Ένας από τους καλύτερους κινητήρες όλων των εποχών, με τον αξιολάτρευτο ήχο που τραγουδούσε στα αυτιά των petrolheads, δεν ήταν άλλος από τον Busso V6 της Alfa Romeo. Ο κινητήρας αυτός σχεδιάστηκε από τον Giuseppe Busso, ο οποίος απεβίωσε λίγες μέρες μετά την οριστική διακοπή της παραγωγής του κινητήρα του στο εργοστάσιο στο Arese.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, o V6 είχε μπει σε διάφορα μοντέλα της Alfa Romeo και σε διάφορες χωρητικότητες, από 2 έως 3,2 λίτρα. Αυτό λοιπόν το χαρακτηριστικό, είναι που καθιστά τον κινητήρα Busso ιδανικό για ένα project αναβίωσης παλαιών αυτοκινήτων, ή όπως έχουμε μάθει να τα αποκαλούμε, restomods, προσφέροντας ανεπανάληπτη δύναμη αλλά και vintage εξαιρετικό ήχο. Δεν μιλάμε γενικώς αλλά αναφερόμαστε ειδικά στην Lancia Aurelia την οποία ανέλαβε να αναβιώσει η βρετανική εταιρεία Thornley Kelham, υπό την κωδική ονομασία European CSL.

Lancia Aurelia European CSL

Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είναι εξ ολοκλήρου το τελικό αυτοκίνητο καθώς χρησιμοποιεί μία αναβαθμισμένη έκδοση του V6 κινητήρα της Lancia, ο οποίος παράγει 220 ίππους. Η ιπποδύναμη αυτή είναι ήδη διπλάσια από ότι μία κλασική Aurelia θα μπορούσε να διαχειριστεί, ωστόσο ο κινητήρας Busso που θα τοποθετηθεί στο τελικό στάδιο θα οδηγήσει αυτό το restomod ένα βήμα παρακάτω.

Μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί η πιο σκληροπυρηνική έκδοση του Busso, αυτή των 3,2 λίτρων με ισχύς άνω των 300 ίππων. Η Aurelia European CSL θα κινείται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων. Θα είναι εξαιρετικά γρήγορη χάρη στο νέα αλουμινένιο πλαίσιο το οποίο μειώνει το βάρος κατά 75 κιλά, στα 1.100 κιλά συνολικά.

Lancia Aurelia European CSL

Ακόμα και αν το υπόλοιπο αυτοκίνητο έμενε ως έχει, αυτή η αναλογία ισχύος-βάρους καθιστά την Aurelia European CSL ένα όχημα που θα προσφέρει πραγματικά απολαυστική οδήγηση. Το πράγμα όμως δεν περιορίζεται στην κινητήρια ισχύς καθώς αναβαθμισμένα θα είναι και τα φρένα, το τιμόνι καθώς επίσης και το σύστημα αναρτήσεων. Η Thornley Kelham προσθέτει επίσης ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης.

Η καμπίνα της CSL θα εξακολουθεί να προσφέρει μια πλήρως ρετρό εμπειρία, αλλά με πολλές μοντέρνες πινελιές, όπως η επένδυση Alcantara και ο κλιματισμός. Το εσωτερικό μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τα γούστα του πελάτη με διάφορες επιλογές καθισμάτων, ταμπλό και επένδυσης που προσφέρονται.

Lancia Aurelia European CSL

Η τιμολόγηση δεν αναφέρεται στο δελτίο τύπου, αλλά καθώς χρειάζονται 5.000 ώρες για να φτιαχτεί ένα από αυτά ξεκινώντας με ένα άδειο πλαίσιο μιας Aurelia, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό project. Θα κατασκευαστούν μόλις 3 European CSL.