Οι ΗΠΑ και χώρες-μέλη του NATO κατηγορούν επίσημα την κινέζικη κυβέρνηση ότι ενίσχυσε οικονομικά το hack του Microsoft Exchange Server, που έλαβε χώρα νωρίτερα μέσα στο έτος. Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Κίνας προέρχεται από ένα κρατικό μέσο που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες παράλογες.

Μια και η ιστορία ίσως να μην είναι τόσο γνωστή, πάμε να δούμε λίγο τα γεγονότα. Το Μάρτιο, η Microsoft έκανε μια δήλωση, στην οποία ανέφερε ότι εντόπισε “πολλαπλά 0-day exploits να χρησιμοποιούνται για επίθεση σε εκδόσεις του Microsoft Exchange Server σε περιορισμένες και στοχευμένες επιθέσεις.” Οι hackers κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν αδυναμίες του συστήματος ώστε να βρουν πρόσβαση σε λογαριασμούς email και να εγκαταστήσουν κακόβουλο υλικό που τους επέτρεπε να κάνουν και άλλες επιθέσεις μελλοντικά. Η εταιρεία έλαβε τα μέτρα της, αλλά μια εβδομάδα μετά, εξακολουθούσε να εντοπίζει προβλήματα. Η Microsoft απέδωσε την επίθεση στο Hafnium, ένα “πολύ ικανό και εξεζητημένο” κινέζικο group από hackers, που όπως υποστηρίζει η εταιρεία στοχεύει επιχειρήσεις και συμφέροντα στις ΗΠΑ.

Σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε την καταγγελία της Microsoft, λέγοντας ότι το Hafnium αποτελεί μια πηγή απειλών που επιχορηγείται από το κράτος της Κίνας, καταλογίζοντας ουσιαστικά το hack του Microsoft Exchange Server στην κινέζικη κυβέρνηση. Για την ώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της, ωστόσο έχουν καταθέσει αγωγές έναντι τεσσάρων ατόμων που θεωρείται ότι συνδέονται με διαδικτυακή κατασκοπεία από πλευράς Κίνας. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς έχουν καταδικάσει το hack στο Microsoft Exchange Server και άλλες προσπάθειες διαδικτυακής κατασκοπείας. Το ίδιο έκανε και το NATO, χωρίς όμως να κατηγορεί ανοικτά την Κίνα.

Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αλλά το κρατικό μέσο, Xinhua News Agency, χαρακτήρισε τις παραπάνω κατηγορίες ως παράλογες. Μάλιστα, κάνει αναφορά στον Edward Snowden, έναν πληροφοριοδότη της CIA, που το 2013 είχε πει πως πιστεύει ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ έχει εκτελέσει παραπάνω από 61.000 επιχειρήσεις hacking παγκοσμίως, πολλές από τις οποίες ήταν στην Κίνα. Μάλιστα, το 2014 οι New York Times είχαν ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο τα έγγραφα του Snowden έδειχνα ότι πράγματι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε hack-άρει τους servers της Huawei.