Τα online shooter παιχνίδια δεν σταματούν να εξελίσσονται. Από το Arma 2 στο DayZ και στο H1Z1 και τέλος στην δημιουργία της κατηγορίας του battle royale. Το Escape From Tarkov είναι μια μίξη των κλασσικών FPS με τα battle royale παιχνίδια και από πάνω έχει προστεθεί μια μεγάλη δόση χαρντκορίλας.

Τα περισσότερα battle royale παιχνίδια δεν περιέχουν την αίσθηση του ρίσκου, κάτι που το Escape from Tarkov έχει σε εκθετικό βαθμό. Μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως είναι η hardcore εξέλιξη του battle royale. 

Τον τελευταίο καιρό μπορεί να έχετε ακούσει για το παιχνίδι καθώς η δημοτικότητα του έχει αυξηθεί πολύ στην gaming κοινότητα και στο Twitch. Το Escape from Tarkov έχει κυκλοφορήσει ως beta από το 2017 και έχει παραμείνει έτσι έκτοτε. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει 12 μεγάλα patch. Οι developers αλληλεπιδρούν συχνά με την κοινότητα και έχουν μεγάλο όραμα για το παιχνίδι.

Για τι παιχνίδι πρόκειται; 

Escape from Tarkov

Οι χάρτες του Escape from Tarkov

Escape From Tarkov είναι το όνομα του και ακριβώς αυτό πρέπει να κάνεις μέσα στο παιχνίδι. Μπαίνεις σε έναν από τους 6 χάρτες, μαζεύεις loot, σκοτώνεις, κάνεις quest και μετά πρέπει να κάνεις extract από τα προκαθορισμένα σημεία. Αν το καταφέρεις με επιτυχία τότε πουλάς στους traders τον θησαυρό που βρήκες και αγοράζεις καλύτερο εξοπλισμό.

Καλύτερος εξοπλισμός σημαίνει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσεις μια μάχη και περισσότερη αυτοπεποίθηση για να πας σε τοποθεσίες μεγαλύτερου ρίσκου που περιέχουν μεγαλύτερης αξίας loot.

Loot δεν σημαίνει αποκλειστικά όπλα. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που έχουν μεγάλη αξία πέρα από αυτά όπως ένα κουτί συμπιεσμένου γάλατος, ένα ρόλεξ, ένα κινητό καθώς και πάρα πολλά άλλα σπάνια αντικείμενα αξίζουν πιο πολλά από ένα όπλο. Φυσικά για να βρεις αυτά τα αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας θα πρέπει να ξες τον χάρτη και τα μέρη που μπορείς να τα βρεις.

Κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού μπορεί να αντιμετωπίσεις πραγματικούς παίκτες οι οποίοι ονομάζονται PMC και AI του παιχνιδιού που ονομάζονται Scavs (παραπάνω εικόνα). Σαν PMC μπορείς να διαλέξεις το loot που θα φέρεις μέσα στο raid και ξεκινάς από την αρχή του παιχνιδιού. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις και σαν Scav με προκαθορισμένο loot που σου δίνει τυχαία το παιχνίδι. Όμως θα μπαίνεις περίπου στην μέση του παιχνιδιού και θα έχεις ένα σχετικό μειονέκτημα έναντι των άλλων PMC που έχουν μπει από την αρχή.

Gameplay

Το gameplay του Escape From Tarkov ανταποκρίνεται αρκετά στην πραγματικότητα. Ξεκινώντας από τα όπλα, υπάρχουν χιλιάδες attachments που το καθένα αποδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά στο όπλο που χτίζεις. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι σφαίρες που θα επιλέξεις για το όπλο σου καθώς όσο καλύτερες είναι τόσο πιο εύκολα “τρυπάνε” την προστασία του αντιπάλου.

Ένα "ντυμένο" HK AR

Όσο καλύτερα “χτίσεις” ένα όπλο τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να βγεις νικητής από μια μάχη. Πέρα από το όπλο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η προστασία που φοράς στο πεδίο της μάχης. Όσο καλύτερο κράνος και body armor έχεις τόσο πιο ανθεκτικός θα είσαι εναντίον των σφαιρών του αντιπάλου.

Πέρα από τον εξοπλισμό σου θα πρέπει να φροντίζεις και για την υγεία σου. Κάθε μέρος του σώματος έχει ένα ποσό hp και αθροιστικά όλα μαζί καθορίζουν την συνολική ζωή σου. Αν κάποιος μέρος φτάσει στα 0hp και μαυρίσει τότε θα είναι τελείως άχρηστο. Αν είναι το χέρι σου τότε δεν θα μπορείς να στοχεύεις καλά, ενώ αν είναι το πόδι σου τότε θα κουτσαίνεις.

Escape from Tarkov

Στα αριστερά η υγεία του χαρακτήρα, στην μέση το loot που έχει πάνω του και στα αριστερά το stash που τοποθετείται το loot.

Υπάρχουν πολλά ιατρικά αντικείμενα ωστόσο όλα υπάγονται σε δύο κατηγορίες. Τα “healing” και τα “pain”. Τα πρώτα έχουν σκοπό να ανεβάσουν το hp των μελών του σώματος που έχει πέσει, ενώ τα δεύτερα αποσκοπούν στην αναστολή διάφορων αρνητικών effect που αποκτάς όταν τραυματίζεσαι.

Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι παίζουν και τα skills τα οποία σου επιτρέπουν να κάνεις καλύτερα ορισμένα πράγματα στο πεδίο της μάχης. Τα skills ανεβαίνουν μέσα από τις ώρες που θα αφιερώσεις στο παιχνίδι και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 51 level. Όταν αυτό επιτευχθεί τότε κάθε skill σου προσδίδει μια μοναδική ικανότητα. Μπορείς να βρεις όλα τα skills εδώ.

Ωστόσο ο ύψιστος παράγοντας στο Escape From Tarkov είναι ο ήχος. Οι developers έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν εξατομικευμένους ήχους για κάθε αντικείμενο/επιφάνεια/τοποθεσία. Έτσι το gameplay πολλές φορές ο ήχος αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τον αντίπαλο που αν χρησιμοποιηθούν σωστά οδηγούν στην νίκη μιας μάχης.

Βέβαια υπάρχουν αρκετά θέματα που οι developers θέλουν να διορθώσουν όπως το σύστημα βάρους του παιχνιδιού αλλά και η ενσωμάτωση συστήματος επικοινωνίας μέσα στο παιχνίδι. Προς το παρόν υπάρχουν ορισμένα commands που μπορείς να κάνεις το χαρακτήρα να πει αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις απευθείας.

HIDEOUT

Το Hideout σε πρώιμο στάδιο

Με το patch 0.12 προστέθηκε το Hideout στο παιχνίδι το οποίο ουσιαστικά είναι το μέρος που “αράζει” ο χαρακτήρας σου όσο δεν κάνει raid. Πρόκειται για ένα καταφύγιο που διαθέτει διάφορους τομείς που προσδίδουν έξτρα χαρακτηριστικά στον χαρακτήρα σου. Για παράδειγμα υπάρχει γεννήτρια ηλεκτρισμού, σύστημα συλλογής νερού, ιατρικό κέντρο, θέρμανση, μπάνιο και άλλοι πιο προχωρημένοι τομείς όπως φάρμα bitcoin, βιβλιοθήκη και shooting range. Μπορείτε να δείτε όλους τους τομείς του Hideout εδώ.

TRADING ΚΑΙ TASKS

Οι 8 dealers

Τι να το κάνεις το loot και τα χρήματα αν δεν υπάρχουν dealers ώστε να αγοράσεις καλύτερο εξοπλισμό. Στο Escape from Tarkov υπάρχουν 8 dealers, όπου ο καθένας πουλάει διαφορετικά είδη αντικειμένων ανάμεσα σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και ιατρικά αντικείμενα. Οι dealers δέχονται πληρωμές με διάφορα νομίσματα (Κυρίως ρούβλια και Ευρώ και Δολάρια) αλλά και μέσω ανταλλαγών όπου μπορείς να δώσεις αντικείμενα που έχεις lootάρεις και να πάρει πίσω ένα όπλο.

Κάθε dealer έχει 4 level που ξεκλειδώνονται ανάλογα το level του χαρακτήρα σου. Όσο πιο υψηλό level του dealer τόσο καλύτερο εξοπλισμό προσφέρει. Επίσης κάθε dealer έχει τα δικά του tasks όπου με την εκπλήρωση τους βελτιώνεις την σχέση που έχει μαζί τους ώστε να λαμβάνεις καλύτερες προσφορές και να σου κρατάνε μικρότερη προμήθεια. Επίσης αρκετοί dealer προσφέρουν κι’άλλες υπηρεσίες όπως επισκευή εξοπλισμού και ασφάλιση που σου επιτρέπει να πάρει πίσω τον εξοπλισμό σου αν πεθάνεις σε ένα raid.

Escape from Tarkov

Κάποια tasks από dealers

Πέρα από τους dealers υπάρχει και το Flea Market, όπου όλοι οι παίκτες μπορούν να βγάλουν προς πώληση οποιοδήποτε αντικείμενο επιθυμούν. Ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένο φόρος που κρατείται από τις πωλήσεις στο Flea Market που προκύπτει από τον τύπο

VO × Ti × 4PO + VR × Tr × 4PR × Q

ΤΕΛΟΣ

Κρίνοντας πως το Escape from Tarkov βρίσκεται ακόμα σε beta έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Είναι ένα φανταστικό παιχνίδι που προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία στα ερείπια τις περιοχής Novinsk της Ρωσίας. Η απίστευτη αίσθηση αδρεναλίνης όταν ακούς πυροβολισμούς από το σημείο διαφυγής σου σε συνδυασμό με το ρίσκο να τα χάσεις όλα, καθιστούν το Escape from Tarkov μοναδικό.

Ωστόσο όταν σε beta έχει και τα προβλήματα του. Υπάρχουν αρκετοί cheaters στο παιχνίδι ενώ διάφορα bugs με τους servers και το gameplay θέλουν φτιάξιμο. Όμως οι developers έχουν αποδειχθεί ώριμοι και έχουν ως στόχο να τελειοποιήσουν το παιχνίδι τους.