Το Bad Dream: Coma είναι ένα παιχνίδι που έχει ως πρώτη ημέρα κυκλοφορίας την 9η Μαρτίου του 2017. Το παιχνίδι έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Desert Fox, ενώ έχει γίνει publish από την Ultimate Games S.A. Πρόκειται για ένα horror παιχνίδι που είναι βασισμένο στην τεχνική του point and click.

Ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με το παιχνίδι τέσσερα χρόνια μετά, είναι γιατί μόλις πριν λίγες μέρες έγινε διαθέσιμο για τις κονσόλες νέας γενιάς Xbox Series X και Xbox Series S. Δοκίμασα το Bad Dream: Coma στο πιο μικρό Xbox Series S και τουλάχιστον ως προς τον τεχνικό τομέα και την απόκριση του παιχνιδιού στην κονσόλα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Άλλωστε, εκ πρώτης σκέψης δεν θα περίμενα σίγουρα να αντιμετωπίσω προβλήματα σε ένα point and click παιχνίδι, γιατί τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα ως προς την βαθμολογία του.

New game

Ο τίτλος της Desert Fox, λοιπόν, συνδέει ένα πανέμορφο, κατά την γνώμη μου, γραφικό περιβάλλον με πολλά ατμοσφαιρικά στοιχεία, με μια αξιοπρεπέστατη αυθεντική μουσική και ειδικά εφέ, ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα horror παιχνίδι που σε κρατάει σε αγωνία όχι τόσο με την ιστορία του ή με κυνήγι φαντασμάτων, αλλά με τον ήχο του και τις πανέξυπνες πινελιές στην πλοκή του.

Bad Dream: Coma

Όντας point and click τα γραφικά που μπορούμε να δούμε είναι πολύ περιορισμένα, αλλά αυτό το ελεύθερο και κάπως ατημέλητο στυλ εμένα μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Όποτε χρειαζόταν το παιχνίδι σκοτείνιαζε ή έδινε ανάλογο ύφος, ενώ η μουσική ακολουθούσε πάντα άρτια το οπτικό αποτέλεσμα ώστε να προκύψει ο ανάλογος πανέμορφος συνδυασμός.

Graveyard

Το παιχνίδι έχει μια “μη γραμμική” ιστορία, που σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα και μοναδικό καλούπι. Ο παίχτης καθ’ όλη την διάρκεια του gameplay του καλείται να πάρει αποφάσεις και να πράξει ανάλογα, πράγμα που αλλάζει και την ροή των πραγμάτων αλλά και το ίδιο το τέλος του τίτλου. Μάλιστα, όταν βλέπω σε ένα μικρό παιχνίδι από ένα indie studio να υπάρχουν και διαφορετικές περιπτώσεις τέλους, τότε ενθουσιάζομαι ακόμα περισσότερο. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, το τέλος του εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει ο παίχτης, και έτσι μπορεί να καταλήξει να έχει ένα Good(καλό), Neutral(ουδέτερο) ή Bad(κακό) τέλος. Στην δική μου περίπτωση, αν μη τι άλλο, το κακό τέλος είναι αυτό που έφτασε στην οθόνη μου.

Bad Dream: Coma Status

Σίγουρα λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ασχοληθεί κάποια στιγμή της ζωής μας με ένα point and click παιχνίδι, ειδικά σε κινητά τηλέφωνα. Αν είχατε μια επιλογή για την έκδοση του Xbox ή ακόμα και των PC, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα το Bad Dream: Coma. Κατά την διάρκεια του gameplay σου, μπορείς να συλλέγεις αντικείμενα τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα στην πορεία ή απλά υπάρχουν για να σου κάνουν την ζωή πιο δύσκολη. Σαν indie τίτλος δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος, ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερο σε διάρκεια από όσο περίμενα και εγώ εξ αρχής.

Ως αποτέλεσμα αυτού βέβαια, ήταν κάπου προς το τέλος του τίτλου να αρχίσω να κουράζομαι από την τόση αναζήτηση αντικειμένων και επίλυση γρίφων. Αν και για να είμαι πιο αντικειμενικός, αυτό που ίσως με κούρασε περισσότερο είναι η παντελής έλλειψη βοηθειών μέσα στο παιχνίδι. Φαίνεται πως η Desert Fox είναι αρκετά αυστηρή στο συγκεκριμένο θέμα και δεν θέλει να πάρει τον παίχτη από το χέρι. Άλλωστε, κάτι τέτοιο ίσως και να προκαθόριζε την πορεία του παιχνιδιού και προφανώς το τέλος του, οπότε εν μέρει δικαιολογείται και η εταιρεία.

Find the Difference

Στα περισσότερα point and click παιχνίδια που έχουμε παίξει όλοι μας, για να μην πω σχεδόν σε όλα, σπάνια θυμάμαι τον κεντρικό χαρακτήρα να πληγώνεται ή να αιμορραγεί εξαιτίας των αποφάσεών του. Στο Bad Dream: Coma όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά αφού όπως είπαμε οι αποφάσεις του παίχτη αλλάζουν και τον ρου της ιστορίας. Έτσι, από ένα σημείο και μετά βρέθηκα να είμαι πληγωμένος μέσα στο παιχνίδι και να πρέπει να βοηθήσω τον εαυτό μου να φτάσει ως το τέλος. Στην αρχή τα πράγματα μπορεί να ήταν πιο απλά, χάνοντας κάποια από τα δάχτυλα του ενός χεριού μου ή έχοντας βδέλλες κολλημένες πάνω μου ρουφώντας το αίμα μου όσο περνούσε η ώρα, ενώ αργότερα κατέληξα να χάσω και το ένα μου μάτι. Τα λάθη πληρώνονται, που λέει και ο σοφός λαός…

Bad Dream: Coma

Για να συνοψίσουμε, το Bad Dream: Coma είναι ένα αξιοπρεπέστατο indie παιχνίδι, που έχει να δώσει πολλά με τον δικό του τρόπο. Δεν πρόκειται για κάποιον ΑΑΑ τίτλο που θα εντυπωσιάσει με τα γραφικά του ή την παρουσία των ηθοποιών και των voice over τους, ωστόσο με το δικό του γραφικό στυλ και την άρτια μουσική υπόκρουση καταφέρνει να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Σίγουρα αξίζει να επενδύσει κανείς τον χρόνο του, αν θέλει να παίξει κάτι εναλλακτικό και να “παιδέψει” το μυαλό του.

Μπορείτε να βρείτε το παιχνίδι στο Steam μόλις στα 8,99€ από εδώ ή μέσω του Nintendo shop από εδώ.