Με την κατάσταση που επικρατεί τώρα πρέπει να βρισκόμαστε σε online επικοινωνία με την δουλειά μας ή με τους ανθρώπους μας. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσω Skype, Microsoft Teams, Zoom και παρόμοια, γιατί δεν έχουμε κάποια συσκευή όπως μικρόφωνο, κάμερα, ηχείο ή αυτές που έχουμε δεν λειτουργούν για τον οποιοδήποτε λόγο; Το μόνο χρειάζεται είναι ένα κινητό για να βρείτε μια προσωρινή ή μόνιμη λύση.

Παρακάτω θα σας δείξουμε όσο πιο απλά μπορούμε πως θα καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως μικρόφωνο,κάμερα ή ηχείο στον υπολογιστή σας.

Πως θα χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως μικρόφωνο:

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγω δεν έχετε μικρόφωνο στον υπολογιστή σας, μπορείτε με απλά βήματα να χρησιμοποιήσετε το μικρόφωνο του κινητού σας για να συνομιλήσετε μέσω του υπολογιστή σας. Για αυτό θα μας βοηθήσει το WO Mic, σίγουρα υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που κάνουν την ίδια δουλειά, όμως το WO Mic είναι δοκιμασμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιμη λύση.

Να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής και το κινητό πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο.

Τι κάνουμε πρώτα;

Αρχικά πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή WO Mic στον υπολογιστή σας από εδώ και να κατεβάσετε την ίδια εφαρμογή από το Play Store στο κινητό σας. Μόλις κατεβάσετε την εφαρμογή πρέπει να εγκαταστήσετε και τους Drivers για τα Windows (υπάρχουν στο site).

Για να δείτε αν όλα πήγαν καλά, πατήστε το κουμπί με το σήμα των windows στο πληκτρολόγιο και το X ταυτόχρονα. Στο μενού που θα εμφανιστεί επιλέγετε “Διαχείριση Συσκευών” ή “Device Manager” αν το έχετε στα Αγγλικά.

Αν όλα πήγαν καλά θα βλέπετε το WO Mic στην λίστα όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Πως λειτουργεί;

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και εδώ όμως πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα για να σας διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο, θα τα δείτε και στις φωτογραφίες. Αρχικά θα προτείναμε να επιλέξετε ως τρόπο σύνδεσης το WiFi γιατί είναι ο πιο απλός και παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα.

Ανοίγουμε την εφαρμογή η οποία μοιάζει έτσι:

Αυτό που κάνουμε μετά είναι να πάμε στο “Connection” να πατήσουμε “connect”. Μετά στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγετε τρόπο σύνδεσης (εμείς προτείνουμε WiFi).

Το επόμενο που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε το κινητό και την εφαρμογή η οποία μοιάζει κάπως έτσι:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε τώρα είναι να πάτα στις ρυθμίσεις και να επιλέξετε τρόπο σύνδεσης πατώντας το γρανάζι μετά το “Transport” και μετά επιλέγετε τον τρόπο.

Μετά πατάτε το κουμπί “play” δίπλα από το γρανάζι για να λειτουργήσει η εφαρμογή. Μόλις το πατήσατε θα εμφανίσει μια διεύθυνση IP. Ελέγχετε αν είναι ίδια με αυτή που βλέπετε στην εφαρμογή του υπολογιστή, αν όχι την αλλάζεται από τον υπολογιστή και πατάτε “connect”.


Τέλος αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε την προεπιλεγμένη συσκευή εισόδου στην εφαρμογή που θα συνομιλήσετε σε WO Mic Device ή κάτι παρόμοιο και αυτό ήταν, έχετε κάνει το κινητό σας μικρόφωνο και μπορείτε και μιλήσετε!

Για να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το μικρόφωνο του κινητού σας πηγαίνετε στο   “Connection” και πατάτε στο “Disconnect”

Πως να αλλάξετε την προεπιλεγμένη συσκευή μικροφώνου σε εφαρμογές:

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρεις εφαρμογές Discord, Skype και Microsoft Teams. Παρόμοια είναι η διαδικασία και σε άλλες εφαρμογές.

