 2020 – Review

Τίτλος: eFootball PES 2020
Ημερομηνία Κυκλοφορίας
: 10/9/2019
Διαθέσιμο σε: PC/PS4/Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: Sports
Εταιρεία ανάπτυξης: Konami, Konami Digital Entertainment, PES Productions
Εκδότρια εταιρεία: Konami, Konami Digital Entertainment

Είναι μια σπουδαία χρονιά για το PES. Το παιχνίδι άλλαξε όνομα (eFootball PES 2020) για να δώσει έμφαση και να μπει στον κόσμο των esports που συγκριτικά με το FIFA βρίσκεται αρκετά πίσω ακόμα. Έκανε νέες συμφωνίες με την UEFA για το EURO του 2020, με την Juventus καθώς απέκτησε αποκλειστικά τα δικαιώματα των πρωταθλητών Ιταλίας, την Barcelona, Manchester United και άλλες ομάδες.

Όμως το PES 2020 στρέφεται προς το gameplay και πώς θα αποδώσει όσο καλύτερα μπορεί την ομορφιά του ποδοσφαίρου κάνοντας σημαντικές βελτιώσεις στην συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο. Το τελικό πακέτο φαντάζει πιο ολοκληρωμένο από τους προκατόχους του και αρκετά ρεαλιστικό. Ο ρεαλισμός ωστόσο, δυστυχώς να χάνεται στις άδειες που έχει αγοράσει από μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες είναι ελάχιστες.

ΓΡΑΦΙΚΑ

Ας κάνουμε σύντομη αναδρομή στα γραφικά του παιχνιδιού τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα από τις προηγούμενες εκδόσεις των PES. Τα replay είναι φαντασμαγορικά και μπορείς να χαζεύεις τις γκολάρες σου όλη την μέρα, το γήπεδο είναι πιο ρεαλιστικό από ποτέ καθώς κρέμονται χιλιάδες πανό με σλογκαν και τα χρώματα της κάθε ομάδας καθώς και οι φίλαθλοι φοράνε ρούχα που σχετίζονται με την γηπεδούχο ομάδα.

Τα πρόσωπα των παικτών των ομάδων με “license” είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά όπως ήταν αναμενόμενο καθώς όλοι οι παίκτες πέρασαν από 3D Scanners ώστε να αποτυπωθούν ψηφιακά όσο καλύτερα γίνεται. Ωστόσο τα πρόσωπα που έχουν δημιουργηθεί αυτόματα αποκλίνουν αρκετά από την πραγματικότητα αλλα δεν λες και άσχημα τα γραφικά τους.

Όσον αφορά την απόδοση του παιχνιδιού προσωπικά είχα 144fps σταθερά σε 2K ανάλυση ωστόσο σε μερικά cutscenes τα fps τρώγανε ένα μικρό spike για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αλλά δεν ήταν ενοχλητικό. Ενοχλητικό ήταν το eFootball logo που εμφανίζεται μετά από κάθε replay και σου τρώει τον διπλάσιο χρόνο για να σκιπάρεις ένα replay.

Δεν είναι όμως μόνο τα γραφικά μέσα στο γήπεδο αλλά και στο μενού. Είναι πλήρως ανασχεδιασμένο, πιο φιλικό προς το χρήστη ωστόσο έχει ένα μικρό μειονέκτημα. Όταν μπαίνεις σε ένα υπομενού και επιλέγεις από εκεί μια κατηγορία, μόλις πατήσεις έξοδο από εκεί σε επιστρέφει στο αρχικό μενού και αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό.

GAMEPLAY

Όταν παίζεις στο PES 2020 αισθάνεσαι πως έχεις πλήρη χειρισμό του παίκτη και της μπάλας καθώς η KONAMI έχει φτάσει σχεδόν στην τελειότητα τους μηχανισμούς του PES. Η ισορροπία του παίκτη, η τοποθέτηση του και η πίεση που του ασκείται επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα των ενεργειών τους. Ένα μικρό τζαρτζάρισμα, και ένα μικρό γλίστρημα του παίκτη μπορεί να κάνουν τον παίκτη να στείλει την μπάλα στα περιστέρια.

Αυτό που παρατήρησα μετά από 30 ώρες που έπαιξα το παιχνίδι είναι ότι κάθε φάση, κάθε πάσα και κάθε σουτ θα έχουν διαφορετική τροπή και αποτέλεσμα. Τίποτα δεν είναι προγραμματισμένο και κάθε ενέργεια είναι μοναδική. Η KONAMI έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα.

Στο παιχνίδι επιβραβεύεσαι αν το αντιμετωπίσεις ως ένα πραγματικό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Η βιασύνη θα οδηγήσει σε λάθη και άκαρπες προσπάθειες. Και σε αυτό έχει βοηθήσει η προσθήκη του χαρακτηριστικού “Miss-Kicks”. Μια εντολή για γρήγορη πάσα μπορεί να οδηγήσει τον παίκτη να κάνει λάθος ή αν πιάσεις βολέ ενώ ο παίκτης στρέφεται στην λάθος κατεύθυνση τότε η μπάλα θα χαιρετήσει το γήπεδο.

Μια ακόμη ευχάριστη προσθήκη είναι το “Finesse Dribbling”. Αν και είναι πολύ διαφορετικός και δύσκολος τρόπος για να κάνεις τρίπλες, η ενσωμάτωση του σου επιτρέπει να ξεγελάς τους αντιπάλους σε κλειστό χώρο ώστε να αποκτήσεις πλεονέκτημα. Είναι κάτι καινούργιο και προσωπικά μου πήρε αρκετό χρόνο και πολλά βίντεο στο YouTube ώστε να το τελειοποιήσω.

