fbpx

Age of Empires III: Definitive Edition – Review

Το Age of Empires III: Definitive Edition είναι ο νέος τίτλος που έρχεται για να ολοκληρώσει ένα franchise από όμορφα remasters των πασίγνωστων Real-Time Strategy(RTS) παιχνιδιών Age of Empires. Το αρχικό παιχνίδι κυκλοφόρησε πίσω στο μακρινό 2005 και έκτοτε δεν έχει δεχτεί ουσιαστικά updates. Πλέον, με την Definitive Edition, η εταιρεία δίνει άλλον αέρα στον τίτλο, με ανανεωμένα γραφικά, νέους ήχους και εφέ, νέους πολιτισμούς και πολλά ιστορικά γεγονότα. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα περί τίνος πρόκειται.

Age of Empires III

Το Age of Empires III είναι ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε πάνω στην άνθηση των RTS παιχνιδιών. Ανταγωνιστές του τότε, ήταν παιχνίδια όπως το Warcraft III και το Company of Heroes, τα οποία είχαν εξίσου αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και έφεραν πολλές πρωτοπορίες στον κόσμο του gaming. Πλέον, στο σήμερα, η Tantalus Media με την Forgotten Empires έχουν ως έργο να φέρουν ένα άρτιο Age of Empires III: Definitive Edition παιχνίδι στο κοινό τους, ώστε να ξυπνήσει παλιά συναισθήματα και εμπειρίες. Και στον μεγαλύτερο βαθμό, τα καταφέρνει.

Πρώτα απ’ όλα το παιχνίδι έχει αλλάξει δραματικά ως προς την εμφάνισή του. Τα παλιά assets του τίτλου έχουν εξαφανιστεί και την θέση τους έχουν πάρει νέα, ανασχεδιασμένα 4K γραφικά και μοντέλα που κάνουν το παιχνίδι να ανήκει στην λίστα με τα παιχνίδια του σήμερα. Από τα μοντέλα των χαρακτήρων έως και το περιβάλλον και particle effects, τα γραφικά έχουν αλλάξει πλήρως και σίγουρα δεν θα αφήσουν αρνητικά σχόλια. Ανανεωμένα όμως βρίσκουμε και τα γραφικά στο lobby του παιχνιδιού, το λεγόμενο UI. Όλο το User Interface έχει αλλάξει προς το καλύτερο, ενώ πλέον είναι αρκετά φιλικό και προς τους νέους παίχτες και αναλυτικές επιλογές και στοιχεία. Μάλιστα, για τους πιο hardcore fans της σειράς, οι developers δίνουν την δυνατότητα να εμφανίζεται το παλιό UI μέσα στο παιχνίδι, αν και δεν βρίσκω λόγο να το επιλέξει κάποιος. Στην δική μου περίπτωση, επέλεξα το νέο ανανεωμένο UI προκειμένου να μπορώ να το χρησιμοποιήσω και να μπορώ να έχω άποψη για αυτό.

Age of Empires III

Λίγες ακόμα προσθήκες που θα βρούμε στον νέο τίτλο, αφορούν στους πολιτισμούς που είναι διαθέσιμοι στο παιχνίδι, αλλά και στους χάρτες. Όσον αφορά στους πολιτισμούς, έχουμε την προσθήκη δύο νέων, των Inca(Ίνκας) και των Swedes(Σουηδοί), καθώς επίσης και την δυνατότητα κάθε πολιτισμός να μιλάει πλέον στην μητρική του γλώσσα, στοιχείο το οποίο δεν υπήρχε στον αρχικό τίτλο Age of Empires III. Στα του Skirmish mode, όπου ο παίχτης έχει την δυνατότητα να παίξει εναντίον του AI του παιχνιδιού, υπάρχει πληθώρα χαρτών με αρκετές προσθήκες, ενώ πλέον έχει προστεθεί και ένα ακόμα επίπεδο δυσκολίας, στον βαθμό του Extreme. Προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο στο mode αυτό, καθώς πάντα έπαιζα RTS παιχνίδια για να τα απολαύσω και να χαλαρώσω, και όχι για να αναπτύξω τις τέλειες στρατηγικές με μηδενικά λάθη και απίστευτη ταχύτητα αντιμετώπισης του εχθρού. Αν κάποιος θέλει να απολαύσει το παιχνίδι, προτείνονται τα επίπεδα Standard και Moderate.

