Για πολλούς ανθρώπους, ο κόσμος των smartphones έχει δύο παίκτες: Samsung Galaxy και Apple iPhone. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κόσμος της τεχνολογίας σταματά και κοιτάζει κάθε φορά που η Samsung και η Apple έχουν κάτι να μας δείξουν. Αυτό έγινε και φέτος με την ανακοίνωση της νέας σειράς Galaxy της Samsung που μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί επετειακό μοντέλο για την συμπλήρωση των δέκα χρόνων κυκλοφορίας της σειράς. Έχω στα χέρια μου το Samsung Galaxy S10 Plus και θα μιλήσουμε αναλυτικά για τα πάντα.

 

Ο σχεδιασμός του Samsung Galaxy S10 Plus φαίνεται οικείος με την πρώτη ματιά. Αυτό οφείλεται στο ότι η Samsung έχει κρατήσει τον βασικό σχεδιασμό από το Galaxy S6 και χρόνο με το χρόνο κάνει κάποιες αλλαγές. Έτσι και με το S10 Plus ο σχεδιασμός είναι πολύ κοντά με εκείνον του S9 Plus.

Το πλαίσιο αλουμινίου είναι λεπτότερο από αυτό του S9 Plus, ενώ η υπόλοιπη συσκευή καλύπτεται από γυαλί Gorilla 6, μπροστά και πίσω. Το μοντέλο που έχω στα χέρια μου είναι με 128GB αποθηκευτικού χώρου, 8GB RAM και το χρώμα του ονομάζεται “Prism White”. Οι εκδόσεις 512GB και 1TB έχουν κεραμική πλάτη, είτε λευκή είτε μαύρη.

Samsung Galaxy S10 Plus

Το Samsung Galaxy S10 Plus έχει διαστάσεις 157,6 x 74,1 x 7,8 χιλιοστά, είναι λίγο πιο κοντό, μικρότερο, αισθητά λεπτότερο και ελαφρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο πράγμα που του δίνει καλύτερη αίσθηση στο χέρι. Πράγματι, είναι εκπληκτική η αίσθηση στο χέρι αλλά εκείνοι με μικρότερες παλάμες θα το βρουν ακόμα τεράστιο. Όμως, η μείωση των στενών και των καμπυλωτών άκρων το κάνει πολύ άνετο ανεξάρτητα με το μέγεθος της οθόνης.

Samsung Galaxy S10 Plus

Εδώ να αναφέρω ότι το μεταλλικό φινίρισμα σε συνδυασμό με το γυαλί το κάνει αρκετά ολισθηρό, γι’ αυτό η θήκη για άλλη μια φορά είναι μονόδρομος. Στην αριστερή πλευρά, ο διακόπτης έντασης βρίσκεται πάνω από το ειδικό πλήκτρο για τον έξυπνο βοηθό της Samsung, το Bixby. Πατήστε αυτό και θα ξεκινήσετε αμέσως τον βοηθό, δίνοντάς σας γρήγορη πρόσβαση στις φωνητικές εντολές και στην οθόνη Bixby Today. Δυστυχώς, παρατήρησα ότι είναι πολύ εύκολο να πατήσω αυτό το πλήκτρο AI αντί για τον διακόπτη της έντασης ήχου.

Samsung Galaxy S10 Plus

Το αμετάβλητο από το πρώτο S τηλέφωνο πριν από μια δεκαετία είναι η παρουσία μιας υποδοχής ακουστικών 3,5 χιλιοστών, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεφώνου παράλληλα με τη θύρα USB-C. Η Samsung παραμένει ένας από τους λίγους κατασκευαστές τηλεφώνων που δεν έχει καταργήσει την τυπική υποδοχή, και αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι προσπαθεί επίσης να πουλήσει τα ασύρματα ακουστικά, Galaxy Buds χωρίς να ασχολείται με αυτό το σενάριο.

Η οθόνη αποτελεί το δυνατό χαρτί της Samsung για ακόμη μια χρονιά. Πρόκειται για μια Dynamic AMOLED 6,4 ιντσών, με ανάλυση QHD+ (1440×3040). Αυτό σημαίνει πως η πυκνότητα σε pixels φτάνει τα 522ppi. Οι 6,4 ίντσες την καθιστούν τη μεγαλύτερη οθόνη S τηλεφώνου μέχρι σήμερα. Από προεπιλογή, η ανάλυση της οθόνης είναι ρυθμισμένη σε Full HD+ (2280 x 1080) σε μια προσπάθεια της Samsung να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό φυσικά μπορούμε να το αλλάξουμε αλλά έχει μεγάλες επιπτώσεις στην διάρκεια της μπαταρίας.

