Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Hyundai ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αποσύρει τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Είπε, επίσης, ότι θα διακόψει τους ICE σε βασικές παγκόσμιες αγορές έως το 2040 στον δρόμο προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα. Σήμερα, η αδελφή μάρκα Kia κάνει μια αντίστοιχη ανακοίνωση ενώ αποκαλύπτει παράλληλα το Concept EV9 εν όψη της επίσημης παρουσίασής του στις 17 Νοεμβρίου.

Δεν θα κυκλοφορούν άλλα Kia με βενζίνη ή πετρέλαιο μέχρι το 2035 στην Ευρώπη, ενώ σημαντικές άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο θα στραφούν αποκλειστικά σε ηλεκτρικά οχήματα πέντε χρόνια αργότερα. Η νοτιοκορεάτικη μάρκα στοχεύει να πετύχει 100% μηδενικές εκπομπές παγκοσμίως έως το 2045, όχι μόνο όσον αφορά στα αυτοκίνητα, αλλά και στις εγκαταστάσεις παραγωγής.

Kia EV Only 2035

Εν τω μεταξύ, οι εγκαταστάσεις εκτός Νότιας Κορέας θα χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, ενώ οι εγχώριες εγκαταστάσεις τους θα μεταβούν επίσης στην πράσινη ενέργεια έως το 2040. Ο μετασχηματισμός έχει ήδη ξεκινήσει καθώς το εργοστάσιο της εταιρείας στη Σλοβακία χρησιμοποιεί μόνο πράσινη ενέργεια. Ένα ακόμη βήμα προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα θα γίνει τα επόμενα χρόνια, καθώς όλα τα οχήματα του στόλου της Kia θα είναι ηλεκτρικά έως το 2035.

Όσο για το Concept EV9, είναι ένα μεγάλο SUV που “ενσαρκώνει τη δέσμευση της Kia για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα” και είναι πιθανό να μεταμορφωθεί σε όχημα παραγωγής τα επόμενα χρόνια. Κάνει το ντεμπούτο του στις 17 Νοεμβρίου στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles, όπου θα μοιραστεί τα φώτα της δημοσιότητας με τον “ξάδερφό” του, το concept Hyundai SEVEN.

Kia EV Only 2035

Η Kia και η Hyundai είναι δύο από τις αμέτρητες πλέον μάρκες που έχουν ανακοινώσει τη σταδιακή απόσυρση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η Jaguar θα γίνει μια αμιγώς ηλεκτρική μάρκα μέχρι το 2025, ενώ το 2027 θα ακολουθήσει η Alfa Romeo. Η Lotus και η Opel θα κάνουν το ίδιο μέχρι το 2028. Η Ford θα ακολουθήσει το 2030 (μόνο για την Ευρώπη), και η Volvo έχει επίσης ορκιστεί να θέσει τέλος στις πωλήσεις αυτοκινήτων με ICE έως το 2030. Επίσης σε οκτώ χρόνια, η Bentley, η Rolls-Royce, η Mini και η Cadillac θα αποχαιρετήσουν για πάντα τα πιστόνια και τα καύσιμα.