Η Google δεν θα μπορούσε να λείπει από το Λας Βέγκας, στα πλαίσια της CES για το 2020. Η παρουσίασή της ωστόσο αφορούσε την Google Assistant, η οποία πλέον μπορεί να διαβάσει ολόκληρα άρθρα σε 42 διαφορετικές γλώσσες.

Ο τρόπος χρήσης της

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης, είναι να πει “Hey Google, read this”, κατά την περιήγηση του σε κάποιο άρθρο. Εκείνη την στιγμή η βοηθός της Google, θα αρχίσει να διαβάζει το άρθρο στην γλώσσα που βρίσκεται.

Αναλυτικά με την νέα τεχνολογία

Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μας φαίνεται κοινή με παρόμοιες εφαρμογές που πράττουν το ίδιο. Η Google όμως, εξηγεί πως η διαφορά βρίσκεται τον τρόπο ανάγνωσης της ψηφιακής βοηθού. Τόσο ο φυσικός τρόπος ανάγνωσης, όσο και η χρήση γραμματικής της εκάστοτε γλώσσας, κάνει την Google Assistant ξεχωριστή.

Αναλυτικά, η ψηφιακή βοηθός λειτουργεί με διαδοχικά βήματα. Αρχικά θα διαβάσει την πρόταση και ύστερα θα την αναγνώσει σε εμάς με μια πιο φυσική ανθρώπινη φωνή. Θα χρησιμοποιεί την γραμματική, τις παύσεις και τα σημεία στίξης, όπως δηλαδή θα ακούγαμε και ένα audiobook.

Μέχρι στιγμής, η λειτουργία δεν έχει τελειοποιηθεί. Έτσι, κατά την χρήση της, μπορεί ενώ διαβάζει το κείμενο, να προσφωνήσει ασυνάρτητες φράσεις.

Google Duplex

Κάτι κοντινό στην νέα λειτουργία που αναφέρουμε είναι το Duplex, μια τεχνολογία που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση για την χρήση της “ανθρώπινης” φωνής. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση έκανε για την δυνατότητα συνεννόησης με άλλους ανθρώπους. Αυτό είχε ως κύριο σκοπό την κράτηση σε εστιατόριο ή κλείσιμο ραντεβού σε κομμωτήριο.

Το AI της είχε σχεδιαστεί με βάση την ανθρώπινη ομιλία, αφού μπορούσε να χρησιμοποιήσει λεκτικά τικ όπως το “uh” και το “um”. Ο ρυθμός ομιλίας έμοιαζε με ενός πραγματικού ατόμου, καθώς έκανε παύσεις πριν απαντήσει και επιμήκυνε ορισμένες λέξεις. Πράγμα που γινόταν για να κερδίσει χρόνο (σαν να ήθελε) να σκεφτεί.

Ωστόσο, το Duplex δεν άργησε να έρθει και στα smartphones και μέχρι στιγμή καμία ψηφιακή βοηθός δεν έχει μια τόσο καινοτόμα λειτουργία.

Σκοπός της

Έτσι η Google θεωρεί σημαντική την εισαγωγή νέων λειτουργιών, θέλοντας να φτάσει και να ανταγωνιστεί τις ψηφιακές βοηθούς που έχουν πολλά άτομα στο σπίτι. Μία από αυτές είναι η Alexa της Amazon. Οπού με βάση τα παραπάνω, η Google πιστεύει πως μπορεί να την κερδίσει.

Παρ’όλα αυτά, η νέα λειτουργία της Google Assistant, παραμένει άγνωστο το πότε θα είναι διαθέσιμη στα κινητά μας τηλέφωνα. Ωστόσο, κάποιες λειτουργίες ακόμα που εργάζεται ο κολοσσός, είναι ένα είδος autoscroll-down κατά την ανάγνωση της Assistant, αλλά και ένα auto-highlight text.

Αυτό μας δείχνει ξανά, πως η Google δεν θέλει να δώσει μια λειτουργία που θα μοιάζει απλουστευμένη στα μάτια του κόσμου. Αλλά μια λειτουργία που θα έχει πολλές βοηθητικές υπολειτουργίες πάνω σε αυτήν.

Για περισσότερα άρθρα που αφορούν την CES 2020, πατήστε εδώ.

'Ακης, όχι ο Πετρετζίκης. Αυτός είναι για να σου πει καμιά συνταγή, εγώ θα σου μιλήσω για PC. Αυτός θα σε κάνει να πεινάσεις (μπορεί και να χορτάσεις), από εμένα άρθρα θα διαβάσεις και αμα δεν σου αρέσουν... Να πας να το κοιτάξεις.