Τίτλος: Asterix & Obelix XXL3
Ημερομηνία Κυκλοφορίας
: 21/11/2019
Διαθέσιμο σε: PC/PS4/Xbox One/Switch
Δοκιμάστηκε σε: PC
Είδος: Adventure – Beat them all
Εταιρεία ανάπτυξης: Osome studio
Εκδότρια εταιρεία: Microids

Ο χρόνος είναι 50 προ Χριστού. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό την κατοχή των Ρωμαίων. Ή μάλλον, σχεδόν όλη…Ένα μικρό χωριό με ανυπόταχτους Γαλάτες αντιστέκεται στους κατακτητές. Και ασφαλώς, η ζωή των Ρωμαίων δεν είναι η καλύτερη όταν πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τα οχυρωμένα Totorum, Aquarium, Laudanum και Compendium.

Ως συνήθως, η ειρήνη βασιλεύει στο μικρό Γαλατικό χωριό και οι δύο ήρωές μας, Asterix & Obelix, τριγυρνούν μέσα στο χωριό. Κυνηγούν παρέα αγριογούρουνα και χαιρετούν τους φίλους τους, την ώρα που ο αρχηγός του χωριού τριγυρνά στην πλατεία του χωριού επάνω στην ασπίδα του. Μια μέρα όμως, ο δρυίδης του χωριού, Getafix, λαμβάνει ένα περίεργο γράμμα από την Hella Finidrir, τη μεγάλη ιέρεια του Thule. Η ιέρεια προειδοποιεί τον δρυίδη για ένα μεγάλο κακό που αναμένεται να βρει το Γαλατικό χωριό. Η λύση στο πρόβλημα των Γαλατών, φαίνεται να είναι το μυστηριώδες Κρυσταλλικό Μενίρ και οι δυνάμεις του. Και κάπου εδώ, ξεκινάει η περιπέτεια με τους δύο φίλους Γαλάτες ως πρωταγωνιστές.

Asterix & Obelix

Το μυστηριώδες Κρυσταλλικό Μενίρ

Όλο το παιχνίδι εκτυλίσσεται με τους Asterix & Obelix να προσπαθούν να λύσουν τον μυστήριο γρίφο γύρω από το Μενίρ. Στο παιχνίδι μπορεί κανείς να παίξει είτε ως Asterix είτε ως Obelix. Ο καθένας από τους δύο, έχει τις δικές του δυνάμεις και ικανότητες ενώ πολλές φορές χρειάζεται συνεργασία. Ενδιαφέρον παρατηρείται και στο co-op mode που προσφέρει ο τίτλος, καθώς απαιτείται συνεργασία μεταξύ δύο παικτών.

Όλος ο τίτλος είναι χτισμένος γύρω από την ίδια γενική φιλοσοφία που προωθούν και τα κόμικς της σειράς. Απλά, κέρδισε τους Ρωμαίους. Και πραγματικά, κατά την διάρκεια του ευχάριστου gameplay, θα το κάνεις πολλές φορές αυτό. Έχοντας πολλές αναμνήσεις από παλαιότερες εποχές στο PlayStation 2, μπορώ να πω πως ευχαριστήθηκα το κομμάτι του “ξύλου” το ίδιο πολύ και τώρα. Υπήρχαν στιγμές που ερχόντουσαν ορδές από Ρωμαίους και εσύ το μόνο που έπρεπε να κάνεις είναι να πιεις το μαγικό φίλτρο και να ξεκινήσεις να τους χτυπάς. Ο τρόπος με τον οποίο τους αρπάζεις, τους εκσφενδονίζεις και τους περιστρέφεις γύρω γύρω είναι άκρως εθιστικός και δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ η μάχη.

