Μια σημαντική λύση για τον περιορισμό της αρνητικής επίδρασης των καυσίμων στο περιβάλλον φαίνεται πως βρήκαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς χρησιμοποίησαν διοξείδιο του άνθρακα ως καύσιμο για κινητήρα jet. Αυτό θεωρητικά μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει αεροσκάφος με μηδενικά καυσαέρια.

Ουσιαστικά, η διαδικασία που εφαρμόστηκε αντιστρέφει τη διαδικασία της καύσης του καυσίμου, βασιζόμενη στη μέθοδο της οργανικής καύσης. Η ομάδα θέρμανε ένα μείγμα από κιτρικό οξύ, υδρογόνο και καταλύτη σιδήρου, μαγνησίου και καλίου για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμο, ικανό να κινήσει ένα αεροσκάφος με τουρμποκινητήρα jet.

Η διαδικασία αυτή είναι φθηνή και σχετικά απλή. Για παράδειγμα, είναι αρκετά φθηνότερη από τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν σε καύσιμη ύλη το υδρογόνο και το νερό.

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για να φτάσει να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος το καύσιμο αυτό. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο εργαστήριο παρήγε μερικά μόνο γραμμάρια, την ώρα που όπως αντιλαμβανόμαστε, η ποσότητα που απαιτείται είναι τεράστια. Η δυσκολία παρουσιάζεται κυρίως στη συγκέντρωση των απαιτούμενων ποσοτήτων άνθρακα, με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον, ώστε να μην ακυρωθεί το πλεονέκτημα που δίνει αυτό το καύσιμο.

Ωστόσο, αυτή ενδεχομένως να είναι η καλύτερη λύση που έχουν στα χέρια τους οι αεροπορικές αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση τουλάχιστον με τα ηλεκτρικά αεροσκάφη και τα εναλλακτικά καύσιμα. Μένει να δούμε κατά πόσο θα γίνει προσπάθεια για μαζική παραγωγή και δοκιμή του νέου καυσίμου.