Discord:

Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και μετά από το menu επιλέγουμε το “Ήχος και εικόνα” ή “Voice & Video” αν το έχετε στα Αγγλικά. Αλλάζουμε το “Input Device” ή “Συσκευή εισόδου” σε “Μικρόφωνο WO Mic Device”.

Skype:

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και μετά από το menu επιλέγετε το “Ήχος και εικόνα” ή “Voice & Video” αν το έχετε στα Αγγλικά. Αλλάζετε το “Μικρόφωνο” ή “Microphone” σε “Μικρόφωνο WO Mic Device”.

Microsoft Teams:

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και μετά από το menu επιλέγετε το “Συσκευές” ή “Devices” αν το έχετε στα Αγγλικά. Αλλάζετε το “Μικρόφωνο” ή “Microphone” σε “Μικρόφωνο WO Mic Device”.

Πως θα χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως κάμερα:

Ας μην λέμε ψέματα, σχεδόν κανείς δεν έχει κάμερα στον υπολογιστή του γιατί πολύ απλά μπορεί να κάνει πιο εύκολα βιντεοκλήσεις από το κινητό. Τι γίνεται όμως όταν απαιτείται η χρήση κάμερα σε μια online διάσκεψη μέσω υπολογιστή; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως κάμερα στον υπολογιστή. Για αυτό θα μας βοηθήσει το DroidCam, σίγουρα υπάρχουν και άλλες εφαρμογές που κάνουν την ίδια δουλειά, όμως το DroidCam είναι δοκιμασμένο και κάνει μια χαρά την δουλειά του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μόνιμη λύση.

Να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής και το κινητό πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο WiFi.

Τι κάνουμε πρώτα;

Πρώτα πρέπει να κατεβάσουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή από εδώ και από Play Store για το κινητό. Στο site θα βρείτε το κουμπί download, το πατάτε και κάνετε εγκατάσταση αυτό που θα κατεβάσετε.

Πως λειτουργεί;

Η διαδικασία και εδώ είναι απλή και παρόμοια με αυτή του WO Mic. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε αρχικά την εφαρμογή στο κινητό σας η οποία μοιάζει όπως στην παρακάτω εικόνα. Μόλις ανοίξετε την εφαρμογή θα σας εμφανίσει μια διεύθυνση IP και ένα Port.

Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στις ρυθμίσεις για να επιλέξετε αν θα χρησιμοποιήσετε την μπροστά ή την πίσω κάμερα, εμείς θα προτείναμε την πίσω γιατί είναι καλύτερη από την μπροστά. Πηγαίνετε στις τρεις τελείες πάνω δεξιά και πατάτε πάνω στην επιλογή camera και επιλέγετε την κάμερα που θέλετε.

 

Αυτό που έχετε να κάνετε τώρα είναι να ανοίξετε την εφαρμογή στον υπολογιστή (η οποία μοιάζει όπως στην εικόνα παρακάτω και να γράψετε στο “Device IP” την διεύθυνση IP που βλέπετε στο κινητό σας. Αν το “Port” στον υπολογιστή είναι διαφορετικό από αυτό στο κινητό τότε το αλλάζετε στον υπολογιστή έτσι ώστε να ταιριάζει με αυτό του κινητού. Τσεκάρετε μόνο το video για να μεταφέρετε μόνο εικόνα και πατήστε το “Start”.

Αυτό που μένει να κάνετε είναι με επιλέξετε το DroidCam ως προεπιλεγμένη κάμερα και είστε έτοιμοι!

Πως να αλλάξετε την προεπιλεγμένη συσκευή μικροφώνου σε εφαρμογές:

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρεις εφαρμογές Discord, Skype και Microsoft Teams. Παρόμοια είναι η διαδικασία και σε άλλες εφαρμογές.

Discord:

Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και μετά από το menu επιλέγουμε το “Ήχος και εικόνα” ή “Voice & Video” αν το έχετε στα Αγγλικά. Πηγαίνουμε στα “Video Settings” ή “Ρυθμίσεις βίντεο” και αλλάζουμε την κάμερα σε “DroidCam Source 3”.

