Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι PC Gamers είναι η ψύξη του υπολογιστή τους. Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, το φαινόμενο είναι πιο έντονο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε αναλυτικά τις μεθόδους ψύξης, πως επιτυγχάνονται και πότε είναι απαραίτητη η ψύξη του συστήματος.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά. Όταν ένα ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί, καταναλώνει ενέργεια. Η ενέργεια αυτή, σε ορισμένα σημεία μετατρέπεται σε θερμότητα. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφύγουμε κάθε είδους υπερθέρμανση και κατά συνέπεια δυσλειτουργία ή απώλεια, χρειαζόμαστε ψύξη. Τα κομμάτια ενός υπολογιστή είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Μια κάρτα γραφικών για παράδειγμα μπορεί να λειτουργεί και στους 80°C, ενώ αντίστοιχα ο άνθρωπος σε αυτούς τους βαθμούς δεν στέκεται. Από την άλλη, το ότι μια κάρτα μπορεί και λειτουργεί στους 80°C, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί και σωστά. Από ένα σημείο και μετά, εμφανίζεται το φαινόμενο thermal throttle και η κάρτα ξεκινά να υπολειτουργεί ή και να σταματά πλήρως την λειτουργία της. Ασφαλώς, όταν έχουμε να κάνουμε με ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα, δεν παίζουμε με την ψύξη τους και φροντίζουμε να παρέχουμε την μέγιστη δυνατή.

Πότε πρέπει να παρέχουμε ψύξη στον υπολογιστή;

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας ολοένα και περισσότεροι PC Gamers “στήνουν” το PC τους μόνοι τους. Κατά την αγορά κάθε κομματιού, ο χρήστης φροντίζει και για την ψύξη του συστήματός του. Συνήθως οι χρήστες προτιμούν καλές ψύξεις που παρέχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο σύστημά τους. Ένα σύστημα, πρέπει οπωσδήποτε να ψύχεται είτε προορίζεται για απλές διεργασίες είτε για κάτι πιο extreme. Αναφορικά, ορισμένες περιπτώσεις που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ψύξη είναι οι εξής:

  • Όταν το περιβάλλον που φιλοξενεί τον υπολογιστή μας είναι θερμό
  • Αν σκεφτόμαστε να κάνουμε Overclock
  • Αν παρατηρήσουμε υπολειτουργία των συστημάτων του PC
Πώς φροντίζουμε για την κατάλληλη ψύξη στον υπολογιστή μας;

Το ερώτημα αυτό σίγουρα βασανίζει πολλούς, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Κάθε σύστημα λειτουργεί διαφορετικά και έχει άλλες απαιτήσεις. Ένα σύστημα που προορίζεται για απλές δουλειές γραφείου μπορεί να καλύψει της ανάγκες ψύξης του με μια απλή ψύξη αέρα, ενώ ένα σύστημα που προορίζεται για gaming ή editing θα μπορούσε να καλυφθεί με μια υδρόψυξη. Ωστόσο, πέρα από τις βασικές μεθόδους(που θα δούμε και παρακάτω), είναι σημαντικό να φροντίζουμε και γενικότερα το περιβάλλον του υπολογιστή μας. Για παράδειγμα ένας υπολογιστής που είναι κλεισμένος σε ένα μικρό δωμάτιο μέσα στο οποίο καπνίζουμε, θα έχει πολύ χειρότερες επιδόσεις στην ψύξη του σε σχέση με κάποιον άλλο υπολογιστή. Επίσης, ένας χώρος ακατάστατος και γεμάτος σκόνη, θα δυσκολεύει την λειτουργία και ψύξη του υπολογιστή μας. Ασφαλώς, αν τον λειτουργούμε και χωρίς τα πλαϊνά καπάκια του, τότε η σκόνη θα εισχωρεί μέσα στο σύστημά μας μειώνοντας την λειτουργικότητά του.