Και η άμυνα έχει αλλάξει πάρα πολύ σε αυτό το PES. Περιέχει πολύ περισσότερη σωματική επαφή, μπορείς να βάλεις απευθείας το σώμα το αμυντικού ανάμεσα από τον επιτιθέμενο και την μπάλα ώστε να την κλέψεις με επιτυχία.

Ωστόσο το AI του παιχνιδιού έχει σημαντικό θέμα και δυσλειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις. Στην επίθεση οι επιθετικοί κάνουν συνεχώς κινήσεις, αλλά οι περισσότερες είναι μη ολοκληρωμένες καθώς οι παίκτες σταματάνε σε άκυρες στιγμές την κίνησή τους. Στην άμυνα πάλι, αν ο αντίπαλος είναι καλός οι αμυντικοί που δεν χειρίζεσαι βρίσκονται εκτός καλής τοποθέτησης ανοίγοντας διάδρομο για εύκολο γκολ. Όπως επίσης με έκανε να απορώ πώς μια μακρινή πάσα που πάει σε μια περιοχή με 2 συμπαίκτες μπορεί να κάνει το AI να μπερδευτεί και τελικά κανείς να μην πάει πάνω στην μπάλα. Ή πώς μια μπαλιά που βρίσκει στην πλάτη ενός παίκτη να εκσφενδονίζεται στον κενό χώρο και ο παίκτης να μην πηγαίνει ποτέ να την διεκδικήσει πίσω.

Επίσης μιλώντας για AI, πρέπει να αναφέρω πως οι διαιτητές στο παιχνίδι είναι λίγο σπασμένοι. Δεν είναι σταθεροί στις αποφάσεις τους και τείνουν να δείχνουν αρκετά την κίτρινη κάρτα.

OFFLINE ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Στις offline λειτουργίες συμπεριλαμβάνονται τα κλασσικά “τοπικά” παιχνίδια, η offline λειτουργία του MyClub και το Master League. Στο MyClub επειδή η αρχή είναι αρκετά δύσκολη το παιχνίδι νιώθει διαφορετικό. Έχει γίνει πιο arcade σε αυτή την λειτουργία διότι διαφορετικά θα ήταν ένα πολύ βαρετό sim. Ειδικά όταν έχεις να παίξεις με μια ομάδα με μέση βαθμολογία το 60.

Στο Master League όμως έγιναν οι πιο σαρωτικές αλλαγές. Προστέθηκαν πάρα πολλά cutscenes τα οποία είναι διαδραστικά πράγμα που σου επιτρέπει να προσθέσεις την προσωπική πινελιά στην ομάδα σου. Η διοίκηση θα σε κρίνει για την πρόοδο σου και τους στόχους σου. Μπορείς να επιλέξεις τι θα πεις στους παίκτες σου και στα νέα μεταγραφικά αποκτήματα. Τι θα πεις δεν επηρεάζει την ομάδα αλλά την φόρμα και την ψυχολογία του παίκτη. Σίγουρα το Master League είναι ένα από τα πιο δημοφιλή modes του PES και προσωπικά το αγαπημένο μου. Με αυτές τις πινελιές το έκαναν ακόμα πιο διασκεδαστικό.

ONLINE ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

PES 2020

Οι online λειτουργίες του PES 2020, το eFootball και το MyClub δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά συγκριτικά με πέρυσι. Οι σέρβερ παραμένουν χαμηλής ποιότητας με αρκετά κολλήματα και αρκετή δυσκολία να βρεις αντίπαλό. Νομίζω είναι το κομμάτι το παιχνιδιού που δεν συναρπάζει καθόλου. Το FIFA στο Online κομμάτι παραμένει βασιλιάς.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

PES 2020

Ο πιο αργός ρυθμός με τον οποίο κυλάει μια αναμέτρηση ξεδιπλώνει πολλές νέες δυνατότητες στο PES 2020. Νέοι τρόπου μη-τυποποιημένου ποδοσφαίρου που ανταποκρίνεται αρκετά κοντά στο πραγματικό ποδόσφαιρο. Είναι κάτι αρκετά διαφορετικό και σίγουρα θα πάρει αρκετό καιρό σε κάποιον να τελειοποιήσει το gameplay του στο PES 2020. Όπως τελειοποιημένο δεν είναι και το ίδιο το παιχνίδι. Βραχυχρόνια, η KONAMI θα πρέπει να φτιάξει το πρόβλημα με τους διαιτητές, να βελτιώσει το AI και να βγάλει το χαζό splash logo ανάμεσα σε κάθε replay. Μακροχρόνια θα πρέπει να προσπαθήσει να πάρει όσες περισσότερες άδειες μπορεί για να αποκτήσει περισσότερο κύρος.

Μένει να δούμε και το FIFA 20. Κάτι μου λέει όμως ότι το PES 2020 θα το έχει καταβροχθίσει σε κάθε -σχεδόν- τομέα.

READ MORE

Twitter vs Christopher Nolan: Γιατί στράφηκαν εναντίον του σκηνοθέτη;

Το τελευταίο διάστημα, το Twitter στράφηκε εναντίον του Christopher Nolan για μια ιδιοτροπία του σκηνοθέτη. Ο Christopher Nolan είναι σίγουρα και χωρίς αμφιβολία ένας...

If It Bleeds: Η νέα νουβέλα του Stephen King διεκδικείται από παραγωγούς!

Η νέα νουβέλα If It Bleeds (που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά με τον τίτλο Μόνο Αν Μυρίζει Αίμα) του Stephen King κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σύμφωνα...

FIND US ON

5,499FansLike
727FollowersFollow
304FollowersFollow
1,520SubscribersSubscribe