Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την Volkswagen μέσω των επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων τους, πράγμα λογικό, έχοντας υπόψιν ότι είναι κατά κύριο λόγω μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη. Όμως η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια ο κολοσσός της αυτοκίνησης ασχολείται με εκατοντάδες “side projects”, ειδικά μετά από το γνωστό dieselgate σκάνδαλο, το οποίο την πίεσε να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε νέες τεχνολογίες.

Έτσι, καθώς το τεχνολογικό ενδιαφέρον της εταιρείας μεγάλωνε υιοθετούσε όλο και περισσότερες νέες τεχνολογίες στις εγκαταστάσεις της, με μία από αυτές να είναι οι κβαντικοί υπολογιστές. Ακόμα και σαν ιδέα ο κβαντικός υπολογιστής παραμένει ως κάτι που ανήκει σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως όσον αφορά στην Volkswagen, είναι απλά ένα ακόμα εργαλείο που τους βοηθά στο να εξελιχθούν. Η γερμανική εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το 2016 και μάλιστα έχουν συνδυάσει την τεχνολογία αυτή με διάφορα άλλα project. Για παράδειγμα κάποια από αυτά τα project σχετίζονται με την δρομολόγηση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, την βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρείας και του καθορισμού των καλύτερων θέσεων για την τοποθέτηση δημόσιων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, ακόμη και τον καθορισμό των τιμών για τα προϊόντα τους.

Σε μία δήλωση ο διευθυντής της Volkswagen Group Data, Florian Neukart, είπε:

Όλα όσα μαθαίνουμε τώρα μπορούν να μας δώσουν ένα πλεονέκτημα στο μέλλον. Ορισμένα ερωτήματα και προκλήσεις σε τομείς όπως η επιστήμη των υλικών μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω της κβαντικής πληροφορικής. Σε άλλους τομείς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο με την χρήση κλασσικών υπολογιστών θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επιλυθεί και να το λύσουμε σε λιγότερο από μία μέρα.

Όλα αυτά για μερικούς ίσως φαίνονται λίγο τραβηγμένα και ίσως ανούσια, όμως η αλήθεια είναι πως η Volkswagen πιστεύει πως υπάρχει πραγματική ουσία πίσω από όλες αυτές τις επενδύσεις στον χώρο των κβαντικών υπολογιστών, όπως εξάλλου τόνισε και ο Neukart “Δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε έρευνα, απλά για χάρη της έρευνας. Σκοπεύουμε να φέρουμε αυτή την τεχνολογία στον πραγματικό κόσμο“.

Επίσης, αξίζει να έχουμε στο νου μου πως καθώς οι κβαντικοί υπολογιστές γίνονται ευρύτερα διαδεδομένοι με το πέρασμα του χρόνου, η πρώιμη επένδυση της Volkswagen και η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να τους δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα τόσο στο κοντινό όσο και στο μακρινό μέλλον.