Πρόσφατα εντοπίστηκε στο Geekbench ένας 8πύρηνος επεξεργαστής που θεωρείται ότι ανήκει στην επερχόμενη σειρά Rocket Lake-S της Intel. Διαθέτει όπως είπαμε 8 πυρήνες και 16 threads και φαίνεται ότι φτάνει στα επίπεδα επιδόσεων του Ryzen 7 5800X.

Ο επεξεργαστής δεν ξεπέρασε σε κανένα σημείο του test τα 5 GHz, αλλά υπάρχουν φήμες ότι το όριο αυτό θα ξεπεραστεί από κάποιους επεξεργαστές της σειράς. Το αν ο εν λόγω επεξεργαστής είναι τελικό προϊόν ή κάποιο πρώιμο δείγμα, δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Η δοκιμή του έγινε με μια μητρική HP 886C, για την οποία δεν έχουμε πληροφορίες, πράγμα λογικό, αφού πρόκειται για μοντέλο που θα υποστηρίζει την επόμενη γενιά της Intel.

Οι Rocket Lake-S της Intel διαθέτουν τη νέα αρχιτεκτονική Cypress Cove, που φτάνει μέχρι τους 8 πυρήνες και τα 16 threads. Την ίδια ώρα, η παρούσα αρχιτεκτονική, φτάνει στους 10 πυρήνες και τα 20 threads. Η Intel υποστηρίζει ότι υπάρχει διψήφια βελτίωση στο IPC, που καθιστά σχεδόν δεδομένο ότι οι επιδόσεις της επόμενης γενιάς, θα είναι ανώτερες από αυτές της τωρινής, ακόμα και με αυτό το όριο.

Τα δεδομένα του Geekbench αποκαλύπτουν ότι ο επεξεργαστής που βρέθηκε ξεπερνά Core i9-10900K, αλλά μόνο στο single-threaded benchmark. Είναι ωστόσο κατά 13% κατώτερος στο multi-threaded test. Παράλληλα, με single-core score 1.645 πόντων, είναι στα ίδια επίπεδα με τους Ryzen 9 5900X και Ryzen 7 5800X, αλλά βρίσκεται λίγο κάτω από το δεύτερο. Με το Ryzen 9 δεν υπάρχει νόημα σύγκρισης σε αυτό το κομμάτι, καθώς ο άγνωστος Rocket Lake-S έχει λιγότερους πυρήνες.

Η σειρά Rocket Lake-S της Intel αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021, περίπου το Μάρτιο, οπότε εκείνη την εποχή θα έχουμε και περισσότερες πληροφορίες για τις μητρικές Intel 500. Οι επεξεργαστές χρησιμοποιούν το socket LGA1200, το ίδιο με τη σειρά 400, που σημαίνει ότι οι επερχόμενοι επεξεργαστές θα είναι συμβατοί με τις παρούσες μητρικές. Στο μεταξύ, θα είναι η πρώτη σειρά mainstream desktop επεξεργαστών της εταιρείας που θα υποστηρίζει PCI-Express 4.0, το οποίο υποστηρίζεται ήδη από τις Nvidia και AMD.