Age of Empires III

Πέρα από τα κλασικά Skirmish και Multiplayer modes του παιχνιδιού, πάντα, όλη η σειρά των Age of Empires παιχνιδιών προσέφερε και το Story mode. Πρόκειται για το γνωστό Scenario, που βρίσκουμε και σε άλλους τίτλους της σειράς καθώς και στα spin-off Age of Mythology παιχνίδια. Το Story mode παίρνει τον παίχτη “από το χέρι” και τον μεταβιβάζει μέσα σε μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει τους εχθρούς αλλά και να σώσει τον πολιτισμό του. Δεν πρόκειται για μια τόσο δύσκολη διαδικασία καθώς ο σκοπός του είναι να γνωρίσει κανείς το παιχνίδι και να καταλάβει κάποια πράγματα καλύτερα για αυτό. Μάλιστα, σε κάθε μάχη, για να γίνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι, ο παίχτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει το επίπεδο δυσκολίας που θέλει.

Age of Empires III

Πέρα από τα βασικά modes που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια στην σειρά, πλέον έχουμε και την προσθήκη ενός νέου, που έρχεται για να βοηθήσει τους νέους παίχτες. Πρόκειται για το The Art of War mode, το οποίο είναι κάποιου είδους διαδραστικό tutorial. Ο παίχτης, καλείται να δει ένα cinematic με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να κατανοήσει αυτό που του λέει το παιχνίδι, ενώ αμέσως μετά καλείται να φέρει εις πέρας από μόνος του αυτά που έμαθε. Για αυτούς που θέλουν να φέρουν το παιχνίδι στα όριά του, υπάρχει και χρόνος μεταξύ αυτών των αποστολών του tutorial που προσφέρουν χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο.

The Art of War

Προτού μπω στα του gameplay, θα ήθελα να “βγάλω από την μέση” ένα ακόμα mode που μου φάνηκε ενδιαφέρον, το Historical Battles. Πρόκειται για μια φρέσκια ιδέα των developers να κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό, μη βαρετό αλλά και διδακτικό, καθώς καλούν τον παίχτη να λάβει μέρος σε ιστορικές μάχες που έχουν γίνει ανά διαστήματα στην ανθρωπότητα, βασισμένες τους πολιτισμούς του παιχνιδιού, ενώ υποστηρίζονται από μεγάλη ιστορική ακρίβεια. Είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει το νέο Age of Empires III: Definitive Edition και ασφαλώς δεν υπήρχε στον αρχικό τίτλο.

Historical Battles

Παίζοντας όλα τα παραπάνω modes, μπορεί κανείς να συμπληρώσει περισσότερες “κάρτες” για το deck του. Και τι είναι αυτό, σαν να ακούω να ρωτάτε. Το Age of Empires III: Definitive Edition έχει βελτιώσει το ιδιαίτερο σύστημα “επιβράβευσης” στους παίχτες που παίζουν όλα τα modes του. Κάθε παίχτης μπορεί να έχει έως και ένα deck για κάθε διαφορετικό πολιτισμό που υπάρχει στο παιχνίδι, ενώ μπορεί να αναβαθμίζει και κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά. Τα decks αναβαθμίζονται από το αρχικό μενού του παιχνιδιού και στην ουσία είναι σαν να προσφέρουν ένα μικρό handicap στον παίχτη. Για παράδειγμα, παίζοντας αρκετά με τον πολιτισμό των Πορτογάλων, κατάφερα να φτάσω το deck τους στο επίπεδο 3, που μου έδωσε την δυνατότητα κάθε φορά που ξεκινάω ένα νέο παιχνίδι με αυτόν τον πολιτισμό, να μπορώ να έχω εξ αρχής περισσότερες πηγές σε φαγητό και ξύλο, αφού εγώ ο ίδιος τα πρόσθεσα στο deck των Πορτογάλων.