Samsung Galaxy S10 Plus

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλαβαίνει κανείς ότι κοιτάει την καλύτερη οθόνη της αγοράς. Η φωτεινότητα, τα χρώματα, η ευκρίνεια της εικόνας, είναι όλα καταπληκτικά. Είναι επίσης το πρώτο τηλέφωνο (μαζί με το Galaxy S10) με υποστήριξη HDR10+ για εξαιρετική αντίθεση και χρώματα, ένα σημαντικό perk αν παρακολουθείτε ταινίες στο τηλέφωνό σας. Ένα μειονέκτημα που εντόπισα είναι όταν κρατά κάποιος τη συσκευή, πολλές φορές ακουμπά κατά λάθος η παλάμη σε κάποιο σημείο της οθόνης και έτσι δημιουργούνται τυχαία αγγίγματα που καμία φορά χαλάνε την εμπειρία χρήσης.

Κάτω από την οθόνη βρίσκεται πλέον ο υπερηχητικός σαρωτής δαχτυλικών αποτυπωμάτων. Η τεχνολογία υπερήχων σημαίνει επίσης ότι ο αισθητήρας θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και αν το δάχτυλό σας ή η οθόνη είναι υγρό ή κρύο, δύο σενάρια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τους οπτικούς σαρωτές. Όπως διαπίστωσα πράγματι δουλεύει κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Σε καθημερινή χρήση είχα κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες αλλά ήταν κατά πολύ λιγότερες από εκείνες με το Mate 20 Pro. Δουλεύει πολύ καλά και οι περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες οφείλονται στο γεγονός ότι ένας αισθητήρας κάτω από την οθόνη, δεν οριοθετεί που πρέπει να τοποθετήσουμε ακριβώς το δάχτυλο μας σωστά. Κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο με τους αισθητήρες που έχουμε συνηθίσει στο πίσω μέρος των συσκευών.

Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με στερεοφωνικά ηχεία. Το ένα ηχείο βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής και το δεύτερο είναι στο ακουστικό, πάνω από την οθόνη. Τα ηχεία αποδίδουν πάρα πολύ καλά, με πολύ υψηλή ένταση και πολύ καθαρό ήχο. Μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και χαρίζουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία είτε βλέπετε βίντεο ή ακούτε μουσική.

Ωστόσο, λίγο μπερδεμένα είναι τα πράγματα όσο αφορά στον επεξεργαστή του S10 Plus. Στις ΗΠΑ, το Galaxy S10 Plus είναι εφοδιασμένο με τον Snapdragon 855 της Qualcomm, ενώ στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου διαθέτει τον Exynos 9820 της Samsung. Σύμφωνα με δοκιμές που έχουν γίνει η έκδοση με τον Snapdragon είναι ελαφρώς πιο γρήγορη. Στα χέρια μου έχω την έκδοση με τον Exynos 9820.

Γίνεται επίσης το πρώτο τηλέφωνο που ενσωματώνει Wi-Fi 6 επόμενης γενιάς, το οποίο είναι τέσσερις φορές πιο γρήγορο από το πρότυπο 802.11ax. Θα πρέπει να προσφέρει μια αύξηση ταχύτητας 20% σε σύγκριση με το S9, αν και θα χρειαστείτε ένα νέο router για να χρησιμοποιήσετε πραγματικά αυτή τη δυνατότητα.

Φυσικά ένα από τα καινούρια χαρακτηριστικά του S10 Plus που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανένα είναι η οπή στην οθόνη όπου στεγάζεται η διπλή κάμερα. Στην αρχή με ενόχλησε και ένιωθα πως δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι έναν βαθμό είναι θέμα συνήθειας και προσωπικά το ξέχασα ότι υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις. Σε αυτό το θέμα προτιμώ τον σχεδιασμό που είχε όλα αυτά τα χρόνια η Samsung.

Τις φωτογραφικές δυνατότητες του τηλεφώνου αναλαμβάνει μια τριπλή κάμερα στο πίσω μέρος, με έναν αισθητήρα 12MP με ευρυγώνιο φακό διαφράγματος f/1.5-2.4, έναν αισθητήρα 12MP με τηλεφακό 2Χ διαφράγματος f/2.4. Ο τρίτος αισθητήρας είναι και αυτός που διαφοροποιεί την συσκευή από το περσινό μοντέλο, αφού είναι στα 16MP, πίσω από υπερευγώνιο φακό (x0.5), διαφράγματος f/2.2. Οι δύο πρώτες κάμερες έχουν Οπτικό Σταθεροποιητή Εικόνας (OIS). Στην πρόσοψη έχουμε διπλή κάμερα, με τον έναν αισθητήρα να είναι στα 10MP με φακό διαφράγματος f/1.9 και τον δεύτερο στα 8MP, με φακό διαφράγματος f/2.2, για υπολογισμό του βάθους πεδίου.

