Αν κάποιος μπορούσε να ζητήσει ένα Crash Bandicoot για το 2020, θα ήταν ακριβώς αυτό. Το Crash Bandicoot 4: It’s About Time φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε από την σειρά, χωρίς ωστόσο να είχαμε υψηλές προσδοκίες μέχρι και την κυκλοφορία του.

Το νέο παιχνίδι της Toys for Bob δικαίως μπορεί να έχει τον αριθμό 4 στον τίτλο του, καθώς πρόκειται για ένα ουσιαστικό sequel της αυθεντικής τριλογίας Crash, όπως την αφήσαμε πίσω στο 1998. Τα αρχικά Crash Bandicoot(1996), Cortex Strikes Back(1997) και Warped(1998) ήταν η τριλογία που έβαλε πολύ κόσμο στο σύμπαν της Naughty Dog και τους έκανε να αγαπήσουν τον χαριτωμένο ήρωα, ο οποίος μάλιστα για αρκετό διάστημα αποτελούσε την επίσημη μασκότ του PlayStation, προτού αναλάβει τα δικαιώματα της σειράς η Activision. Πίσω στο 2017, πάλι υπό την αιγίδα της Activision, το studio της Vicarious Visions μας έφερε το παιχνίδι Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, το οποίο περιλάμβανε τα τρία αρχικά παιχνίδια της σειράς, σε μια εκμοντερνισμένη εκδοχή τους. Ο τίτλος πήγε αρκετά καλά σε πωλήσεις και ξύπνησε αναμνήσεις στους παλιούς gamers, που είχαν “κάψει” αρκετές ώρες μπροστά από μια οθόνη, παλεύοντας με το δαιμόνιο των developers σε κάθε νέα πίστα.

Ανά διαστήματα μέσα στα χρόνια έχουμε δει και άλλες προσπάθειες διαφόρων εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Vivendi Universal(2004-2008) η οποία προσπάθησε ούτε λίγο ούτε πολύ, πέντε φορές να μας ξυπνήσει τα συναισθήματα που μας προσέφερε η αρχική τριλογία, χωρίς ωστόσο να έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Έπειτα από αυτές τις προσπάθειες, οι προσδοκίες των fans της σειράς είχαν αρχίσει να πέφτουν και σίγουρα είχαν απομείνει ελάχιστοι που πίστευαν πως μπορούμε ακόμα να έχουμε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Crash Bandicoot παιχνίδι, βασισμένο στην αρχική νοοτροπία του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, η Toys for Bob ήρθε για να διαψεύσει τις απόψεις αυτές, φέρνοντας ένα πραγματικό διαμάντι στις κονσόλες μας. Ή ίσως και περισσότερα…

Crash Bandicoot

Όπως ακριβώς δηλώνει και ο τίτλος του παιχνιδιού, It’s About Time, φαίνεται να ήταν ακριβώς η ώρα για αυτό που ήθελε το κοινό. Το τέταρτο μέρος της σειράς Crash Bandicoot είναι ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, με πληθώρα πιστών και νέων χαρακτηριστικών, χωρίς να ξεφεύγει ενοχλητικά. Το sequel της τριλογίας προσφέρει 43 νέες πίστες, οι οποίες χαίρουν ποικιλομορφίας και ξεχωριστών χαρακτηριστικών. Ποτέ δε βρέθηκα σε μια πίστα και μου δημιούργησε το αίσθημα ότι την έχω παίξει ξανά, μιας και το background, τα εμπόδια, οι εχθροί αλλά και οι δυνατότητες που είχα, άλλαζαν οριστικά.

Η ιστορία πίσω από όλα αυτά έχει να κάνει με τους κλασικούς κακούς της υπόθεσης, τον Neo Cortex και τον Doctor Nefarious Tropy, οι οποίοι δραπετεύουν από την φυλακή που τους είχε κλείσει ο πρωταγωνιστής μας και σχεδιάζουν εκ νέου να κατακτήσουν το σύμπαν. Ασφαλώς, αντιμέτωποι στον δρόμο τους θα σταθούν για μια ακόμα φορά ο Crash και η Coco, με την βοήθεια των τεσσάρων Quantum Masks. Πέρα από τον συνηθισμένο Aku Aku, εισάγονται τέσσερις μάσκες οι οποίες προσφέρουν διαφορετικές ικανότητες, σε διαφορετικά σημεία κάθε πίστας. Μια μάσκα αλλάζει διάσταση εμφανίζοντας νέα κουτιά και πλατφόρμες, μια μάσκα επιτρέπει το powered spin που διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του, μια άλλη μάσκα επιτρέπει την επιβράδυνση του χρόνου, ενώ η τελευταία μάσκα επιτρέπει την αντιστροφή της βαρύτητας. Με τη χρήση και το συνδυασμό αυτών, οι 43 πίστες που προσφέρει το παιχνίδι αυτόματα αποκτούν άλλη “διάσταση”, καθώς ο κάθε παίκτης μπορεί να προσαρμόσει το gameplay του στις νέες προκλήσεις.