Age of Empires III

Μπορεί το σύστημα αυτό να ακούγεται λίγο περίεργο, και η αλήθεια είναι πως είναι μιας και εγώ δυσκολεύτηκα να κατανοήσω στην αρχή πως ακριβώς λειτουργεί, ωστόσο είναι μια ευχάριστη ιδέα που αλλάζει αρκετά τον τρόπο αλλά και την ταχύτητα του gameplay σου, αφού το να πάρεις handicap (οικονομική βοήθεια) σε παιχνίδια του είδους RTS είναι αρκετά κερδοφόρο.

Και μιας και ανέφερα επιτέλους το gameplay, ας μιλήσουμε και λίγο για αυτό. Ξεκινώντας από τα βασικά και για να καλωσορίσω τους πιθανούς νέους παίχτες του τίτλου, το Age of Empires III: Definitive Edition είναι ένα κλασικό παιχνίδι της σειράς. Όλοι οι παίχτες ξεκινούν με μια βάση και με λίγους ανθρώπους στην αρχή. Σκοπός σου είναι να μαζέψεις πηγές, φαγητό, ξύλο και χρυσό, και να αναπτύξεις τον πολιτισμό σου με περισσότερους και δυνατότερους ανθρώπους καθώς και καλύτερα κτήρια. Μπορείς να κάνεις αναβαθμίσεις τόσο στα κτήριά σου όσο και στους ανθρώπους σου και προφανώς σκοπός σου είναι να αναπτυχθείς αρκετά ώστε να μπορείς να επιτεθείς στον αντίπαλο πολιτισμό και να τον σβήσεις από τον χάρτη.

Age of Empires III

Το gameplay, λοιπόν, είναι το κλασικό, γνωστό και αγαπημένο που τόσο έχουμε συνηθίσει μέσω των παιχνιδιών Age of Empires και Age of Mythology. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές ή προσθήκες, είναι πάντα ευχάριστο αλλά και συναρπαστικό. Το AI των αντιπάλων έχει βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με τον αρχικό τίτλο, ενώ τα ανανεωμένα 4K γραφικά προσδίδουν μια πολύ ιδιαίτερη νότα στο παιχνίδι, δημιουργώντας σου ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό που παίζεις. Ειδικότερα αυτοί που έχουν ζήσει το παιχνίδι και στα πρώτα του βήματα, πίσω στο 2005, μεταφέρονται αυτόματα σε σκέψεις και στιγμές του τότε, που προσπαθούσαμε να νικήσουμε το AI με κάθε πιθανό τρόπο. Όμως, τα 4K γραφικά και το ανανεωμένο περιβάλλον έρχονται και μας προσγειώνουν στο σήμερα, όπου δημιουργούν ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο παιχνίδι για κάθε χρήστη.

Ship Battle

Το Age of Empires III: Definitive Edition κυκλοφορεί από τις 15 Οκτωβρίου 2020 από τις Tantalus Media και Forgotten Empires, ενώ τα δικαιώματα έκδοσης του τίτλου έχει αναλάβει η Xbox Game Studios. Μπορείτε να βρείτε τον τίτλο στην πλατφόρμα του Steam έναντι 19,99€.

Τέλος, σας δίνω και μια συλλογή συγκριτικών φωτογραφιών από το Age of Empires ΙΙΙ του 2005 σε σχέση με το Definitive Edition:

guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,494FansLike
727FollowersFollow
298FollowersFollow
1,930SubscribersSubscribe