Οι πίσω κάμερες της συσκευής μπορούν να τραβήξουν HDR 10+ βίντεο, ενώ φτάνουν σε ανάλυση τα 4Κ@60fps. Οι εμπρόσθιες κάμερες μπορούν να τραβήξουν βίντεο 4Κ@30fps ενώ φυσικά σε όλες τις λειτουργίες της κάμερας υπάρχει η δυνατότητα χρήσης AI.

Κατατάσσεται στα κορυφαία τηλέφωνα για το 2019 και για τις φωτογραφικές του δυνατότητες και όχι άδικα. Οι φωτογραφίες σε καλό φωτισμό έχουν πάρα πολύ καλή ποιότητα, με πολλή λεπτομέρεια ακόμα και σε 100% ζουμ. Τα χρώματα είναι πολύ έντονα και οι φωτογραφίες βγαίνουν πολύ εντυπωσιακές. Σε χαμηλότερο φωτισμό έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα, που μπορεί να βελτιωθεί και άλλο με κάποιο update στο μέλλον.

Το Live Focus έχει επίσης βελτιωθεί για το Galaxy S10 Plus, με τη λειτουργία πορτρέτου της Samsung να προσφέρει τώρα μερικές διαφορετικές επιλογές. Εξακολουθεί να υπάρχει το τυπικό φαινόμενο θολώματος φόντου αλλά τώρα υπάρχουν δυο άλλες επιλογές. Το Spin and Zoom προσφέρει διαφορετικά εφέ θολώματος για πιο arty shots και το Color Point, το οποίο κρατά το θέμα σας στο προσκήνιο σε χρώμα, ενώ γυρίζει το φόντο ασπρόμαυρο.

Οι selfie κάμερες ίσως είναι οι καλύτερες αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι αρίστη με πολλή λεπτομέρεια εκτός από το χαμηλό φωτισμό, όπου τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς το λογισμικό επιχειρεί να εξομαλύνει επιθετικά τον θόρυβο, αν και φυσικά αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν περιορίζεται στα τηλέφωνα της Samsung.

Το βίντεο της συσκευής είναι εκπληκτικό, με ανάλυση 4Κ στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Όταν είμαστε σε αναλύσεις μέχρι 4Κ στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, μπορούμε να κάνουμε λήψη βίντεο HDR 10+. Η σταθεροποίηση είναι άψογη, ενώ έχουμε επιλογή να ενεργοποιήσουμε τον συνδυασμό οπτικής και ψηφιακής σταθεροποίησης για ακόμα πιο σταθερές λήψεις.

Η μπαταρία του Samsung Galaxy S10 Plus γίνεται η μεγαλύτερη που έχει χρησιμοποιηθεί για τη σειρά τηλεφώνων S της εταιρείας, με χωρητικότητα 4.100mAh. Με καθημερινή, μέτρια χρήση, συνδεδεμένο 24/7 wearable και ανοιχτό wifi, έβγαλε μιάμιση ημέρα περίπου στα χέρια μου. Ικανοποιητική απόδοση θα έλεγα αλλά εάν επιλέξετε να αλλάξετε την ανάλυση της οθόνης από Full HD + σε QHD + τότε η διάρκεια ζωής μειώνεται δραματικά. Η νέα τεχνολογία Wireless PowerShare της Samsung μετατρέπει το πίσω μέρος του S10 Plus σε ένα φορητό ασύρματο φορτιστή όπως είδαμε και στο Mate 20 Pro.

Το Samsung Galaxy S10 Plus δεν έχει τεράστιες διαφορές από το προηγούμενο μοντέλο. Βέβαια η Samsung πήρε ένα ήδη κορυφαίο κινητό και το έκανε ακόμα καλύτερο. Μιλάμε σίγουρα για το καλύτερο Samsung κινητό μέχρι σήμερα, γεμάτο τεχνολογία που δύσκολα θα βρει κάποιος κάτι να του λείπει, με κύριο χαρακτηριστικό την καλύτερη με διαφορά οθόνη της αγοράς. Το μεγάλο αγκάθι είναι η τιμή που πλέον έχει καθιερωθεί η κατηγορία των 1000+ ευρώ για τις premium συσκευές. Εάν κάποιος θέλει να το αποκτήσει θα πρέπει να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.039 ευρώ.