Crash Bandicoot

Πέρα από την βοήθεια που προσφέρουν οι τέσσερις νέες μάσκες, ο κορμός του gameplay βασίζεται σε αυτόν που τόσο έχουμε αγαπήσει από την αρχική τριλογία της σειράς. Το λατρεμένο spinning, το double jump που πλέον προσφέρεται εξ αρχής καθώς και το sliding είναι αναπόσπαστα κομμάτια του gameplay που θα μας λύσουν τα χέρια εξ αρχής. Ωστόσο, μετά τις 2-3 πρώτες πίστες κιόλας, θα αντιληφθεί κανείς πως τα πράγματα σοβαρεύουν και χρειάζεται πλέον απόλυτη προσοχή και λεπτομέρεια προκειμένου να περαστεί η κάθε πίστα. Πολλές φορές έφτασα σε σημείο να αγανακτώ και να εκνευρίζομαι με μια πίστα που δεν μπορώ να περάσω, αλλά πάντα επέστρεφα σε αυτή προκειμένου να την ολοκληρώσω. Μπορεί το παιχνίδι να μην προσφέρει απαραίτητα ώρες χαλάρωσης και ηρεμίας, ωστόσο είναι απόλυτα διασκεδαστικό και σε κάνει να τα βάζεις με τον εαυτό σου σε κάθε αποτυχία, ενώ πάντα θες να παίξεις ξανά και ξανά μέχρι να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να πετύχεις αυτό που θες. Μάλιστα, για τους λάτρεις του παλιού, ο τίτλος προσφέρει δύο game modes, το modern και το classic, με το modern να σου επιτρέπει να παίξεις όσες φορές θέλεις μια πίστα, ενώ το classic να σου ξεκινάει όλο το επίπεδο από την αρχή σε περίπτωση που ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο όριο ζωών, όπως γινόταν στην αρχική τριλογία Crash Bandicoot.

Crash Bandicoot

Πέρα από τις 43 standard πίστες, με τον συνδυασμό των modes και τις εναλλαγές, το παιχνίδι μπορεί να προσφέρει πάνω από 100 διαφορετικά επίπεδα για να απολαύσει κανείς. Μέσα σε αυτά, θα βρούμε και το N. Verted Mode, που αντιστρέφει κυριολεκτικά το σκηνικό. Πρόκειται για ένα mode που θα αγαπήσουν οι βετεράνοι tryhards του παιχνιδιού, που ενδιαφέρονται να καλύψουν κάθε πιθανή πίστα και οποιοδήποτε achievement προσφέρει ο τίτλος. Το N. Verted Mode παρουσιάζει τις πίστες του παιχνιδιού από την καθρεπτισμένη εκδοχή τους, ενώ ενισχύεται από αλλαγμένα γραφικά με έντονα χρώματα και neon λεπτομέρειες.

Crash Bandicoot

Μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στα παλαιότερα παιχνίδια, εντοπίζουμε στο after gameplay κομμάτι του τίτλου. Πλέον, μετά την ολοκλήρωση κάθε πίστας ο παίκτης μπορεί να λάβει έως και έξι διαμάντια, αφού βρει το ένα και μοναδικό hidden gem, αφού σπάσει όλα τα κουτιά, αφού πεθάνει το πολύ τρεις φορές και αφού συγκεντρώσει σχεδόν όλα τα μήλα της πίστας. Αν κανείς καταφέρει να πάρει και τα έξι διαμάντια σε μια πίστα, θα μπορεί να ξεκλειδώσει ένα ξεχωριστό skin για τον χαρακτήρα του, το οποίο μπορεί να “φορέσει” και να πορεύεται με αυτό μέσα στο παιχνίδι. Μια νέα προσθήκη στην σειρά Crash, η οποία φαίνεται να δημιουργεί και νέες προκλήσεις.

Crash Bandicoot

Πέραν των διαμαντιών, πλέον στο Crash Bandicoot 4: It’s About Time θα εντοπίσουμε και τα Flashback Tapes. Πρόκειται για βιντεοκασέτες που υπάρχουν μέσα σε κάθε πίστα και μπορούμε να τις πάρουμε μόνο αν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο χωρίς να έχουμε πεθάνει. Παίρνοντας ένα Flashback Tape, ξεκλειδώνεται ένα ολοκαίνουργιο επίπεδο για να παίξουμε, στον 2D κόσμο, τα οποία είναι αποτυχημένα πειράματα του Neo Cortex από το παρελθόν. Ωστόσο, μόνο εύκολα δεν είναι τα επίπεδα αυτά καθώς έρχονται για να τεστάρουν την υπομονή μας, την εξυπνάδα αλλά και τα αντανακλαστικά μας. Τέλος, όσον αφορά στο after gameplay κομμάτι, έχουμε ξανά τα time trials καθώς και τα relics, για αυτούς που θέλουν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση μέσα στο παιχνίδι.

