Τίτλος: Blair Witch
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30/08/2019
Διαθέσιμο σε: PC/PS4/Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PS4
Είδος: Action Adventure, Survival
Εταιρεία ανάπτυξης: Bloober Team

Ήταν το καλοκαίρι του 1999 και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε μια ιστορία: κάποια στιγμή το 1994, μια μικρή ομάδα μαθητών στο Μέριλαντ είχε πάει εκδρομή σε ένα δάσος και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε ένα site με την ιστορία αυτή και άρχισε να εμφανίζεται ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους γι’ αυτή την ιστορία. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή είναι ότι κάθε μια από αυτές τις ενέργειες ήταν μέρος ενός σχεδίου που είχε η εταιρεία παραγωγής Haxan Films για μια ταινία που είχε κάνει με ελάχιστο προϋπολογισμό αλλά με έξυπνη τοποθέτηση. Τον Αύγουστο του 1999, το The Blair Witch Project έφτασε στο σινεμά για να δημιουργήσει μια κληρονομιά στο είδος του και κατά την 20η επέτειό του, παίρνει τη μορφή ενός βιντεοπαιχνιδιού.

Τώρα, το The Blair Witch Project (1999) απλά μετατρέπεται σε Blair Witch στα χέρια της Bloober Team, μιας πολωνικής εταιρείας που κέρδισε τα βλέμματα του κόσμου με το Layers of Fear (2016). Η προσαρμογή μιας ταινίας που είναι ήδη γνωστή, ακούγεται σαν μια μεγάλη πρόκληση, οπότε η Blobber έκανε κάτι πολύ έξυπνο. Πήρε την κληρονομιά της ταινίας και του αστικού μύθου της και  μας παρουσιάζει έναν νέο χαρακτήρα για να ζήσει τον εφιάλτη του στο δάσος.

Ο τρόμος ξεκινά 

To Blair Witch μας οδηγεί στο μυαλό και το ταξίδι του Ellis, ενός ανθρώπου που αποφασίζει να εμπλακεί στην αναζήτηση του Peter, ενός αγοριού που χάθηκε στο ίδιο δάσος όπου οι μαθητές της αρχικής ταινίας συνάντησαν το πεπρωμένο τους. Στο ταξίδι αυτό ο Ellis έχει μαζί του τον Bullet, ο σκύλος ο οποίος λειτουργεί ως σύνδεσή με την ψυχική υγεία του, αλλά θα φανεί και απίστευτα χρήσιμος καθ’ όλη την πορεία του παιχνιδιού.

Blair Witch

Με ένα απλό τηλέφωνο, μια λάμπα και τις λίγες πληροφορίες που συγκέντρωσε η αστυνομία, ο Ellis πηγαίνει στο δάσος για να βοηθήσει. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να τελειώσει καλά γι ‘αυτόν, αλλά τότε ποιος είναι ο σκοπός αυτού; Γρήγορα, το Blair Witch γίνεται ξεκάθαρο με τον παίκτη. Υπάρχει μια σύνδεση με τον Peter και ο Ellis δεν είναι εντελώς αθώος άνθρωπος. Έτσι αυτή η αναζήτηση γίνεται προσπάθεια εξιλέωσης.

Όταν έρχεται η νύχτα, το Blair Witch αρχίζει να δείχνει τον πραγματικό του σκοπό. Θέλει να παίξει με το μυαλό, την απογοήτευση και το άγχος του παίκτη, προκαλώντας τον να σκεφτεί πολλές φορές τις ενέργειες που εκτελεί. Για αυτό, έχουμε απλά βοηθήματα που θα μας οδηγήσουν μέσα στο δάσος, όπως ένας λαμπτήρας, του οποίου η μπαταρία δεν εξαντλείται, ένα ραδιόφωνο και μία βιντεοκάμερα που θα είναι ένα βασικό αντικείμενο για να μας σώσει.

Blair Witch

Ίσως σε αυτό το σημείο να νιώσετε ότι αυτό έγινε ήδη πολύ καλά στο Outlast, αλλά το Blair Witch δίνει μια διαφορετική αίσθηση στην κάμερα. Ο Ellis θα πρέπει να βρει αρκετές ταινίες στη μέση του δάσους, οι οποίες θα μας δώσουν ενδείξεις για το τι πρέπει να κάνουμε για να “αλλάξουμε την πραγματικότητα”. Έτσι η κατάσταση είναι υπερφυσική από την αρχή και σύντομα θα το συνειδητοποιήσετε. Σαν να μην ήταν αρκετό, ο τίτλος επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην εξερεύνηση και την επίλυση των αινιγμάτων για να μετακινηθούμε από μια περιοχή στην άλλη.

