Ύστερα από χρόνια γεμάτα διάφορα concepts, η Volkswagen κατέληξε στο ID.Buzz ως επίσημο συνεχιστή της ιστορίας που ξεκίνησε το Type 2 Microbus. Τίθεται σε παραγωγή το 2022 και εντάσσεται στην όλο και πιο αναπτυσσόμενη οικογένεια ηλεκτρικών οχημάτων της Volkswagen.

Ενώ πολλές τεχνικές λεπτομέρειες είναι ακόμα κρυφές από την γερμανική εταιρεία, έχουμε ήδη ένα σωρό από πληροφορίες που μαζεύτηκαν σταδιακά για το ID.Buzz, και τις οποίες σας παρουσιάζουμε εδώ στο Three Pixels Lab.

Volkswagen ID.Buzz

Τι μονάδα ισχύος θα χρησιμοποιεί το ID.Buzz;

Η Volkswagen δεν έχει ανακοινώσει επίσημα νούμερα και προδιαγραφές του ηλεκτροκινητήρα που θα στεγάζεται στο επερχόμενο βανάκι. Ωστόσο γνωρίζουμε πως όσο βρισκόταν σε concept στάδιο, το ID.Buzz τροφοδοτούνταν από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στους πίσω τροχούς αποδίδοντας 201 ίππους. Η μονάδα αυτή μπορεί να εξοπλιστεί με μπαταρίες από 48 έως και 111 kWh. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε μια αυτονομία έως και 550 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κύκλο WLTP.

Μία έκδοση με κίνηση στους τέσσερις τροχούς είναι πιθανό να έρθει και να χρησιμοποιεί έναν έξτρα κινητήρα στο μπροστινό μέρος, αποδίδοντας συνδυαστικά έως και 402 ίππους. Μία φήμη ήθελε επίσης το ID.Buzz να φέρει και επιλογή τοποθέτησης ηλιακού πάνελ στην οροφή για την φόρτιση των μπαταριών.

Πώς θα μοιάζει το ID.Buzz;

Η Volkswagen έδειξε πρόσφατα μια εικόνα του ID.Buzz κατά το ντεμπούτο του ID.5 που αποκαλύπτει ότι το μοντέλο παραγωγής είναι λίγο διαφορετικό από το αρχικό concept από τον Ιανουάριο του 2017. Η παραπάνω σύγκριση δείχνει την εικόνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αριστερά και το concept στα δεξιά. Το concept έχει ελαφρώς περισσότερες καμπύλες σε σύγκριση με την πιο γωνιώδης, ειδικά στο πίσω μέρος, έκδοση παραγωγής.

Στην Ευρώπη, η Volkswagen θα προσφέρει το ID.Buzz σε πολλές παραλλαγές. Θα υπάρχει μια τυπική έκδοση και ένα μοντέλο με μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών που θα προωθηθεί σε εταιρείες ταξί και υπηρεσίες κοινής χρήσης. Ένα εμπορικό φορτηγό θα είναι επίσης μέρος της σειράς. Ξεκινώντας το 2021, η Volkswagen άρχισε να δοκιμάζει το ID.Buzz χρησιμοποιώντας το σώμα παραγωγής. Αυτό έχει δώσει πολλές ευκαιρίες να δούμε το ελαφρώς καμουφλαρισμένο βαν σε εξέλιξη.

Τι είδους τεχνολογίες θα προσφέρει το ID.Buzz;

Στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρικών Συσκευών το 2018, η Volkswagen ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Nvidia για να ενσωματώσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας στο ID.Buzz. Το όχημα μπορεί να αναγνωρίσει τον ιδιοκτήτη και να ξεκλειδώσει αυτόματα τις πόρτες. Επίσης, υπάρχει αναγνώριση φωνής και χειρονομιών.

Η Volkswagen έδειξε δύο concepts για το μίνιβαν με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης, ένα εκ των οποίων ήταν ασθενοφόρο. Οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες έδειξαν ότι η εταιρεία δοκιμάζει και μια πραγματική έκδοση.

Πότε θα δούμε το ID.Buzz και πόσο θα κοστίζει;

Το νέο μίνιβαν θα κάνει το ντεμπούτο του στην Ευρώπη το 2022, με την Αμερική να ακολουθεί αρκετά αργότερα, πιθανώς και στις αρχές του 2024. Όσον αφορά στην τιμολόγησή του, δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση. Για σημείο αναφοράς, το ηλεκτρικό crossover ID.4 στην Ελλάδα ξεκινάει από 46.099 ευρώ, με το ID.Buzz να αναμένεται λίγο πιο ακριβό.