Τίτλος: Tennis World Tour 2
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 22/09/2020
Διαθέσιμο σε: PC, PS4, PS5, XONE, XSX, XSS, Stadia
Δοκιμάστηκε σε: XSS
Είδος: Simulation, Sports
Προγραμματιστής: Big Ant Studios
Εκδότης: Nacon
Διανομέας: Ave

Μπορεί το τένις να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο άθλημα στην Ελλάδα, ωστόσο το παιχνίδι Tennis World Tour 2 έχει φτάσει και στην χώρα μας και έρχεται για να βάλει μέσα μας ακόμα περισσότερο το “μικρόβιο” του όμορφου αυτούς αθλήματος. Ασφαλώς, κάτι τέτοιο έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια αρκετά καταξιωμένα ελληνικά ονόματα, με κυριότερο τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Αν και λάτρης του αθλήματος αρκετά χρόνια τώρα, ομολογώ πως έχω καιρό να ασχοληθώ  ενεργά με κάποιο παιχνίδι προσομοίωσης τένις. Για να καταλάβετε, το πιο πρόσφατο που θυμάμαι πιο έντονα από όλα, είναι το παιχνίδι Super Real Tennis 3D, στο αγαπημένο μου κινητό Sony Ericsson K700i. Πλέον, έρχεται το Tennis World Tour 2 να με βάλει ξανά μέσα στα μεγαλύτερα courts και σε τεράστιας φήμης events όπως διάφορα Open και Grand Slams.

Tennis με την πρώτη ματιά… 

Όταν ξεκίνησα το παιχνίδι για πρώτη φορά, η αλήθεια είναι πως ήμουν αρκετά ενθουσιασμένος και περίμενα να αντιμετωπίσω κάτι αρκετά όμορφο και αληθινό. Ωστόσο, οι απαιτήσεις μου φαίνεται πως δεν βρήκαν απόλυτο αντίκτυπο σε αυτά που προσφέρει το παιχνίδι, μιας και η εμπειρία δεν ήταν πάντα και η καλύτερη κατά το gameplay. Ως βασικό μου παράπονο από τον τίτλο, παραμένει το πόσο αργοί και δυσκίνητοι φαίνονται οι παίχτες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο στους παίχτες με πιο χαμηλά στατιστικά, ενώ πολλές φορές το να προλάβεις μια μπάλα στην άκρη του court φαντάζει αδύνατο. Στην αρχή δεν μου έκανε τόση αίσθηση αυτό, μιας και ξεκίνησα απλά match με τους μεγαλύτερους παίχτες στο άθλημα, όπως ο αγαπημένος μου Rafael Nadal ή ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ωστόσο, όταν αργότερα ξεκίνησα την δική μου καριέρα με έναν παίχτη με πολύ χαμηλά στατιστικά, κατάλαβα αμέσως την τεράστια διαφορά, σε σημείο που άρχισε να με ενοχλεί από το πρώτο κιόλας παιχνίδι.

Στέφανος Τσιτσιπάς

Εννοείται βέβαια, πως η “πτώση” ήταν τόσο μεγάλη που δεν κατάφερα να κερδίσω κανένα από τα 5 πρώτα μου παιχνίδια στην αρχή της καριέρας μου, ενώ με μεγάλη δυσκολία νίκησα το 6ο, αφού πρώτα κατέβασα και το επίπεδο δυσκολίας από το Normal στο Easy(μεταξύ των Very Easy, Easy, Normal, Hard, Very Hard). Σίγουρα θα σκεφτεί κανείς πως έτσι θα είναι και ένα ρεαλιστικό σενάριο στην αρχή της καριέρας κάθε παίχτη, αλλά νομίζω πως στο Tennis World Tour 2 η τεράστια πτώση των στατιστικών δεν αντιπροσωπεύει επάξια την πραγματικότητα. Από τις λίγες και ταπεινές γνώσεις μου στο τένις, δεν θυμάμαι κάποιον παίχτη να “τρώει” σερί 3-4 άσσους σερβίς επειδή δεν προλαβαίνει να τρέξει προς την μπάλα ή να κινείται άσκοπα μέσα στο court και ενώ περνάει δίπλα του η μπάλα να μην μπορεί να σηκώσει το χέρι του να την χτυπήσει.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου έμαθα να απολαμβάνω το να υποφέρω…

…όπως είχε πει κάποτε και ο Rafael Nadal, κάτοχος 20 τουρνουά Grand Slam. Κάπως έτσι έμαθα και εγώ. Από ένα σημείο και μετά απλά αποδέχτηκα ότι θα χάνω, μέχρι να γίνω καλύτερος. Μέχρι να μάθω να χτυπάω σωστά και στον σωστό χρόνο.

