Τα Windows 11 κυκλοφορήσαν πρόσφατα και όπως ήταν αναμενόμενο έφεραν και κάποιες δυσλειτουργίες που αφορούν στους Ryzen επεξεργαστές της AMD. Σύμφωνα με αναφορές αλλά και την ίδια την AMD, το νέο λειτουργικό της Microsoft δε φαίνεται να συνεργάζεται σωστά με μερικούς επεξεργαστές Ryzen, και όχι μόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πτώσεις στην επιδόσεις του συστήματος που μπορεί να φτάσουν και το 15%.

Οι πτώσεις στις επιδόσεις κάποιου Ryzen-based συστήματος φαίνεται ότι επηρεάζουν πάνω από 100 επεξεργαστές της εταιρείας. Εκτός των Ryzen, η AMD μας ενημερώνει πως επηρεάζονται και επεξεργαστές των σειρών EPYC και Athlon. Δε γνωρίζουμε ακριβώς ποια μοντέλα ή αρχιτεκτονικές παρουσιάζουν θέματα.

Τα προβλήματα φαίνεται πως παρουσιάζονται στον “προτιμώμενο πυρήνα” και στη μνήμη L3 cache. Στην πρώτη περίπτωση δε γίνεται σωστός προγραμματισμός των threads στον ταχύτερο πυρήνα του CPU. Αυτό φαίνεται να εμφανίζεται σε επεξεργαστές με λιγότερους από 8 πυρήνες και TDP πάνω από 65W. Από την άλλη φαίνεται πως τα Windows 11 κάνουν την ταχύτατη μνήμη L3 cache τρεις φορές πιο αργή, επηρεάζοντας έτσι της επιδόσεις του συστήματος από 5% έως 15% σε κάποια παιχνίδια και εφαρμογές.

Η Microsft φαίνεται πως έχει επίγνωση του προβλήματος, αφού αναμένεται πως το πρόβλημα με τα Windows 11 και τους Ryzen θα επιλυθεί σύντομα και μέσα στο μήνα με την κυκλοφορία ενός update. Δε γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με αυτό όμως σίγουρα θα έχουμε νέα σύντομα.