Asterix & Obelix

Πρέπει να φας αγριογούρουνα

Οι ήρωές μας έχουν μια μπάρα στην οθόνη που αντιπροσωπεύει την ζωή τους. Και οι δύο μοιράζονται την ίδια μπάρα, ενώ αυτή μπορεί να γεμίσει τρώγοντας αγριογούρουνα που βρίσκεις στην διαδρομή σου. Μέσα στο παιχνίδι μπορεί να βρει κανείς αρκετά collectibles, καθώς και να χρησιμοποιήσει διάφορες δυνάμεις. Ο κάθε ήρωας έχει ξεχωριστές, ενώ μπορείς να επιλέξεις μεταξύ διάφορων επιλογών και να αλλάξεις το gameplay style σου. Σημαντικό ρόλο στην όλη πορεία παίζει και το Κρυσταλλικό Μενίρ που κουβαλάει μαζί του ο Obelix, καθώς αυτό σου δείχνει τον δρόμο για την Hella αλλά μπορείς να χτυπήσεις και το έδαφος με αυτό χρησιμοποιώντας το ως όπλο εναντίον των Ρωμαίων.

Asterix & Obelix

Καθώς περνάει η ώρα και καταφθάνεις σε όλο και περισσότερα σημεία, οι ήρωές μας αποκτούν καλύτερες δυνάμεις και περισσότερη ζωή. Τα εμπόδια δυσκολεύουν και οι Ρωμαίοι που σου επιτίθενται πληθαίνουν. Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν σε τρομάζει. Ίσα ίσα που βρίσκεις περισσότερη ευχαρίστηση στο να ρίχνεις περισσότερες φάπες σε Ρωμαίους αξιωματούχους. Στην πορεία, πέρα από τα καταπράσινα μέρη γύρω από το Γαλατικό χωριό, θα βρεθείς αντιμέτωπος με βαριά χειμωνιά και χιονισμένα τοπία. Εκεί θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός καθώς νέοι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Asterix & Obelix

Πέρα από το ευχάριστο gameplay που προσφέρει το Asterix & Obelix XXL3: The Crystal Menhir, θεωρώ πως υπάρχει εξίσου καλή δουλειά και στον ήχο. Τα ηχητικά εφέ που συνοδεύουν κάθε χτύπημα είναι ξεκαρδιστικά και ταιριάζουν απόλυτα στο όλο θέατρο του παραλόγου. Η μουσική είναι ευχάριστη και “γνωστή” από την εμπειρία στο Asterix & Obelix universe, ενώ τα voice overs αν και δεν είναι τέλεια, καλύπτουν ορθά το όλο αποτέλεσμα.

Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;

Τέλος, όπως κάθε τίτλος άλλωστε, έτσι και αυτός, παρουσιάζει μερικές ατέλειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα παίζοντας το παιχνίδι, είναι η αδυναμία να παίξω co-op με φίλο. Το παιχνίδι κόλλαγε συνεχώς και συμπεριφερόταν σαν να έτρεχε με 5 fps. Ο τίτλος της Osome studio δοκιμάστηκε σε ισχυρό σύστημα και δεν ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, οπότε πιστεύω πως φταίει το κακό optimization του παιχνιδιού. Αφού αποδέχτηκα ότι δεν θα μπορέσουμε να χαρούμε δύο άτομα τον τίτλο, ξεκίνησα το ταξίδι στην περιπέτεια μόνος μου. Στην πορεία βέβαια, και έχοντας παίξει κάποιες ώρες, πάρα τις αμέτρητες φάπες που έριξα στους Ρωμαίους, μπορώ να πω πως με κούρασε λίγο το μοτίβο αυτό. Αρκετές φορές χρειάστηκε να παίξω για πολλή ώρα ξύλο προκειμένου να ολοκληρώσω την αποστολή μου, με αποτέλεσμα να βαρεθώ και ελπίζω να τελειώσει σύντομα. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να μου κλέψει τα λεπτά ευχαρίστησης που έλαβα παίζοντας το παιχνίδι, καθώς και τις παιδικές αναμνήσεις που μου έφερε ξανά στο προσκήνιο. Αν είσαι και εσύ ένας από αυτούς που απολάμβανες παλιά το Asterix & Obelix, μην διστάσεις να δώσεις 29,99€ στο Steam για να το κάνεις δικό σου.

Περισσότερα νέα για το παιχνίδι, μπορείς να βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here