fbpx

6 Κλασσικά Λειτουργικά Συστήματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το Browser σου

Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα λειτουργικό σύστημα είναι πραγματικά “καλό”; Είναι απλό. Δεν περνά καν η σκέψη από το μυαλό σου. Το 2021, οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε είτε Windows 10 είτε Mac OS, δύο λειτουργικά συστήματα που το 99% των περιπτώσεων απλά δουλεύουν κανονικά, χωρίς να εμποδίζουν τους χρήστες από τις καθημερινές τους εργασίες. Το user-interface τους είναι απλό, εύχρηστο και γρήγορο, ενώ τα διάφορα σφάλματα που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Παρ’ όλο που τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, μερικές φορές υπάρχουν στιγμές που νοσταλγούμε το παρελθόν και θέλουμε να βιώσουμε ξανά αυτές τις στιγμές, από ένα “retro” point of view. Και όχι, δεν αναφέρομαι σε αυτούς που επιμένουν να χρησιμοποιούν ακόμα Windows 7, ή ακόμα χειρότερα, XP.

Συνήθως η λύση σε αυτό το θέμα θα ήταν η δημιουργία μιας εικονικής μηχανής, ή αλλιώς virtual machine, αλλά δεν έχουν όλοι την όρεξη ή την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει και μία άλλη λύση για όσους ψάχνουν αυτήν την μικρή δόση νοσταλγίας μέσω του software emulation από το browser τους.

Ξεκινώντας από το OS που έθεσε ίσως κάποιες αρχές στο τι εστί “γραφικό περιβάλλον”, το 1984 η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο Macintosh (ή αλλιώς Mac) το οποίο λίγο αργότερα εξελίχθηκε σε μία πλήρη σειρά προϊόντων. Ήταν ένας αρκετά πρωτοποριακός υπολογιστής που μάλιστα ήταν ο πρώτος υπολογιστής με γραφικό περιβάλλον (GUI) που προοριζόταν για μαζική αγορά.

Το συγκεκριμένο emulator τρέχει ένα demo της έκδοσης 7.0.1 και περιλαμβάνει τρία από τα χαρακτηριστικότερα προγράμματα της εποχής του, τα MacPaint, MacDraw και Kid Pix.

Την ίδια στιγμή που η Apple και η Commodore πάλευαν μανιωδώς για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας με τις σειρές των Macintosh και των Amiga αντίστοιχα, η IBM έγινε γρήγορα ο κατασκευαστής με την μεγαλύτερη επιρροή στην αγορά και το φαβορί όλων με την πασίγνωστη PC σειρά. Ναι, κάποτε το “PC” ήταν αναφορά σε μια συγκεκριμένη συσκευή, όχι σε μια ολόκληρη κατηγορία προϊόντων.

Τα πρώτα IBM PC κυκλοφόρησαν το 1981, αλλά το παραπάνω emulation του PC DOS 5 τρέχει την αναβάθμιση του 1986, που κυκλοφόρησε με το IBM PC XT 286. Το XT 286 είχε 640KB RAM, 20MB αποθηκευτικού χώρου και έναν επεξεργαστή με αστρονομικές ταχύτητες που άγγιζαν…τα 6MHz.

Αργότερα το 1991, το PC DOS 5 κυκλοφόρησε σαν αυτόνομο προϊόν, σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στην ιστορία του. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως αυτή ήταν η τελευταία έκδοση του DOS για την οποία η IBM συνεργάστηκε με τη Microsoft.

Το συγκεκριμένο emulation περιλαμβάνει τρία από τα κλασσικότερα παιχνίδια της εποχής αυτής που αξίζει να δείτε: Το πρώτο Civilization, το Monkey Island και φυσικά το Wolfenstein 3D.

Μιας και είμαστε στο θέμα της ιστορίας του αγαπημένου μας (ή και όχι) μήλου, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου Mac η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο του sequel: Το Macintosh Plus.

