Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί τρομακτικά πολύ. Αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους, ρομπότ που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι και κατασκευές που αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους. Όλα αυτά είναι πολύ λίγα μπροστά στο “χάος” της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνατοτήτων της.

Πρόσφατα, ερευνητές με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δοκίμασαν να έρθουν αντιμέτωποι με ανθρώπους σε video games. Μέχρι σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα είχε καταφέρει με την πολυπλοκότητα online παιχνιδιών που απαιτούν ομαδική συνεργασία ανάμεσα σε πολλούς παίκτες. Ωστόσο, πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει μιας και η AI που αναπτύχθηκε, κατάφερε να βγει νικήτρια.

τεχνητή νοημοσύνη

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ CAPTURE THE FLAG ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

Η DeepMind, πρωτοπόρος βρετανική εταιρεία της Google, εκπαίδευσε bots να συνεργάζονται άψογα στο κλασσικό βιντεοπαιχνίδι Quake III Arena, νικώντας και πάλι τους έμπειρους ανθρώπους παίκτες. Επιπλέον, ένας “τεχνητός” παίκτης αποδείχθηκε ότι μπορεί να συνεργαστεί μια χαρά με έναν άνθρωπο παίκτη.

Το να προβλέψει ένα bot πώς θα συμπεριφερθεί ένας άνθρωπος, είχε έως τώρα θεωρηθεί πολύ μεγάλη πρόκληση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, 30 bots εκπαιδεύθηκαν συλλογικά στο Capture the Flag mode του Quake III. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού, που σκοπός είναι να αιχμαλωτίσεις την σημαία. Νικητής είναι η ομάδα που κατακτά τις περισσότερες σημαίες μέσα σε τα πέντε λεπτά.

Έπειτα από αρκετούς γύρους παίζοντας μόνη της, η AI έμαθε να αυτοβελτιώνεται. Αυτό το πέτυχε με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων νευρωνικής μάθησης εμπνευσμένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στη συνέχεια, άνθρωποι παίκτες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άλλους παίκτες, χωρίς να γνωρίζουν εάν επρόκειτο για άλλους ανθρώπους ή για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Τελικά, οι δυάδες των ανθρώπων παικτών αιχμαλώτισαν κατά μέσο όρο 16 λιγότερες σημαίες σε κάθε παιχνίδι σε σχέση με τα bots.

τεχνητή νοημοσύνη

Οι ερευνητές της DeepMind, δήλωσαν ότι η νέα τεχνολογία δεν είναι ακόμη ώριμη για πρακτική εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να μάθει να συνεργάζεται σε ομάδες είτε με άλλες μηχανές είτε με ανθρώπους. Τότε θα υπάρξουν σημαντικές πρόοδοι σε διάφορους τομείς, από αυτόνομα οχήματα μέχρι ρομποτικούς χειρούργους και γιατρούς.

Εσείς πιστεύετε ότι η AI είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τεχνολογίας και μπορεί να φανεί χρήσιμη στο μέλλον; Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη και φόβος, μήπως κάποια μέρα “ξεσηκωθούν” αυτά τα ρομπότ και μας κατακτήσουν. Πείτε μας τις απόψεις σας στο πεδίο των σχολίων στο κάτω μέρος του άρθρου.