Crash Bandicoot

 

Για αυτούς που ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί από την ποικιλία του παιχνιδιού, εδώ έρχονται ονόματα όπως Tawna, Dingodile και Neo Cortex για να λάβουν δράση. Πρόκειται για την προσπάθεια της εταιρείας να διαφοροποιήσει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι και να αλλάξει την ιστορία. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, είναι δυνατόν να συμβούν γεγονότα στην ιστορία μας που θα μας κάνουν να αφήσουμε για λίγο τον αγαπημένο μας χαρακτήρα και να παίξουμε με κάποιον άλλο, για ένα μικρό διάστημα. Κάθε νέος χαρακτήρας ωστόσο έχει το δικό του gameplay, αφού βασίζεται στις δικές του ικανότητες και gadgets, όπως για παράδειγμα ο γάντζος της Tawna που της επιτρέπει να σπάει κουτιά ή να σκοτώνει εχθρούς από μακριά ή το όπλο του Neo Cortex που χρησιμοποιεί τους εχθρούς του προς όφελός του κάνοντάς τους πλατφόρμες για να πατήσει πάνω τους. Όλα αυτά, προσδίδουν μια ευχάριστη νότα στην ιστορία του παιχνιδιού και αν μη τι άλλο, μόνο κουραστικά δεν είναι.

Τέλος, στα του gameplay θα βάλω και τα δύο νέα multiplayer offline modes που προσφέρει το παιχνίδι, για περισσότερες ώρες διασκέδασης. Πρόκειται για δύο modes όπου ο χρήστης έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, ρυθμίζοντας τους κανόνες σε οποιαδήποτε πίστα θέλει. Οι παίκτες μπορούν να παίζουν εναλλάξ στο ένα mode αλλάζοντας χέρια στο χειριστήριο μετά από κάθε checkpoint ή θάνατο, ενώ στο δεύτερο mode μπορούν να είναι αντίπαλοι σε ανταγωνιστικά mini games όπως time trials ή σπάσιμο κουτιών. Τα δύο νέα αυτά multiplayer offline modes μπορεί προσωπικά να μου φάνηκαν αδιάφορα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται στο αριστουργηματικό καθαρό gameplay του τίτλου, οπότε σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως κάτι αρνητικό.

Crash Bandicoot

Τέλος, όσον αφορά στα γραφικά, τον ήχο αλλά και το χειρισμό του τίτλου, έχει γίνει και στα τρία τρομερή δουλειά. Τα γραφικά διατηρούν το κλασικό ύφος της σειράς, με στοιχεία καρτούν να εντοπίζονται σε περισσότερα σημεία, ενώ το background είναι απίστευτα όμορφο με ιδιαίτερες λεπτομέρειες σε κάθε πίστα. Έντονα και ζωντανά χρώματα, τεράστια ποικιλία και λεπτομέρειες που δεν παρατηρείς πάντα με την πρώτη ματιά, είναι μερικά από τα διαμαντάκια που προσφέρει η μηχανή γραφικών Unreal Engine 4.

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι θα έλεγα απλός, χωρίς να εντοπίζεται κάτι το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Ωστόσο δεν έχει λάθη, προσφέρει ωραία soundtracks σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ τα αστεία ηχητικά εφέ υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, προσφέροντας αρκετές στιγμές γέλιου.

Στα του χειρισμού, έχουμε μια κλασική Crash Bandicoot εμπειρία, καθώς απαιτείται αρκετή συγκέντρωση και τρομερά αντανακλαστικά. Έφτασα πολλές φορές σε σημείο να λέω στον εαυτό μου πως κάποιο λάθος έχει γίνει εδώ και δεν γίνεται να περάσω κάποια πίστα, ωστόσο μετά από λίγη εξοικείωση με το χειριστήριο του PlayStation 4 τα πάντα ήταν δυνατά, σωστά δομημένα και πολύ προσεγμένα. Αν κάτι πάει στραβά στο Crash Bandicoot 4: It’s About Time, τότε σίγουρα δε φταίει το παιχνίδι.

Μοναδικό αρνητικό που εντόπισα κατά το gameplay μου, είναι τα περιστασιακά framedrops. Το παιχνίδι δοκιμάστηκε σε ένα εκ της τελευταίας σειράς PlayStation 4 και σε ορισμένα σημεία ένιωσα πως η εμπειρία που βιώνω έχει απώλειες στα frames, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει άμεσα το gameplay μου και να μου προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις.

Το Crash Bandicoot 4: It’s About Time είναι ένα πραγματικό διαμάντι και αξίζει προσοχής από κάθε άποψη. Είναι η μεταφορά του παλιού καλού Crash Bandicoot στην εποχή του 2020, χωρίς υπερβολές, με ιδιαίτερο και μοντέρνο ύφος, που είτε σου ξυπνάει συναισθήματα του παρελθόντος αν είσαι βετεράνος στην σειρά, είτε σε εισάγει στο σύμπαν του με έναν πολύ όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.