Με την αρχική του τιμή να ξεκινά από τα $2.600 (αποδεικνύοντας ότι οι ίσως φουσκωμένες τιμές δεν είναι νέα επινόηση της εταιρείας). Το Macintosh Plus ήταν εξοπλισμένο με 1MB RAM (υποστηρίζοντας μέχρι 4), ένα 800KB floppy disk drive και υποστήριζε μέχρι και 7 περιφερειακές συσκευές συνδεμένες ταυτόχρονα, top-of-the-line specs για την εποχή του.

Το 1986 οι υπολογιστές της Apple είχαν αρκετά περισσότερες εφαρμογές προεγκατεστημένες. Κάποιες από αυτές που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο emulation είναι το Risk, το Cannon Fodder και το Shufflepuck.

Κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση το 1985, το Windows 1.01 ήταν η πρώτη έκδοση του OS του Bill Gates, διαθέσιμη για το ευρύ κοινό. Όπως και αρκετές μεταγενέστερες εκδόσεις του, το Windows 1.0.1 ήταν ουσιαστικά ένα γραφικό περιβάλλον που έτρεχε πάνω στο Microsoft DOS και ουσιαστικά έτρεχε σαν οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα σε αυτό, παρ’ όλο που χρησιμοποιούσε ξεχωριστά drivers για τις περιφερειακές συσκευές, κάρτες οθόνης, εκτυπωτές και άλλα.

Μερικά από τα προγράμματα που περιλάμβανε ήταν τα Calculator, Calendar, Clipboard Viewer, Clock, Notepad, Paint, Reversi, Cardfile, Terminal και Write, εκ των οποίων όλα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο emulation.

Το 1992, έναν χρόνο μετά την λήξη της συνεργασίας μεταξύ IBM και Microsoft, η δεύτερη κυκλοφόρησε το Windows 3.1 το οποίο αντικατέστησε την έκδοση 3.0

Παρ’ όλο που οι δύο αυτές εκδόσεις είχαν παρόμοιο όνομα, το Windows 3.1 είχε τρομερές βελτιώσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η εισαγωγή του συστήματος TrueType για τις γραμματοσειρές, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να χρησιμοποιούν διαφορετικές γραμματοσειρές και γλώσσες πολύ πιο εύκολα. Αυτή η τεχνολογία μάλιστα, χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Το Windows 3.1 είχε τρεις προεγκατεστημένες γραμματοσειρές που θα καθόριζαν τη γενικότερη αισθητική του συστήματος για χρόνια: Arial, Courier New και Times New Roman.

Πέραν, όμως, αυτών των βαρετών λεπτομερειών η έκδοση 3.1 περιλάμβανε πρωτοποριακά για την εποχή features, όπως το drag-and-drop σύστημα για τα εικονίδια, η υποστήριξη ποντικιού σε εφαρμογές DOS και το Program Manager.

Εν τέλει το Windows 3.1 αντικαταστάθηκε από το Windows 95, όμως το support από τη Microsoft τελείωσε το 2008, 16 ολόκληρα χρόνια μετά από την κυκλοφορία του.

Τέλος, ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα λειτουργικά συστήματα της δεκαετίας, το Windows 95 κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1995 και καθόρισε κάποια από τα θεμέλια για τον σχεδιασμό, την εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας του λογισμικού γενικότερα.

Εδώ ήταν που χαρακτηριστικά όπως το taskbar και το Start Menu πρωτοεμφανίστηκαν, ενώ ταυτόχρονα στο παρασκήνιο, ήταν η πρώτη φορά που το Windows σαν λειτουργικό σύστημα δεν στηριζόταν στο MS-DOS για την πρόσβαση σε αρχεία ή στον δίσκο.

Gaming PC Builds
guest
0 ΣΧΟΛΙΑ
Feedbacks
Εμφάνισε όλα τα σχόλια
Eneba Many GEOs

READ MORE

FIND US ON

6,485FansLike
727FollowersFollow
287FollowersFollow
1,950SubscribersSubscribe