Με ποιους τρόπους παρέχουμε ψύξη;
  • Ψύξη με αέρα

Ας ξεκινήσουμε από τους δύο βασικούς τρόπους, που συναντάμε πιο συχνά και πιο καθημερινά. Ο πιο απλός τρόπος ψύξης του υπολογιστή είναι με απλά fans. Είμαστε στην περίπτωση της ψύξης με αέρα μέσω ανεμιστήρων. Συνήθως, η ψύξη εφαρμόζεται στον επεξεργαστή μέσω συγκεκριμένων συστημάτων(ψύκτρες) ή και στο κουτί μέσω απλών ανεμιστήρων. Πρόκειται για την πιο απλή μέθοδο ψύξης με όχι και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι αναμφίβολα ο πιο οικονομικός τρόπος.

  • Ψύξη με νερό

Οι γνωστές πλέον σε όλους μας υδροψύξεις, είναι η νέα μόδα στα PCs. Στην ουσία, πέρα από τα απλά fans μέσα στο σύστημά μας, τοποθετούμε και ένα μικρό ψυγείο που περιέχει νερό. Το νερό αυτό κυκλοφορεί μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους σωλήνες, ψύχεται και παρέχει ψύξη σε όλο το σύστημα. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα των υδροψύξεων προς όφελός τους, δημιουργώντας πανέμορφα οπτικά custom αποτελέσματα.

  • Ψύξη με άζωτο/ήλιο

Ένα ακόμα παραπάνω βήμα, είναι η ψύξη με άζωτο. Η μέθοδος αυτή, πατάει πάνω στην ψύξη με νερό. Ωστόσο, η ουσία που χρησιμοποιείται είναι άζωτο(ή και ήλιο) τα οποία έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ασφαλώς, όταν μιλάμε για υγρό άζωτο, τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ και μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Το υγρό άζωτο είναι πολύ επιβλαβές για τον άνθρωπο και απαγορεύεται αυστηρά η επαφή του με το ανθρώπινο σώμα. Η μέθοδος αυτή, χρησιμοποιείται από επαγγελματίες του χώρου που ασχολούνται με Overclock. Δεν προτείνεται για οικιακή χρήση.

  • Ψύξη με λάδι

Και ναι, γίνεται και αυτό. Μιας και το λάδι δεν είναι αγώγιμο δεν μπορεί να βραχυκυκλώσει το σύστημά μας. Έτσι, πολλές εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, τροποποίησαν το λάδι και πλέον έχουμε και αυτή τη μορφή ψύξης. Στην αγορά κυκλοφορούν λάδια διάφανα, άοσμα και μη εύφλεκτα που μπορούν αν ψύξουν ένα σύστημα. Η μέθοδος αυτή δεν είναι και τόσο συνηθισμένη.

Τι άλλο πρέπει να προσέχουμε;

Τέλος, είναι σημαντικό να φροντίζουμε γενικότερα το σύστημά μας. Όταν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα πρέπει να δίνουμε και εμείς το καλύτερο δυνατό. Είναι σημαντικό να καθαρίζουμε συχνά τον υπολογιστή μας, να μην έχει σκόνες και μικροουσίες στο εσωτερικό του. Έτσι, το airflow θα λειτουργεί πιο ομαλά και ο αέρας που θα διαπερνά το κουτί μας θα παρέχει καλύτερη ψύξη. Σημαντική είναι και η ανανέωση της θερμοαγώγιμης πάστας στον επεξεργαστή(ίσως και στην κάρτα γραφικών). Ιδανικά, μπορούμε να αλλάζουμε πάστα στον επεξεργαστή κάθε έξι μήνες ή τουλάχιστον λίγο πριν το καλοκαίρι και τις βαριές ζέστες. Έτσι, θα διατηρούμε τον υπολογιστή μας σε εγρήγορση, με καλύτερες επιδόσεις και θερμοκρασίες.

Αν γνωρίζεται κάποιον άλλο τρόπο ψύξης ή έχετε κάποια απορία σχετικά με όσα αναφέρθηκαν, θα χαρούμε να διαβάσουμε τις απόψεις σας στο πεδίο των σχολίων κάτω από το άρθρο. Stay cool.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here