Φαίνεται πως φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος της πρόσφατης και απότομης ανόδου των κρυπτονομισμάτων και του mining, που εν μέρει προκάλεσε τις ελλείψεις σε κάρτες γραφικών και τις ραγδαία αυξημένες τιμές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το PPT, ένα διάσημο imageboard site της Taiwan, αλλά και το HKEPC, Κινέζοι crypto-miners ξεκίνησαν μια μαζική πώληση χιλιάδων καρτών Nvidia και AMD, από GTX 30-series και 6000-series μέχρι άλλες παλαιότερες γενιές, όπως κάρτες από τη σειρά Polaris της AMD.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως οι τιμές τους είναι εξαιρετικά χαμηλές. Για παράδειγμα, οι τιμές των RTX 3070 κυμαίνονται περίπου στα 400€ (3,120HKD$), τιμές που τον τελευταίο καιρό είναι ανήκουστες, πόσο μάλλον στην Ελλάδα (την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο η φθηνότερη RTX 3070 που βρήκα στο Skroutz ξεκινούσε από τα 1.099€).

Επίσης, εφόσον οι κάρτες αυτές πωλούνται σε τόσο χαμηλές τιμές και μαζικά, είναι πιθανό ότι οι πωλητές ελπίζουν να τις αγοράσουν crypto miners από άλλες περιοχές, όμως οι υπόλοιποι καλό θα είναι να τις αποφύγουν, εφόσον μιλάμε για κάρτες που λειτουργούσαν 24 ώρες την ημέρα 7 μέρες την εβδομάδα, υπό πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

έλλειψη chip

Δείτε επίσης: Intel – TSMC: Η έλλειψη chip θα μπορούσε να διαρκέσει πέρα από το 2022

Στο θέμα των κρυπτονομισμάτων συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι κάρτες αυτές βρίσκονται εξ’ αρχής στην αγορά μας δείχνει κάποια πράγματα όσον αφορά στην κερδοφορία ή την βιωσιμότητα γενικότερα των νομισμάτων στην Κίνα. Η Κίνα μέχρι πρόσφατα είχε το μεγαλύτερο hash rate στον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι γινόταν εξόρυξη περισσότερων νομίσματα από οπουδήποτε αλλού. Όμως, όπως είδαμε πρόσφατα, τόσο οι τοπικές όσο και οι οικονομικές αρχές του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας θέλουν να βάλουν ένα οριστικό στοπ στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα το πρόσφατο κραχ στην αγορά τους.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν (ή θα επηρεάσουν) το GPU mining είναι η μειωμένη ζήτηση σύμφωνα με τις εταιρείες, η αλλαγή του Ethereum σε proof-of-stake και τέλος το νέο hash rate limiter της Nvidia και η μαζική πώληση που αναφέραμε πιο πάνω.

Παρ’ όλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, το σίγουρο είναι ότι ούτε ήρθε το τέλος για τα κρυπτονομίσματα, ούτε θα δούμε τις τιμές των GPU να μειώνονται ραγδαία, μιας και εκτός των νομισμάτων ο κόσμος ακόμα προσπαθεί να ανακάμψει από την πρόσφατη έλλειψη chip. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ακόμα και οι τρέχουσες “χαμηλές τιμές” των νομισμάτων παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από αυτές που είχαν μόλις ένα χρόνο πριν.