Η νέα αρχιτεκτονική της Nvidia, με κωδική ονομασία “Ada Lovelace”, αναπτύσσεται σύμφωνα με αναφορές με βάση το node των 5nm, από την TSMC. Έτσι, σηματοδοτείται η επιστροφή του κορυφαίου κατασκευαστή καρτών γραφικών στον κολοσσό του hardware, μετά από μια σύντομη “στάση” στο node των 8nm της Samsung, στην αρχιτεκτονική Ampere.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά προτιμήθηκε η Samsung, τα chips που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Ampere, στη συνέχεια μετατοπίστηκαν στο node 7nm της TSMC. Η Nvidia με τη νέα της αρχιτεκτονική στοχεύει στο να διπλασιάσει την υπολογιστική ισχύ στις κάρτες γραφικών της επόμενης γενιάς και να πλησιάσει τα 70 TFLOP/s. Παράλληλα, σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των CUDA cores από τη μια γενιά στην επόμενη. Οι συχνότητες, ακόμα, αναμένεται να ξεπερνούν τα 2GHz.

Διαβάστε ακόμα: Τα iPhone 13 θα διαθέτουν ταχεία φόρτιση στα 25W

Ενδεχομένως να είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτιμήσεις, ωστόσο, μια και οι κάρτες γραφικών που θα είναι βασισμένες στην αρχιτεκτονική “Ada Lovelace”, δύσκολα θα εμφανιστούν πριν τα μέσα του 2022. Μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία των 5nm από την TSMC δεν είναι ακόμα πολύ ευρέως δοκιμασμένη από τις εταιρείες. Για την ώρα, την έχουμε συναντήσει στον A14 Bionic που χρησιμοποιούν τα iPhone 12 και στον Snapdragon 888.