Το κανάλι του YouTube, Driven Media, έχει ξεκινήσει να κατασκευάζει τα δικά του ελαστικά χωρίς αέρα και τα θέτει σε δοκιμή.

Οι έννοιες των ελαστικών χωρίς αέρα, ή μη πνευματικών ελαστικών, περιλαμβάνουν το πέλμα ενός πνευματικού ελαστικού με πλαστικές ή σύνθετες δομές αντί του αέρα για να υποστηρίζουν το βάρος του οχήματος. Η παραγωγή ενός ελαστικού χωρίς αέρα με συγκρίσιμες επιδόσεις και μακροζωία με τα συμβατικά ελαστικά έχει αποδειχθεί δύσκολη και ο γενικότερος τομέας ερευνάται συνεχώς.

Driven Media μη πνευματικά ελαστικά

Τα μη πνευματικά ελαστικά που κατασκεύασε η Driven Media είναι αναμφισβήτητα χαμηλού τεχνολογικού επιπέδου. Αποτελούνται από ένα σετ σιδερένιων ζαντών 14 ιντσών από ένα Ford Mondeo, εξοπλισμένα με πλαστικούς σωλήνες βιδωμένους γύρω από την περιφέρεια τις ζάντας, με ένα πέλμα συμβατικού ελαστικού τυλιγμένο γύρω από το εξωτερικό. Τα κενά μεταξύ των σωλήνων καλύπτονται με μικρότερους σωλήνες με στόχο την προσέγγιση ενός στρογγυλού τροχού. Πάνω από 300 παξιμάδια και μπουλόνια χρησιμοποιούνται για τη συγκράτηση των μη πνευματικών ελαστικών της Driven Media.

Για δοκιμή, τα ελαστικά αυτά, η μάλλον καλύτερα, ολόκληρος ο τροχός, φορέθηκε σε ένα Caterham Seven 270R. Ζυγίζει μόνο 550 κιλά χωρίς φορτίο και αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για τη δοκιμή του χειροποίητου αυτού σχεδιασμού.

Ο σχεδιασμός φαινόταν να είναι λειτουργικός. Κατά την οδήγηση στην πίστα δοκιμών και στους κανονικούς δρόμους, οι τροχοί συγκρατούνται, ρίχνοντας όμως μερικά παξιμάδια και μπουλόνια εδώ κι εκεί. Επιβιώνουν ακόμη και από προσκρούσεις υψηλής ταχύτητας και από ένα χτύπημα σε λακκούβα με ταχύτητα. Η ομάδα καταφέρνει ακόμη να κάνει και μερικά burnouts στις δοκιμές στη πίστα.

Ομολογουμένως, δεν είναι οι πιο στρογγυλοί τροχοί, ενώ έχουν σημαντικούς κραδασμούς ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες. Ο θόρυβος του δρόμου είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τα τυπικά ελαστικά της Caterham. Ωστόσο, αποδεικνύει ότι τα airless ελαστικά μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν ακόμα και στο σπίτι!