fbpx

Καταρρέει η MLS καθώς κατηγορείται για ψευδείς παραφουσκωμένες μετοχές

Όταν η διοίκηση της MLS και ορισμένοι χρηματιστές από Ελλάδα και εξωτερικό παρουσίασαν σε ένα Ελληνοβρετανό τις δραστηριότητες της εταιρείας, ο ξένος επενδυτής στην Ελλάδα πρότεινε στον κ. Ι. Καματάκη να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας, καθώς κάτι ανάλογο γίνεται και στις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού. Όταν μια εταιρεία αναπτύσσει καινοτομία, είναι σύνηθες να εξαγοράζεται και πάντοτε το πρώτο διάστημα.

Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται, η MLS ήταν μια μικρή «Folli  Follie» όπου χειραγωγούσαν τα νούμερα για να βρουν πρόθυμους αγοραστές. Την Τρίτη 13/5, κατόπιν εντολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της MLS και τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί ποσά στους ισολογισμούς τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο κ. Καματάκης, λοιπόν, διαφώνησε τότε με την πρόταση του επενδυτή και άρχισε να λέει για την ανάπτυξη του προϊόντος ΜΑIC, τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην ίδια συνάντηση ήταν και ο διαχειριστής της 3Κ ΑΕΔΑΚ, η οποία διατηρούσε μεγάλη θέση στην εταιρεία καθώς είχε 320 χιλ μετοχές.

Τα δηλωθέντα άυλα περιουσιακά στοιχεία της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ στις 31/12/2018 ήταν 25,4 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2017 ήταν στα 19,70 εκατ. ευρώ και στις 31/12/2016 στα 16,54 εκατ. ευρώ. Αυτή η διαρκής αύξηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας τράβηξε την προσοχή των ελεγκτικών Αρχών και συγκεκριμένα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), η οποία διαβουλεύθηκε με τον ορκωτό ελεγκτή της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ για την τεκμηρίωση των στοιχείων.

Δεδομένου ότι οι επαληθεύσεις που έγιναν δεν ήταν επαρκής – πληροφορίες αναφέρουν πως δεν επαληθεύτηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 25,4 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε η MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ως άυλα περιουσιακά στοιχεία της- η ΕΛΤΕ συνέταξε ειδικό πόρισμα το οποίο και έστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Κεφαλαιαγορά έδρασε με ταχύτητα ανέστειλε την διαπραγμάτευση της μετοχής της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ και ζήτησε από την Διοίκηση της εταιρείας να αναμορφώσει τα οικονομικά της μεγέθη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν την αξία κτήσεως και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις (συντελεστή απόσβεσης 20% για την MLS) του κόστους ανάπτυξης των προϊόντων μιας εταιρείας. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία αφορούν κυρίως σε λογισμικά προγράμματα, τα οποία είτε έχουν δημιουργηθεί από τρίτους είτε είναι εσωτερικώς δημιουργούμενα από το τμήμα ανάπτυξης της εταιρείας.

Σύμφωνα με την MLS, oι επενδύσεις της εταιρείας σε άυλα περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν στη χρήση 2018 σε 8,3 εκατ. ευρώ. Για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης (MAIC) το ύψος των επενδύσεων για το 2018 ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ. Το ύψος των επενδύσεων σε άυλα περιουσιακά στοιχεία στους τομείς της κινητής τηλεφωνίας και των Tablets ανήλθε σε 3,2 εκατ. ευρώ.

Να διευκρινισθεί πως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε απόσβεση με βάση την ωφέλιμη ζωή που έχει εκτιμήσει η διοίκηση της εταιρείας, ενώ σε ετήσια βάση ελέγχονται για απομείωση της αξίας τους.

Λόγω του σημαντικού ύψους του κονδυλίου και της φύσης της δραστηριότητας της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ο ορκωτός αναγνώρισε την συγκεκριμένη περιοχή ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα ελέγχου. Η ΕΛΤΕ ξετύλιξε το κουβάρι και έτσι φθάσαμε στην αποκάλυψη των «φουσκωμένων» άυλων περιουσιακών στοιχείων της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ.

READ MORE

Το Age of Empires III: Definitive Edition ίσως κυκλοφορήσει σύντομα

Το Age of Empires III: Definitive Edition βρίσκεται σε κλειστή beta εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό υποδεικνύει σε ένα βαθμό ότι η κυκλοφορία του...

Νέο κινητό της Nokia με μεγάλη μπαταρία και μικρή τιμή διέρρευσε

Μία μυστήρια συσκευή της Nokia βρέθηκε προ ολίγου καιρού στην υπηρεσία πιστοποίησης FCC και περισσότερες πληροφορίες ήρθαν στο φως. Πιθανότατα η νέα συσκευή να είναι...

Κυκλοφορεί σήμερα η public beta του iOS 14

Η public beta του iOS 14 καθώς και του iPadOS 14 κυκλοφορεί σήμερα φέρνοντας πολλά νέα χαρακτηριστικά και πολλές αλλαγές, κυρίως στην αρχική οθόνη...

FIND US ON

5,502FansLike
727FollowersFollow
305FollowersFollow
1,530SubscribersSubscribe