Skype:

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και μετά από το menu επιλέγετε το “Ήχος και εικόνα” ή “Voice & Video” αν το έχετε στα Αγγλικά. Αλλάζετε την κάμερα σε “DroidCam Source 3”.

Microsoft Teams:

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και μετά από το menu επιλέγετε το “Συσκευές” ή “Devices” αν το έχετε στα Αγγλικά. Αλλάζετε την κάμερα σε “DroidCam Source 3”.

Πως θα χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως ηχείο:

Σε περίπτωση που τα ηχεία ή τα ακουστικά σας χαλάσουν και δεν έχετε κάποια άλλη πρόχειρη συσκευή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ως ηχείο στον υπολογιστή σας, για προσωρινή λύση ή και μόνιμη αν και δεν θα το συνιστούσαμε σε αυτήν την περίπτωση. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα smartphone και η εφαρμογή SoundWire.

Να σημειωθεί ότι ο υπολογιστής και το κινητό πρέπει να είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο.

Τι κάνουμε πρώτα;

Πρώτα πρέπει να κατεβάσουμε την εφαρμογή στον υπολογιστή από εδώ και από PlayStore για το κινητό. Στο site θα βρείτε το κουμπί download, το πατάτε και κάνετε εγκατάσταση αυτό που θα κατεβάσετε.

Πως λειτουργεί;

Η διαδικασία και εδώ είναι απλή και παρόμοια με τις προηγούμενές. Πιο συγκεκριμένα είναι ανάποδη. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε αρχικά την εφαρμογή στον υπολογιστή η οποία μοιάζει όπως στην εικόνα παρακάτω. Μόλις ανοίξετε θα σας εμφανίσει μια διεύθυνση IP / “Server Address”.

Αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα είναι ανοίξετε την εφαρμογή στο κινητό. Μπορείτε να συνδεθείτε με δύο τρόπους: Πατώντας το logo ή χειροκίνητα γράφοντας το “Server Address” και πατώντας στο logo.

Αυτό ήταν!

Μερικά tips/παρατηρήσεις:

  1. Όπως αναφέραμε και πριν το κινητό και ο υπολογιστής πρέπει αν είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο.
  2. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετική μέθοδο όπως με USB, από την εμπειρία μας παρατηρήσαμε ότι ο τρόπος σύνδεσης μέσω WiFi είναι αρκετά απλός.
  3. Όσο πιο γρήγορο internet έχετε τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα ήχου και εικόνας.
  4. Μερικές φορές μπορεί να γίνουν αποσυνδέσεις, είναι φυσιολογικό. Σε μια τέτοια περίπτωση κάνουμε ξανά σύνδεση με τον τρόπο που δείξαμε.
  5. Σε περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές κολλήσουν και δεν μπορούμε να συνδεθούμε τότε κάνουμε “Αναγκαστική Διακοπή” από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.
  6. Δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω που θα κάνετε και θα δημιουργήσετε σοβαρό πρόβλημα στον υπολογιστή.
  7. Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
  8. Παραπάνω αναφέρουμε πως κάποιοι τρόποι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως μόνιμη λύση καλό όμως θα ήταν να το αποφύγετε και να αγοράσετε μια νέα συσκευή μικροφώνου, ηχείου ή κάμερας.
  9. Παρόμοια είναι η διαδικασία και σε συσκευές iOS με τις αντίστοιχες εφαρμογές.

Επειδή οι συγκεκριμένες εφαρμογές που αναφέραμε στο άρθρο ενημερώνονται συχνά υπάρχει περίπτωση η ρυθμίσεις που δείχνουμε στο άρθρο να έχουν αλλάξει. Σε μια τέτοια περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για να ανανεώσουμε το άρθρο.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε μπορείτε να μας στείλετε ένα μήνυμα στο Facebook Page ή να κάνετε ένα post στο Facebook Group και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημά μαζί σας.