Το 2017 η Tarsier Studios, κυκλοφόρησε το πρώτο παιχνίδι Little Nightmares, έναν ιδιαίτερο Puzzle Platform Horror τίτλο, που με το ανατριχιαστικό του στυλ κατάφερε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα της κατηγορίας του. Ενώ έλαβε κυρίως θετικές κριτικές, ήταν σαφές πως το παιχνίδι θα μπορούσε να δεχθεί κάποιες βελτιώσεις σε μερικούς τομείς. Έτσι, η Tarsier Studios, με το Little Nightmares 2, κατάφερε και έφερε εις πέρας και με το παραπάνω, όλες τις απαραίτητες βελτιώσεις και μας προσέφερε απλόχερα, μία ολοκληρωμένη horror εμπειρία.

Tο Little Nightmares 2 λοιπόν, έφτασε και είναι με πολλούς τρόπους πιο εμπλουτισμένο από τον προκάτοχό του. Οι γρίφοι στο νέο παιχνίδι είναι πολύ πιο δημιουργικοί, αρκετά έξυπνοι, καθώς και διασκεδαστικοί. Συγκεκριμένα το επίπεδο με το σκάκι και το έξυπνο AI της Six σε πολλά σημεία του παιχνιδιού, προσωπικά με εντυπωσίασαν. Επίσης, ένα ακόμα αξιοσημείωτο γεγονός που βελτιώθηκε στο sequel, είναι πως τα χειριστήρια φαίνεται να λειτουργούν πιο «αυστηρά», τουλάχιστον στο PS4 που δοκιμάστηκε, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το Gameplay να είναι σαφώς λιγότερα δυσκίνητο, δίνοντας την αίσθηση της ακρίβειας που αρμόζει.

Ένα καινούργιο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η δυνατότητα των πρωταγωνιστών να πολεμήσουν τους αποκρουστικούς χαρακτήρες που θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της περιπέτειας τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν θα βρεθείτε στο σχολείο, οπού περιστασιακά θα σας δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να πολεμήσετε πίσω τις δαιμονισμένες κούκλες. Παρά το γεγονός αυτό όμως, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση τους, καθώς ένα λάθος χτύπημα μπορεί να σημάνει το τέλος σας. Αυτός ο δραστικός τρόπος προσέγγισης του τίτλου όμως, είναι κάτι εντελώς φρέσκο, αν αναλογιστούμε ότι στο πρώτο Little Nightmares, η Six παρέμεινε τελείως ανυπεράσπιστη καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Άλλη μία εντυπωσιακή βελτίωση του νέου τίτλου, είναι το level design σε συνδυασμό με τα έντονα ρεαλιστικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, για να μπορέσετε να συνεχίσετε, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε για παράδειγμα το στοιχείο της βαρύτητας. Επίσης, τα μέρη που θα διασχίσετε θα είναι αρκετά μεγαλύτερα σε έκταση, καθώς και σε βάθος και πλάτος από το προηγούμενο παιχνίδι. Με αυτό το τρόπο, θα έχετε τη δυνατότητα ως Mono και Six, να εξερευνήσετε πλήρως τον εφιαλτικό αυτό κόσμο, ενώ παράλληλα τα βγάζετε πέρα με τους ευφυείς γρίφους. Ενώ το παιχνίδι παραμένει linear, θα σας δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία να εξερευνήσετε ελεύθερα, καθώς περιτριγυρίζετε γύρω από την σκοτεινή και αφιλόξενη Pale City.

Με όλες αυτές τις νέες προσθήκες στο παιχνίδι, κατά τη διάρκεια της εξερεύνησή σας, θα βρεθείτε σε πολλά μέρη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πεθάνετε. Και αρκετά μάλιστα. Οπότε σας προτείνω να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο. Η Tarsier Studios όμως έχει προνοήσει. Πλέον, το παιχνίδι κάνει πολύ πιο συχνά auto save, με αποτέλεσμα όταν πεθαίνετε να μην χρειάζεται να επαναλάβετε τις ίδιες αργές διαδρομές για να φτάσετε στο σημείο που ήσασταν. Με το νέο Checkpoint System όταν πεθαίνετε, θα θα σας βγάζει μόνο λίγες στιγμές πριν. Προσωπικά, αυτό ήταν μία από τις σημαντικότερες βελτιώσεις που περίμενα από το τίτλο, μίας και στο πρώτο παιχνίδι υπήρχαν στιγμές που σε κούραζε το παλιό checkpoint system. Μία ακόμα ιδιαίτερα όμορφη πινελιά που παρατήρησα παίζοντας το Little Nightmares 2, είναι η ιδιαιτερότητα των νέων αποκρουστικών πλασμάτων. Σε κάθε κεφάλαιο του τίτλου τα πλάσματα διαχωρίζονται με τις δικές τους προσωπικές χαρακτηριστικές κινήσεις. Επειδή δεν θέλω να σας κάνω πολλά spoilers, όταν φτάσετε στο σχολείο να προσέχετε τη δασκάλα.

