Το bottleneck είναι ένας όρος που έχει βασανίσει πολλούς ανά διαστήματα. Άλλοι έχουν κατανοήσει πλήρως την έννοια του, ενώ άλλοι τρέμουν και μόνο στην ιδέα.

Ο όρος bottleneck προέρχεται ακριβώς από αυτό που λέει το όνομά του, Bottle Neck. Δηλαδή ο λαιμός του μπουκαλιού. Ένα απλούστερο παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς τι είναι αυτό, είναι ένα μπουκάλι κρασιού. Στο κάτω μέρος το μπουκάλι είναι αρκετά φαρδύ, ενώ πιο ψηλά, στον λαιμό, είναι πιο στενό. Έτσι, αν αφήσουμε νερό να περάσει μέσα από το μπουκάλι στο σημείο του λαιμού θα περνάει λιγότερο νερό μιας και είναι πιο στενό. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι ο λαιμός του μπουκαλιού δημιουργεί bοttleneck με το κάτω μέρος.

Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, το συναντάμε και μας ενδιαφέρει περισσότερο σε ένα σύστημα υπολογιστή. Όταν αναφέρουμε ότι υπάρχει bottleneck σε ένα σύστημα, σημαίνει ότι κάποιο από τα κομμάτια του υπολειτουργεί. Λέγοντας ότι μια κάρτα γραφικών έχει bottleneck με τον επεξεργαστή, αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής είναι πιο αργός και δεν μπορεί να προσφέρει στην κάρτα αρκετά δεδομένα για να επεξεργαστεί. Έτσι, η κάρτα έχει “κενό χρόνο” και κάθεται χωρίς να κάνει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι υπολειτουργεί. Άρα λοιπόν έχουμε bottleneck. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα όταν συνδυάζεται μια πολύ καλή κάρτα γραφικών με έναν κακό επεξεργαστή ή το αντίστροφο. Και τα δύο, έχουν μείωση στις επιδόσεις του συστήματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον όρο του bottleneck μπορείτε να βρείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Αν σου άρεσε το βίντεο μην ξεχάσεις να κάνεις ένα like και ένα subscribe στο κανάλι του Three Pixels Lab. Μπορείς να το μοιραστείς και με τους φίλους σου για να μάθουν και αυτοί τι είναι το bottleneck.

Από μικρός χωμένος μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και του gaming. Του αρέσουν ανταγωνιστικά παιχνίδια για να βλέπει το όνομά του πρώτο στα leaderboards και πιστεύει ότι είναι μηχανικός υπολογιστών και φωτογράφος. Ίσως πλέον, να τον λες και SysAdmin. Όσο υπάρχει Internet, θα είναι μόνιμα online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here