Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε για την πρόθεση της EA να μετονομάσει τη σειρά παιχνιδιών FIFA. Αρχικά αυτό προκάλεσε έκπληξη, αλλά τελικά αρχίζει να διαφαίνεται η αιτία αυτής της σκέψης και δεν είναι άλλη από τις τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με αναφορά της New York Times, η δεκαετής συμφωνία της EA με τη FIFA ολοκληρώνεται το 2022 και οι διαπραγματεύσεις για επέκταση του συμβολαίου θα ολοκληρωθούν εντός του έτους που διανύουμε. Ωστόσο, διαπραγματεύσεις τουλάχιστον δύο ετών φαίνεται πως έχουν κολλήσει, με τη FIFA να ζητά αύξηση του κόστους της συμφωνίας σε περισσότερα από $1 δις για κάθε τετραετία που θα καλύπτει αυτή. Αυτό συνιστά υπερδιπλασιασμό των εσόδων της από την εν λόγω συμφωνία και φαίνεται πως η EA δεν προτίθεται να την καλύψει.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν κολλήσει μόνο στο ύψος του συμβολαίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει όσο αφορά στο τι θα καλύπτει το νέο συμβόλαιο. Η EA φαίνεται πως θέλει να εξερευνήσει νέους δρόμους, όπως τουρνουά video games, ψηφιακά προϊόντα όπως NFTs και άλλα, την ώρα που η FIFA θέλει να περιορίσει το κομμάτι αυτό, ώστε να εξερευνήσει η ίδια αυτές τις ευκαιρίες.

Να σημειώσουμε πως τίποτα δεν έχει τελεσιδικήσει και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ωστόσο, η EA είναι σαφές πως προετοιμάζει το έδαφος, ώστε να μπορεί να συνεχίσει χωρίς την αναγνωρισμένη άδεια της ομοσπονδίας. Επίσης, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η EA ανανεώνει το συμβόλαιό της με τη FIFPRO, γεγονός που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί χιλιάδες ονόματα και εμφανίσεις παικτών, καθώς και επίσημα πρωταθλήματα.