Γενικά είναι ωραίο να βλέπεις τι είδους τρομακτικά πλάσματα ονειρεύτηκαν και υλοποίησαν οι προγραμματιστές για το Little Nightmares 2, τα οποία συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο με τα πλάσματα του προκατόχου του. Το έντονο stealth στοιχείο δεν λείπει από το παιχνίδι και παραμένει κάτι που δημιουργεί μεγάλη ένταση και άγχος στους παίκτες, καθώς μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει. Στη συνέχεια, όπως και στο πρώτο παιχνίδι, υπάρχουν αρκετά και έντονα κυνηγητά, τα οποία θα σας καθηλώσουν.

Καλή δουλειά έχει γίνει και όσον αφορά την εισαγωγή νέων μηχανισμών σε κάθε κεφάλαιο, κάτι που κρατάει το παιχνίδι φρέσκο. Σημαντικό ρόλο παίζει σαν εργαλείο και όχι μόνο ο φακός, που καλείστε να τον χρησιμοποιήσετε για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από τις ζωντανές ανατριχιαστικές Mannequin κούκλες. Όσο βασικό στοιχείο κι αν ακούγεται για ένα horror παιχνίδι, το Little Nightmares 2 έχει καταφέρει με τον δικό του τρόπο να ξανακάνει τις Mannequin κούκλες πραγματικά εφιαλτικές.

Αδύνατο να παραληφθεί είναι και η εκπληκτική μουσική επένδυση, που αποτελεί κομβικό σημείο του παιχνιδιού. Η μουσική είναι ανάλογη με το κάθε κεφάλαιο και γρίφο που βρίσκεται αντιμέτωπος ο παίκτης, και σε συνδυασμό με τα υπέροχα καλοφτιαγμένα σκηνικά, βυθίζεται κατευθείαν στο ψυχρό κόσμο του παιχνιδιού. Δεν υπάρχουν ούτε διάλογοι ούτε ομιλίες, αλλά το παιχνίδι καταφέρνει αδιαμφισβήτητα να χτίσει μία αλλόκοτα όμορφη σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών. Παρακολουθώντας κάποιος το Little Nightmares 2, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει σαν μία μοναδική ανατριχιαστική βουβή ταινία.

Το μόνο αρνητικό που κατάφερα να εντοπίσω είχε να κάνει με το τεχνικό κομμάτι του παιχνιδιού, καθώς το εικαστικό του ήταν σχεδόν αψεγάδιαστο. Καθώς διέσχιζα τη ζοφερή Pale City, ήρθα αντιμέτωπος με μερικά bugs, τα οποία για να μπορέσω να συνεχίσω την ιστορία, έπρεπε να κάνω restart το παιχνίδι. Η θετική πλευρά παρόλα αυτά, είναι ότι δεν μπόρεσα, όσο κι αν προσπάθησα, να βρω κάτι που μου χάλασε έστω και λίγο την εμπειρία. Ενώ είχα ακούσει για προβληματική συμπεριφορά του AI της Six σε μερικά σημεία, στο δικό μου Walkthrough δεν συνέβει τίποτα τέτοιο.

Το Little Nightmares 2 είναι μία αντάξια συνέχεια του προκατόχου του. Χωρίς ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά με σημαντικές βελτιώσεις που έχουν ενταχθεί άψογα, το καθιστούν μία μοναδική «εφιαλτική» εμπειρία. Το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των horror games, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν ένα ιδιαίτερα μοναδικό Puzzle Platform παιχνίδι.