Η BMW παρουσίασε μια εντυπωσιακή καινοτομία στο νέο της μοντέλο iX Flow, κατά τη φετινή Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES). Έχει ενσωματώσει μια τεχνολογία που αλλάζει το χρώμα του αυτοκινήτου με το πάτημα ενός κουμπιού. Ένα μοντέλο παραγωγής του iX Flow θα είναι διαθέσιμο σύντομα, ωστόσο, τα οχήματα και τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν την τεχνολογία της βαφής που αλλάζει χρώμα δεν θα έρθουν στους εκθεσιακούς χώρους αντιπροσωπειών αυτοκινήτων για αρκετό καιρό.

Το μελάνι της βαφής αυτής είναι εμποτισμένο με μικροκάψουλες που έχουν πάχος σαν ανθρώπινη τρίχα. Οι λευκές χρωστικές μέσα σε αυτές τις μικροκάψουλες είναι αρνητικά φορτισμένες και οι μαύρες χρωστικές φέρουν θετικό φορτίο. Με εντολή χρήστη μετατοπίζει το ηλεκτρικό πεδίο γύρω από τις κάψουλες, σπρώχνοντας μερικές από τις χρωστικές στην επιφάνεια όπου αλλάζουν το χρώμα της βαφής. Η τεχνολογία είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε μαύρο, λευκό και μερικές αποχρώσεις του γκρι.

BMW iX

“Αυτή η τεχνολογία δίνει στον οδηγό την ελευθερία να εκφράσει διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς του”, σύμφωνα με τη Stella Clarke, η οποία ηγήθηκε του έργου εντός της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης στο Three Pixels Lab – Έξι συμβουλές φροντίδας για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων

Η εταιρεία φέρνει επίσης και πιο πρακτικές εφαρμογές. Δεδομένου ότι η λευκή βαφή αντανακλά το φως, θα μπορούσε να διατηρήσει τους εσωτερικούς χώρους πιο δροσερούς σε ζεστό καιρό. Αυτό θα μειώσει την ενέργεια που απαιτείται για τον κλιματισμό. Το μαύρο, αντίθετα, απορροφά το φως και θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα ισχύος που απαιτείται για να κρατήσει ένα όχημα άνετα ζεστό κατά τους χειμερινούς μήνες.

BMW iX

Περισσότερα για το επερχόμενο iX Flow της BMW και το επαναστατικό του χρώμα θα δούμε μέσα στο έτος.