Με την κυβέρνηση της Κίνας να απαγορεύει τις εξορύξεις κρυπτονομισμάτων, πολλοί οργανισμοί έκλεισαν ήδη και επέλεξαν να αναζητήσουν μία λύση σε άλλες περιοχές. Δύο από τους βασικότερους λόγους πίσω από την κίνηση της Κίνας να απαγορεύσει το mining είναι πρώτον ως μέρος της επιχείρησης να κάνουν την χώρα να έχει ένα ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα (μιας και η διαδικασία απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας).

Ο δεύτερος και αντικειμενικά σημαντικότερος λόγος, είναι πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θέλει να απομακρυνθεί όσο πιο πολύ γίνεται από τα ασταθή κρυπτονομίσματα. Μάλιστα σε μία επίσημη δήλωσή τους είπαν: “Οι διαπραγματεύσεις με ψηφιακά νομίσματα διαταράσσουν την ομαλή χρηματοοικονομική τάξη, αναπαράγουν τον κίνδυνο παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η παράνομη διασυνοριακή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και βλάπτουν σοβαρά την ασφάλεια της ιδιοκτησίας των ανθρώπων.”

Ήδη τον τελευταίο καιρό σε ορισμένες περιοχές στην Κίνα οργανισμοί εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σταμάτησαν όλες τις ενέργειές τους και όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, αυτό ώθησε τις τιμές των GPU να πέσουν για πρώτη φορά μετά από τόσους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε ίσως για την κατάρρευση μιας τεράστιας βιομηχανίας, στην οποία υπήρχαν τεράστιες συνεργασίες, όπως αυτή μεταξύ του κινέζικου οργανισμού Optimum Mining Host και της Black Rock Petroleum Co, μία σχετικά νέα και αρκετά αμφιλεγόμενη πετρελαϊκή εταιρεία.

Μάλιστα οι δύο εταιρείες έβγαλαν μια ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν πόσοι υπολογιστές για mining θα αξιοποιηθούν και που θα τοποθετηθούν. Συνολικά 1 εκατομμύριο μηχανήματα θα μεταφερθούν από την Κίνα σε διάστημα 24 μηνών και θα τοποθετηθούν μεταξύ τριών σημείων στην Alberta του Καναδά. Παρ ‘όλα αυτά, στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται στοιχεία όπως τα κόστη της ενέργειας και της συντήρησης αυτών των μηχανημάτων ή πώς θα είναι χωρισμένα τα έξοδα και τα έσοδα μεταξύ τους.

Τώρα στο πιο “συνωμοσιολογικό” κομμάτι της υπόθεσης, όπως είχε αναφερθεί και από το Tom’s Hardware σε άρθρο τους, η ιστοσελίδα της Black Rock είναι αρκετά βασική και χρησιμοποιεί κυρίως stock images, ταυτόχρονα, ο ιδρυτής της Zoltan Nagy έχει ταυτόχρονα τις θέσεις του “προέδρου και κύριου εκτελεστικού διευθυντή” αλλά και τη θέση του “λογιστή, ταμία, γραμματέα και γενικού διευθυντή”, ενώ στη σελίδα δεν υπάρχουν πουθενά φωτογραφίες των στελεχών της.

Οπότε προφανώς τα κομμάτια δεν ταιριάζουν στο παζλ. Τι πραγματικά γίνεται μεταξύ των δύο εταιρειών και πώς θα επηρεάσουν την αγορά του Bitcoin και των κρυπτονομισμάτων γενικότερα; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε και να δούμε τις εξελίξεις στους επόμενους 24 μήνες.