Είναι ένα παιχνίδι το οποίο επιδιώκει να σας “ενοχλήσει” μέσα από τόσο απλά πράγματα όπως το χαμηλό φως της ημέρας ή μια ομίχλη τόσο πυκνή που δεν μπορείτε να δείτε πού περπατάτε. Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και ένας θάμνος μπορεί να φαίνεται τρομακτικός, αλλά είναι ένας πονηρός τρόπος να παραμείνετε σε εγρήγορση και να παίξει με το μυαλό σας. Στην περίπτωση του Bullet, η εφαρμογή του είναι όχι μόνο επιτυχής, αλλά απαραίτητη για να δώσει χαρακτήρα στο παιχνίδι και να γίνει κάτι παραπάνω πέρα ​​από έναν “προσομοιωτή πεζοπορίας”.

Blair Witch

Ο Ellis μπορεί να δημιουργήσει έναν δεσμό με τον Bullet, επιβραβεύοντας τον όταν μας βοηθάει με έναν εχθρό, βρίσκει ένα μονοπάτι ή προσπεράσουμε κάτι σημαντικό και πολλά άλλα. Ομοίως, ο Bullet είναι ένας βασικός σύμμαχος στις συγκρούσεις με το μεταφυσικό, οπότε ο Ellis πρέπει να χτίσει έναν ιδιαίτερο δεσμό με το πέρασμα των ωρών.

Γραφικά και ηχητικός τομέας

Στα γραφικά, το παιχνίδι δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει, αλλά η χρήση του φωτισμού και ο τρόπος με τον οποίο τα μονοπάτια και το δάσος είναι δομημένα δημιουργούν ένα πειστικό και τρομακτικό περιβάλλον. Θεωρήσατε ότι τα δέντρα δεν θα μπορούσαν να σας κάνουν να τρομάξετε; Σκεφτείτε δύο φορές…Υπάρχουν ακολουθίες που καταλαμβάνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα και χωρίς αμφιβολία, δημιουργούν ένα μεγάλο επίπεδο άγχους, όπου ο ήχος παίζει βασικό ρόλο στο παιχνίδι.

Το Blair Witch θα μπορούσε να έχει έναν από τους καλύτερους ηχητικούς τομείς που έχουμε συναντήσει στα βιντεοπαιχνίδια τα τελευταία χρόνια, όπως συμβαίνει με τους τίτλους όπως το Hellblade: The Sacrifice της Senua. Στην περιπέτεια του Ellis, ο ήχος των φύλλων και των συρματόσχοινων ανάμεσα στα βράχια, ο άνεμος που φυσά ανάμεσα στα κλαδιά, ψιθυρίζουν “κάτι που κρύβεται” στο σκοτάδι, σε συνδυασμό με την αναταραχή της αναπνοής είναι ζωτικής σημασίας για την εμπειρία.

Συμπέρασμα 

Το Blair Witch δεν είναι μόνο μια ευχάριστη έκπληξη, αλλά παίρνει ενδιαφέροντα στοιχεία άλλων τίτλων όπως Outlast, Amnesia, Resident Evil VII και τον εκπληκτικό ήχο του Hellblade σε μια περιπέτεια που δεν επιδιώκει τίποτα περισσότερο από το να παίξει με το μυαλό σας και την αντίληψή σας.

Η παρουσία του Bullet, του σκύλου σας, όχι μόνο λειτουργεί υπέροχα δημιουργώντας δεσμούς με τον παίκτη, αλλά το υπερφυσικό περιβάλλον, ο φωτισμός και το αίσθημα του άγχους που βρίσκεται βαθιά στο δάσος, επιτυγχάνουν έναν αρκετά συμπαγή τίτλο. Όσο για τις αρνητικές πτυχές, υπάρχει input lag και η αλλαγή μεταξύ του D-Pad και των μοχλών είναι κακή απόφαση στον χειρισμό ειδικά όταν η ιστορία φτάνει σε κρίσιμες στιγμές.

Το Blair Witch δεν είναι ένα ριζοσπαστικό παιχνίδι, αλλά αυτό που θα σας αγκαλιάσει μόλις αρχίσετε να το παίζετε είναι η αίσθηση του τρόμου που προκαλείται με έξυπνο τρόπο.