Το Tennis World Tour 2 έχει ουσιαστικά τρία διαφορετικά κουμπιά για χτυπήματα της μπάλας, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται και το σωστό timing που θα χτυπήσει κανείς την μπάλα για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το παιχνίδι σε επιβραβεύει κάθε φορά που έχεις ένα σωστό χτύπημα με ενδείξεις όπως very good ή perfect, ενώ σου επισημαίνει τις too slow ή too soon όταν δεν είσαι απόλυτα σωστός. Για να ενισχύσει κανείς το gameplay του, μπορεί να κάνει και την χρήση των skill cards που διαθέτει το παιχνίδι και σου προσφέρουν καλύτερη διαχείριση stamina, boost στα χτυπήματά σου ή ακόμα μπορούν και να σαμποτάρουν τα χτυπήματα του αντιπάλου σου. Ασφαλώς, αν κάποιος θέλει να έχει όσο πιο ρεαλιστική εμπειρία γίνεται, μπορεί να απενεργοποιήσει τα skill cards και να παίξει με τα “καθαρά” skills του.

Tennis World Tour 2

Ευτυχώς για εμένα, όπως νομίζω και για πολλούς άλλους, το παιχνίδι σου προσφέρει και αρκετά μαθήματα εξ αρχής, ώστε να προσαρμοστείς στον τρόπο παιχνιδιού και να μάθεις τις βασικές κινήσεις. Υπάρχουν τόσο τα trainings όσο και το tennis school, όπου ο παίχτης μπορεί να ξοδέψει λίγο χρόνο για να καταλάβει ποιο κουμπί κάνει τι, ποιο χτύπημα πρέπει να διαλέγει κάθε φορά, πότε πρέπει να χτυπάει το μπαλάκι με την ρακέτα του καθώς και πολλά άλλα. Η αλήθεια είναι πως βρήκα πολύ χρήσιμο το “μάθημα” αυτό καθώς με βοήθησε να αντιληφθώ πιο άμεσα το παιχνίδι και να ξέρω τι πατάω κάθε φορά.

Όμορφο άθλημα, όμορφα γραφικά;

Σίγουρα στις μέρες μας δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα video game χωρίς να κάνουμε έστω και την παραμικρή νύξη για τα γραφικά του. Έτσι λοιπόν και στο Tennis World Tour 2, τα γραφικά που βλέπουμε είναι οκ. Απλά οκ. Δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά ούτε και ανεπιθύμητα ή προβληματικά. Σίγουρα η εμφάνιση των παιχτών δεν υφίσταται στο απόλυτο, όμως η προσέγγιση της ομάδας ανάπτυξης του τίτλου έρχεται αρκετά κοντά. Τα γήπεδα και η ατμόσφαιρα είναι σε έναν αρκετά καλό βαθμό, ενώ μπορώ να πω πως με ενόχλησαν λίγο αυτοί οι στατικοί, “διακοσμητικοί” άνθρωποι που υπήρχαν μέσα στο court, χωρίς να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Μιλάω για τα ball boys, για τους κριτές πίσω από κάθε παίχτη κτλ. Σε πραγματικές συνθήκες για παράδειγμα, όταν μια μπάλα “κολλάει” στο φιλέ στο κέντρο, σηκώνεται άμεσα ένα ball boy, τρέχει να την πιάσει και περνάει από την άλλη μεριά του court. Στο παιχνίδι δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αφού τα ball boys στέκονται ακίνητα, έχουμε ένα σύντομο cut scene και συνεχίζεται το παιχνίδι κανονικά. Παρ’ όλα αυτά, εντυπωσιακή μου φάνηκε η όλη εμπειρία των γηπέδων, μιας και έχουμε εναλλαγή σε διάφορα γήπεδα ανά τον κόσμο, αλλά και ημέρας και νύχτας.

Tennis World Tour 2

Ασφαλώς, μέσα στο παιχνίδι θα βρούμε πολλά μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου τένις, όπως αυτά των Federer, Tsitsipas, Nadal, Thiem, Medvedev, Sharapova και άλλα. Τα πρόσωπα των παιχτών αυτών ήταν αρκετά κοντά στα πραγματικά, ενώ οι εκφράσεις που έπαιρναν όταν κέρδιζαν ή έχαναν μια μπαλιά δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή. Τα animations των χαρακτηριστικών του προσώπου, αλλά πολλές φορές και αυτά των κινήσεων του σώματος σίγουρα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά, ενώ μπορούσαν να λάβουν πολλές βελτιώσεις.

Tennis World Tour 2

Το Tennis World Tour 2 είναι ένα παιχνίδι που μου προσέφερε κάποιες ώρες διασκέδασης και σίγουρα θα μπορούσα να παίξω αρκετές ώρες ακόμα, τις στιγμές που θέλω να χαλαρώσω στον καναπέ μου. Προτείνεται για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν ένα παιχνίδι προσομοίωσης αθλήματος, αλλά σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει αρκετά τους απαιτητικούς gamers και πόσο μάλλον τους γνώστες του αθλήματος. Ελπίζω στο μέλλον, η AI, οι κινήσεις και η απόκριση του παιχνιδιού να βελτιωθούν ώστε να έχουμε έναν πιο ολοκληρωμένο τίτλο.